Смекни!
smekni.com

Проблеми оподаткування прибутку підприємств в Україні та можливості їх вирішення (стр. 5 из 10)

Рис. 2.1. Структурно-логічна схема оподаткування дивідендів, що їх виплачують емітенти корпоративних прав

Удосконалити оподатковування дивідендів можна, знизивши податкову ставку проти базової, але без зменшення суми податку на прибуток акціонерного підприємства на суму утриманого і сплаченого ним до бюджету податку на дивіденди.

Згідно з Законом № 1344 встановлено обов’язкову сплату в бюджет відповідної частини чистого прибутку суб’єктами госпо­дарювання, в статутному фонді яких державі належить частка (акції, паї) за результатами фінансово-господарської діяльності 2003 року. Аналогічний порядок установлений для державних і казенних підприємств [3].

2.2. Використання податків для регулювання діяльності підприємства

Суспільне призначення податків виявляється у функці­ях, які вони виконують. Побудова ефективної системи оподатко­вування залежить від реалізації функцій податків. Однак у нор­мативних документах з оподатковування функції податків не визначено, а в підручниках та наукових публікаціях автори нази­вають різні функції, що їх виконують податки: фіскальну, регу­лювальну, стимулювальну, розподільну, соціальну та інші. При цьому спроби обґрунтування значної кількості функцій є недо­статньо аргументованими. Не можна погодитися, скажімо, з тим, що податки виконують самостійну стимулювальну функцію. Опо­датковування – це стягнення податків з окремих платників. Ло­гічно постає питання – чи можна стимулювати, стягуючи певні платежі? Функції податків не можна ототожнювати з принципами оподатковування, побудови податкової системи, де одним з них є стимулювання підприємницької діяльності [29].

Порядок обчислення окремих податків та умови їх сплати мо­жуть позитивно впливати на діяльність підприємств у цілому чи на окремі напрямки їхньої діяльності. На основі цього робиться спроба наділити податки стимулювальною функцією. Але насп­равді – це виявлення їхньої регулювальної функції. Стягнення окремих податків може обмежувати, створювати несприятливі умови для діяльності суб’єктів господарювання, у чому також виявляється регулювальна функція податків. На наш погляд, найбільш обґрунтованим є судження, що податки виконують дві основні функції – фіскальну та регулювальну.

Фіскальна функція податків є важливою для характеристи­ки їхнього суспільного призначення. Вона виявляється в мобілі­зації коштів у розпорядження держави, формуванні централізо­ваних фінансових ресурсів для забезпечення виконання її функ­цій та реалізується через розподіл частини валового національ­ного продукту.

Фіскальна функція притаманна всім податкам. Для реалізації цієї функції важливе значення має постійність і стабільність над­ходження коштів у розпорядження держави. Це досягається вста­новленням порядку визначення об’єкта оподатковування, мето­дики його розрахунку, визначенням розміру ставок податків і термінів їх сплати, запровадженням штрафних санкцій за пору­шення податкового законодавства.

З підвищенням ролі держави зростає значення регулювальної функції податків. Ця функція реалізується через вплив податків на різні напрямки, показники діяльності суб’єктів господарювання. Слід звернути увагу, що виявлення регулювальної функції податків визначається багатьма обставинами, факторами і є досить складним питанням у системі оподатковування. Вико­нання податками цієї функції безпосередньо залежить від доско­налості законодавчих і нормативних документів з оподаткування та їх практичної реалізації. Безперечно, що можливість виявлення регулювальної функції окремими податками є різною, а отже, має місце і різний їхній вплив на діяльність підприємства.

Посилення регулювальної функції податків має важливе прак­тичне значення для вдосконалення оподатковування суб’єктів гос­подарювання. Це необхідно враховувати, розробляючи відповідні законодавчі і нормативні документи з оподатковування [16].

У разі використання податків для регулювання діяльності підпри­ємств важливе значення має правильне розв’язання таких питань:

1.Установлення об’єкта оподатковування та методики його визначення. Згідно з чинним законодавством оподатковують­ся валовий дохід, прибуток, вартість майна, сума виплаченої за­робітної плати, вартість товарної продукції, обсяг реалізації та ін.

2. Установлення розміру ставок податків і методики їх роз­рахунку. Розмір ставок податків є дуже складною проблемою, що істотно впливає на здійснення фіскальної й регулювальної функцій податків. Податкові ставки можуть бути універсальними і диферен­ційованими. Вони можуть установлюватися в грошовому виразі на одиницю оподатковування або у відсотках до об’єкта оподаткову­вання. Відсоткові ставки оподатковування можуть бути: пропор­ційними (не залежать від розміру об’єкта оподатковування), про­гресивними (зростають зі збільшенням об’єкта оподатковування), регресивними (знижуються зі збільшенням об’єкта оподатковування).

