Смекни!
smekni.com

Аналіз ризиків інвестиційних проектів (стр. 2 из 3)


Таблиця 2

Причини виникнення, ознаки та наслідки різних

функціональних ризиків проектів

Причини виникнення Наслідки Ознаки
ТЕХНІЧНІ РИЗИКИ
Помилки в проектуванні; недоліки технології; неправильний вибір обладнання; неправильне визначе-ння потужності виробництва. Недоліки в управлінні; нестача калі-фікованої робочої сили; відсутність досвіду роботи на імпортному обладнанні у місцевого персоналу. => Неможливість виходу на проектну потужність. => Випуск продукції нижчої якості. 1. Новизна проекту. 2. Відсутність проектної організації відповідного рівня.3. Відсутність маркетингових досліджень. 4. Відсутність залучення іноземних менеджерів.
Порушення договорів поставок сировини, матеріалів, комплектуючих, порушення термінів субпідрядниками. => Збільшення термінів будівництва. => Вихід на повну потужність у віддаленому періоді. 1. Нечіткі щодо термінів та обсягів контракти. 2. Контракти без штрафних санкцій. 3. Вибір постачальників з нестабіль-них регіонів; з ненадійною репутацією. 4. Відсутність у контракті механізму запуску проекту.
Порушення термінів будівництва. Підвищення цін на сировину та електроенергію; збільшення вартості обладнання через валютні ризики; підвищення витрат на проект. => Підвищення розрахункової вартості проекту. 1. Відсутність у контракті фіксованих цін, механізмів захисту від валютних ризиків.2. Облік заробітної плати у місцевій валюті.
Зміни торговельно-політичного режиму та митної політики, у податковій системі, системі валютного регулювання й регулювання зовнішньоекономічної діяльності. Зміна в системах експортного фінансування в країнах - учасницях проекту. => Неможливість збуту продукції 1. Розрахунок собівартості продукції за нижчою ціною. 2. Невраховані всі нові заходи із захисту від ризиків в інших країнах.
Нестабільність політичної ситуації в країні, небезпека націоналізації та експропріації. => Втрата проекту. 1. Відсутність підтримки в силових структурах та уряді. 2. Відсутність підтримки державних і місцевих структур.
Зміна законодавства, особливо в частині регулювання іноземних інвестицій. Складність з репатріацієюприбутку. => Зниження ефективності, звертання проекту. 1. Застаріла технологія. 2. Непродумана екологічна політика. 3. Низькі вимоги доекологічності проекту. 4. Відсутність відпрацювання питань утилізації відходів. 5. Відсутність дозволунаглядових органів.
Неправильний вибір товару та його випуск. Випуск товару низької якості або морально застарілого. Неправильний вибір ринків збуту, не-точний розрахунок місткості ринку. Непродуманість або відсутність на передбачених ринках збут. мережі. Неправильна цінова політика. Відсутність чи нестача реклами. => Неможливість реалізації продук-ції проекту у роз-раховані терміни і визначеному ціно-вому діапазоні. => Відсутність потрібних доходів для того, щоб погасити кредит. 1. Відсутність маркетингових досліджень. 2. Нечітка орієнтація на покупця. 3. Відсутні закупівельні контракти. 4. Відсутність програми збуту. 5. Відсутність програми з реклами. б. Товар не має сертифікації. 7. Відсутність урахування особливостей політики, торгівлі на даному ринку.
ФІНАНСОВІ РИЗИКИ
Нестабільність економіккраїн - учасниць проекту. Коливання курсів обмінувалют. Державне регулювання облікової банківської ставки. => Зростання процентної ставки. => Подорожчанняфінансування. 1. Різна валюта надходжень і валюта кредиту. 2. Відсутність механізмуперерахунку валют. 3. Плаваюча ставка закредити. 4. Відсутність чіткої фіксованої ціни на товари в контракті.
Підвищення витрат фірми. => Зростання цін зазарубіжнимиконтрактами. Відсутність чіткої фіксації цін на товари і послуги у контракті.
Економічна криза, затоварювання ринку. Монополізм провідного виробника. Конкурентна боротьба череззниження ціни. => Заподіяння фінансових збитківінвесторам таіншим учасникампроекту. 1. Відсутність маркетингових досліджень. 2, Надто оптимістичніціни, закладені при розрахунку.

