Смекни!
smekni.com

Аналіз фінансового стану ПП "Байда" (стр. 4 из 8)

№ пор. Показник оцінки Порядок розрахунку або джерело отримання вихідних даних
1.1 Сума господарських коштів, які є в розпорядженні підприємства Підсумок балансу
1.2 Частка основних засобів в активах (Залишкова вартість основних засобів/Активи)*100%
1.3 Коефіцієнт зносу основних засобів (Знос / Вартість основних засобів)*100%
1.4 Коефіцієнт оновлення основних засобів Балансова вартість основних засобів, які надійшли за період, що аналізується / Балансова вартість основних засобів на кінець аналізованого періоду
1.5 Частка оборотних виробничих фондів Оборотні виробничі фонди / Активи
1.6 Коефіцієнт мобільності активів Мобільні активи / Немобільні активи

Для здійснення господарської діяльності кожне підприємство повинно мати певне майно, яке належить йому на правах власності чи володіння. Усе майно, яке належить підприємству і яке відображено в його балансі, називають активами.

Безумовно, щоб підприємство нормально функціонувало, необхідна наявність певних засобів і джерел. Основні виробничі засоби, що складаються з будівель, споруд, машин, обладнання та інших засобів праці, які беруть участь у процесі виробництва, є найголовнішою основою діяльності підприємства. Без їх наявності навряд чи могло б що-небудь здійснитися. Природно, що для нормального функціонування кожного підприємства необхідні не тільки основні засоби, а й оборотні засоби, які являють собою передусім грошові засоби, які використовуються підприємством для придбання оборотних засобів і засобів обігу.

Структура майна дає загальне уявлення про фінансовий стан підприємства. Вона показує частку кожного елемента в активах та співвідношення позикових і власних коштів підприємства в пасивах. У структурі вартості майна відображується специфіка діяльності кожного підприємства. Слід пам'ятати, що не можна порівнювати структуру підприємств різних галузей господарства. Проте аналіз її динаміки впродовж якогось періоду на конкретному підприємстві необхідний.

Отож, доцільно розпочати аналіз діяльності підприємства з аналізу його майна.

1.1 Сума господарських коштів, які є в розпорядженні підприємства. Цей показник дає загальну вартісну оцінку активів, які перебувають на балансі підприємства. Зростання цього показника свідчить про збільшення майнового потенціалу підприємства.

За 2005 рік цей показник склав 12996,4 тис.грн.

За 2006 рік збільшився до 18593,8 тис.грн.

1.2 Частка основних засобів в активах – це частка коштів, інвестованих в основні засоби, у валюті балансу. Повинен зменшуватись за умов незмінних або зростаючих обсягів реалізації.

Чо.з2005 =

Чо.з2006 =

1.3 Коефіцієнт зносу основних засобів характеризує частину зношених основних засобів у загальній їх вартості. Як правило, його використовують для характеристики стану основних засобів. За нормального функціонування підприємства він повинен зменшуватись.

К зн2005=

К зн2006 =

1.4 Коефіцієнт оновлення основних засобів показує, яку частину наявних на кінець звітного періоду основних засобів становлять нові основні засоби. Він повинен збільшуватись за умов виключення інфляційного фактора. Проте за неможливості здійснення цього, коефіцієнт зменшується на протязі розглянутого періоду.

К он2005 =

К он2006 =

1.5 Частка оборотних виробничих активів показує частку мобільних виробничих фондів у валюті балансу, і повинен збільшуватись за періоди.

Чо.в.а.2005=

Чо.в.а.2006=

1.6 Коефіцієнт мобільності активів характеризує скільки обігових коштів припадає на одиницю не обігових. За нормативами повинен збільшуватись. На даному підприємстві витримується повністю.

Кмоб2005 =

Кмоб2006 =

Отже, показники майнового стану підприємства майже повністю витримані, тобто відповідають встановленим значенням, що свідчить про належне його становище.


2.3 Аналіз ліквідності та платоспроможності підприємства

Таблиця 2.2

Показники ліквідності та платоспроможності

№ пор. Показник оцінки Порядок розрахунку або джерело отримання вихідних даних
2.1 Коефіцієнт покриття загальний Поточні активи / Поточні зобов’язання
2.2 Коефіцієнт швидкої ліквідності Грошові кошти , розрахунки та інші активи / Поточні зобов’язання
2.3 Коефіцієнт абсолютної ліквідності (платоспроможності) Грошові кошти / Поточні зобов’язання

Ліквідність означає здатність перетворити актив у гроші швидко і без втрат його ринкової вартості.