3. Визначення джерел сплати податків. Такими джерелами для підприємств можуть бути: прибуток (за стягнення податку на прибуток); собівартість (платежі за ресурси, відрахування в ці­льові державні фонди, сплата місцевих податків і зборів); частина виручки від реалізації продукції (сплата мита, акцизного збору, податку на додану вартість).

4. Установлення термінів сплати податків (податкового періоду). Для різних податків вони різні і залежать від об’єкта оподатковування, розміру податків і джерел сплати. Платник по­датків зобов’язаний самостійно сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену в поданій ним податковій декларації, про­тягом десяти календарних днів, наступних за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого законами.

Для уникнення негативного впливу сплати податків на фінан­сово-господарську діяльність підприємств важливе значення має запобігання тимчасовій іммобілізації оборотних коштів підпри­ємства для сплати податків.

5. Надання податкових пільг. Пільги істотно впливають на виявлення регулювальної функції податків. Вони можуть надава­тися за окремими податками і платниками податків, а також ви­значатися для окремих об’єктів оподаткування.

6. Стягнення штрафних (фінансових) санкцій за порушен­ня податкового законодавства суб’єктами господарювання. Штрафні санкції застосовуються в разі таких порушень: непо­дання або несвоєчасне подання необхідних документів, форм звіт­ності до податкової адміністрації; несплата в установлений тер­мін податків та інших обов’язкових платежів державі; прихову­вання об’єктів від оподатковування, навмисне заниження суми податку. При цьому вияв регулювальної функції податків зале­жатиме від розміру фінансових санкцій та джерела їх сплати.

Умови та розмір штрафних (фінансових) санкцій за пору­шення податкового законодавства [27]:

- У разі неподання податкової декларації в строки, визначені законодавством, платник податків сплачує штраф у розмірі деся­ти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за кожне таке неподання або його затримку.

- Якщо платник податків не подав у встановлені строки по­даткову декларацію і контролюючий орган самостійно визна­чає суму податкового зобов’язання платника податків, додат­ково до вказаного вище штрафу платник податків сплачує штраф у розмірі десяти відсотків суми податкового зобов’я­зання за кожний повний або неповний місяць затримки подан­ня податкової декларації. Однак сума штрафу має становити не більше п’ятдесяти відсотків від суми нарахованого податково­го зобов’язання або не менше десяти неоподатковуваних міні­мумів доходів громадян.

- Якщо під час перевірки контролюючим органом буде ви­явлено заниження суми податкових зобов’язань, заявлених у податковій декларації, і податковий орган самостійно дона­числить суму податкового зобов’язання, платник податку зобов’язаний сплатити штраф у розмірі п’яти відсотків Від суми недоплати за кожний з податкових періодів, установлених для такого податку чи збору, починаючи з податкового періоду, на який припадає така недоплата, та закінчуючи податковим пері­одом, в якому платник податків отримав відповідне повідом­лення контролюючого органу. При цьому сума штрафу не по­винна перевищувати п’яти відсотків суми недоплати та бути не менше десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

- Якщо платник податків до початку його перевірки контро­люючим органом самостійно виявляє факт заниження податково­го зобов’язання та самостійно погашає суму недоплати і штраф у розмірі п’яти відсотків суми недоплати, додаткові штрафи, а та­кож адміністративні заходи не застосовуються.

- Якщо контролюючий орган виявляє арифметичні або мето­дологічні помилки в податковій декларації, що призвели до за­ниження суми податкового зобов’язання, і самостійно нараховує суму податкового зобов’язання платника податків, останній по­винен сплатити штраф у розмірі п’яти відсотків суми донарахо­ваного податку, але не менше одного неоподатковуваного міні­муму доходів громадян.

- За умови, коли платник податків не сплачує узгодженої су­ми податкового зобов’язання протягом граничних строків, визна­чених законодавством, сплачується штраф у таких розмірах:

– за затримки до 30 календарних днів – у розмірі десяти від­сотків указаної суми;

– за затримки від 31 до 90 календарних днів – у розмірі двад­цяти відсотків такої суми;

– за затримки понад 90 календарних днів – у розмірі п’ятдесяти відсотків такої суми [8].

2.3. Приклад формування фінансових результатів та оподаткування прибутку підприємства

В якості прикладу для розрахунку уми податку на прибуток візьмемо фірму «Тетра». Спеціалізація фірми «Тетра» – виробництво та реалізація комп’ютерних комплектуючих, периферійних пристроїв, мережевого обладнання та комп’ютерних аксесуарів.