3. Методи аналізу й оцінки ризиків інвестиційних проектів

Головний наслідок ризику - перевитрати часу й засобів на його виконання за рахунок підвищення обсягу робіт і тривалості їх виконання за проектом.

Мета аналізу ризику - дати потенційним партнерам або учасникам проекту потрібні дані для прийняття рішення щодо доцільності участі у проекті та заходів їх захисту від можливих фінансових втрат.

Тому аналіз може проводити кожен учасник проекту. Розрізняють такі види аналізу ризику:

якісний - визначення показників ризику, етапів робіт, при яких виникає ризик, його потенційних зон та ідентифікація ризику;

кількісний - передбачає числове визначення розміру окремих ризиків, а також проекту в цілому.

До якісних методів ризику слід віднести експертний аналіз ризиків. Як правило, даний вид оцінки застосовується на початкових етапах роботи над проектом. До основних переваг даного методу належать: можливість оцінки ризику до розрахунків показників ефективності, відсутність необхідності у точних первинних даних і сучасному програмному забезпеченні, а також простота розрахунків. Однак експертний аналіз ризиків, як і будь-яка експертна оцінка, достатньо суб'єктивний і не завжди дає змогу дати незалежну характеристику події, що аналізується. Процедура експертної оцінки ризику передбачає:

визначення видів ризику і граничного рівня його припусти мої величини;

встановлення ймовірності настання ризикової події і небезпечності даного ризику для успішного завершення проекту;

визначення інтегрального рівня за кожним видом ризику і вирішення питання про прийнятність даного виду ризику для учасників проекту.

У разі невеликої кількості змінних і можливих сценаріїв розвитку проекту для аналізу ризику можна скористатися методом дерева рішень, яке будується на основі виділених робіт (подій), що відображають життєвий цикл проекту, визначають ключові події, що впливають на проект, час їх настання і можливі рішення, які можуть бути прийняті в результаті настання кожного ключового виду роботи з визначення ймовірності їх прийняття і вартості робіт.

За результатами побудови дерева рішень встановлюються ймовірність та ефективність кожного сценарію розвитку проекту, а також інтегральна ефективність самого проекту. Ризик за проектом може вважатися прийнятним у випадку позитивної величини інтегрального показника ефективності проекту, наприклад чистої теперішньої вартості.

Як правило, аналіз ризику проводиться кількома методами.

Метою аналізу чутливості, який у літературних джерелах з інженерної економіки і теорії прийняття рішень інколи зустрічається під назвою "ранжування параметрів", є використання змін заданих параметрів для визначення життєздатності проекту в умовах невизначеності. Експерт розраховує можливу зміну кожного фактора або змінної величини, визначає вплив цієї зміни на показник певного рішення і виділяє суттєві фактори або змінні величини для більш поглибленого вивчення. Він визначає кількість і вказує на вплив невизначеності та намагається виразити математичним способом відношення серед змінних величин, що складають просування ліквідності і рентабельність.

Аналіз чутливості надає можливість судити про наслідки невід'ємної невизначеності в проектах. Зміни можуть відбуватися в фінансових оціночних даних про капітал, тривалість будівництва, вартість сировини та інших витрат, пов'язаних з реалізацією проекту, вартістю збуту, коефіцієнтом завантаження і ціною на продукцію, бо вони не можуть бути передбачені заздалегідь. Ці різні зміни впливають на завершення реалізації проекту. Розробка проекту фактично є прогнозуванням розвитку ситуації з проектом.

Проведення аналізу чутливості передбачає розрахунок базової моделі на основі припустимих значень вхідних змінних проекту, для якої визначається величина чистої теперішньої вартості (NPV). Ця величина є основою порівняння з припустимими можливими змінами, які необхідно проаналізувати.

Алгоритм проведення аналізу чутливості передбачає:

визначення критичних змінних, що впливають на величину чистої теперішньої вартості (NPV);

оцінку впливу зміни однієї змінної проекту (при незмінності всіх інших) на величину чистої теперішньої вартості;

розрахунок впливу зміни змінної, що досліджується, на величину відхилення одержаної NPV від базової (оцінка еластичності, чутливості до зміни чистої теперішньої вартості від зміни змінної проекту);

визначення межового (критичного) значення змінної і можливого допустимого її відхилення від базового сценарію проекту;

розрахунок показника чутливості і критичного значення для кожної змінної проекту і ранжування їх за убуванням (чим вища чутливість NPV, тим важливіша перемінна для значення чистої теперішньої вартості, а значить, для проекту).