Оцінюючи ліквідність підприємства, аналізують достатність поточних (оборотних) активів для покриття поточних зобов’язань.

При оцінці ліквідності розраховують три основних коефіцієнти:

1) коефіцієнт покриття;

2) коефіцієнт швидкої ліквідності;

3) коефіцієнт абсолютної ліквідності.

Перераховані показники розраховуються на підставі даних форми № 1 “Балансу” шляхом співставлення поточних активів з поточними зобов’язаннями підприємства.

2.1 Коефіцієнт покриття (інше найменування цього коефіцієнту – коефіцієнт загальної ліквідності, коефіцієнт поточної ліквідності). Він дає загальну оцінку ліквідності активів, показує скільки гривень поточних активів підприємства приходиться на одну гривню поточних зобов’язань.

Кл.п.2005=

Кл.п.2006=

Коефіцієнт покриття в період з 2005 по 2006 рік зріс, але все ще залишається низьким. Підприємство на кожну гривню поточних зобов’язань має 1,53 грн. поточних активів.

Слід відзначити, що при нормальних обставинах підприємство ніколи не ліквідує свої оборотні активи. Тому коефіцієнт покриття не є абсолютним показником здатності підприємства повернути свої борги, так як він характеризує лише наявність оборотних активів, а не їх якість.

2.2 Коефіцієнт швидкої ліквідності (друге найменування цього коефіцієнту – коефіцієнт “лакмусового папірця”). На відміну від попереднього показника, він враховує якість оборотних активів і є більш строгим показником ліквідності, так як при його розрахунку враховуються найбільш ліквідні поточні активи (запаси не враховуються).

Кл.ш2005=

Кл.ш2006=

Коефіцієнт швидкої ліквідності є дуже низьким. Навіть при тому, що в 2006 році спостерігається його підйом, наявних на той момент коштів не вистачало на покриття поточних зобов’язань. На кожну гривню поточних зобов’язань приходиться 0,4 грн., а в 2006 році – 0,54 грн. ліквідних активів.

2.3 Коефіцієнт абсолютної ліквідності, показує, яка частка поточних (короткострокових) зобов’язань може бути погашена негайно.

Кл.а2005=

Кл.а2006=

Значення цього коефіцієнту є критично низьким, але спостерігається тенденція збільшення, цього показника.

На підприємстві, спостерігається ситуація, коли коефіцієнт покриття є порівняно непоганим, а коефіцієнти швидкої ліквідності та абсолютної ліквідності є дуже малими. Це спостерігається за рахунок того, що підприємство має малу кількість вільних коштів, при цьому на підприємстві є досить великі запаси, які і дають непоганий коефіцієнт покриття.

2.4 Аналіз фінансової стійкості підприємства

Таблиця 2.3

Показники фінансової стійкості та стабільності підприємства

№ пор. Показник оцінки Порядок розрахунку або джерело отримання вихідних даних
3.1 Коефіцієнт автономії (незалежності) Власні кошти / Пасиви
3.2 Коефіцієнт фінансової стабільності (фінансування) Власні кошти / Позикові кошти
3.3 Коефіцієнт маневреності власного капіталу Власні оборотні кошти / Власний капітал
3.4 Коефіцієнт фінансової залежності Активи / Власний капітал
3.5 Коефіцієнт концентрації залученого капіталу Залучений капітал / Пасиви
3.6 Показник фінансового левериджу Довгострокові зобов’язання/ Власний капітал
3.7 Коефіцієнт фінансової стійкості (Власний капітал + довгострокові зобов’язання) / Пасиви

Однією з найважливіших характеристик фінансового стану підприємства є стабільність його діяльності на довгострокову перспективу. Вона пов'язана із загальною фінансовою структурою підприємства, ступенем його залежності від кредиторів та інвесторів.

Так, більшість бізнесменів, включаючи представників державного сектору економіки, вважають доцільним вкладати в підприємство мінімум власних коштів, а фінансувати його за рахунок грошей, взятих у борг. Проте якщо структура «власний капітал - позикові кошти» має значну перевагу в бік боргів, підприємство може збанкрутувати, якщо кілька кредиторів одночасно вимагатимуть свої гроші.