Смекни!
smekni.com

Аналіз фінансового стану ПП "Байда" (стр. 6 из 8)

Rзв2006 =

За нормативними даними необхідно, щоб значення показника збільшувались, що і спостерігається на даному підприємстві.

4.6 Рентабельність реалізованої продукції за чистим прибутком показує скільки припадає чистого прибутку на одиницю інвестованих в активи коштів.

RА2005 =

RА2006 =

Необхідне за стандартами збільшення коефіцієнта присутнє.

Отже, у комплексі перелічені показники дають змогу всебічно охабактеризувати ефективність використання майна підприємства.

2.6 Аналіз ділової активності підприємства

Таблиця 2.5

Показники ділової активності

№ пор. Показник оцінки Порядок розрахунку або джерело отримання вихідних даних
5.1 Оборотність активів, ресурсовіддача, коефіцієнт трансформації Чиста виручка від реалізації / Активи
5.2 Обертання дебіторської заборгованості Виручка від реалізації / Дебіторська заборгованість
5.3 Середній строк обороту дебіторської заборгованості 360*Дебіторська заборгованість / Виручка від реалізації
5.4 Коефіцієнт оборотності обігових коштів Чиста виручка / Обігові кошти
5.5 Період одного обороту обігових коштів 360 / Ко
5.6 Фондовіддача Чиста виручка від реалізації / Основні виробничі фонди
5.7 Коефіцієнт оборотності власного капіталу Чиста виручка від реалізації / Власний капітал

5.1 Ресурсовіддача (коефіцієнт трансформації) характеризує обсяг реалізованої продукції, яка припадає на 1 гривню коштів, вкладених у діяльність підприємства. Зростання показника в динаміці слід розглядати як позитивну тенденцію. Коефіцієнт трансформації показує скільки отримано чистої виручки від реалізації продукції на одиницю коштів, інвестованих в активі.

Кт2005 =

Кт2006 =

Як бачимо, коефіцієнт повністю витриманий, тобто вся продукція підприємства реалізується вчасно.

5.2 Обертання дебіторської заборгованості - це коефіцієнт, що показує у скільки разів виручка перевищує середню дебіторську заборгованість.

Кд.з2005 =

Кд.з2006 =

Отже, у 22,5 та 43 рази відповідно виручка перевищує середню дебіторську заборгованість. Спостерігається тенденція до зростання.

5.3 Середній строк обороту дебіторської заборгованості - це середній період інкасації дебіторської заборгованості, тобто період її погашення.

Чд.з2005 =

Чд.з2006 =

Значення показника повинні зменшуватись, особливо в умовах інфляції, або збільшуватись, якщо додаткова вартість коштів компенсується додатковим прибутком від збільшення обсягів реалізації.

5.4 Коефіцієнт оборотності обігових коштів - показує скільки виручки припадає на одиницю обігових коштів і має тенденцію до зростання.

Ко2005 =

Ко2006 =

5.5 Період одного обороту обігових коштів – це середній період від витрачання коштів для виробництва до отримання коштів за реалізовану продукцію.

Чо2005 =

Чо2006 =

Спостерігаємо зменшення даного показника, що свідчить про позитивні тенденції.

5.6 Показник фондовіддачі показує скільки виручки припадає на одиницю основних виробничих фондів і має збільшуватись. Фондовіддача, характеризує наскільки ефективно підприємство використовує основні фонди.

Фо.ф2005 =

Фо.ф2006 =

5.7 Коефіцієнт оборотності власного капіталу показує скільки чистої виручки від реалізації продукції припадає на одиницю власного капіталу і повинен збільшуватись.

Кв.к2005 =

Кв.к2006 =

Збільшення коефіцієнта свідчить про збільшення чистої виручки від реалізації продукції підприємством.

Отже, результати дослідження темпів і тенденцій змін основних показників діяльності дають змогу визначити динамічність розвитку підприємства, його внутрішні резерви до подальшого отримання прибутку, поточну активність комерційної структури в сприйнятті новаторських ідей, перспективність вкладеного додаткового капіталу в її діяльність тощо. В результаті аналізу виявлено, що показники ділової активності за 2005 рік в нормі і відповідають необхідним вимогам, а незначні відхилення від встановлених норм спричинені відкриттям філіалу підприємства у іншому місті і необхідними для цього витратами.


2.7 Комплексна оцінка фінансового стану підприємства

Для комплексного аналізу фінансового стану підприємства потрібно оцінити тенденції найзагальніших показників, які всебічно характеризують фінансовий стан підприємства.

Показниками та факторами доброго фінансового стану підприємства можуть бути: стійка платоспроможність, ефективне використання капіталу, своєчасна організація розрахунків, наявність стабільних фінансових ресурсів.

Показники та фактори незадовільного фінансового стану : неефективне розміщення коштів, брак власних оборотних коштів, наявність стійкої заборгованості за платежами, негативні тенденції у виробництві.

До найзагальніших показників комплексної оцінки фінансового стану належать показники дохідності та рентабельності.

Велике значення має аналіз структури доходів підприємства та оцінки взаємозв’язку прибутку з показниками рентабельності . Вазливо проаналізувати зв’язок прибутку підприємства з факторами, що його формують.

Дохідність підприємства характеризується абсолютними і відносними показниками. Абсолютний показник дохідності – це сума прибутку чи доходів. Відносний показник – рівень рентабельності. Рівень рентабельності підприємств, пов’язаних з виробництвом продукції, визначається як відсоткове відношення прибутку від операційної діяльності до її собівартості:

Р =

(2.1)

де Р – рівень рентабельності, %;

П – прибуток від операційної діяльності, грн;

С – собівартість продукції, грн.

Під час аналізу вивчають динаміку змін обсягу чистого прибутку, рівня рентабельності та фактори, які впливають на них. Основними факторами, що впливають на чистий прибуток, є обсяг виручки від реалізації продукції, рівень собівартості, рівень рентабельності продукції, фінансові результати та витрати від звичайної та операційної діяльності, величина податкуна приуток та інші подаки, що виплачуються з прибутку.

Аналіз дохідності підприємства проводиться через порівнянням з планом та попереднім перодом. За умов інфляції важливо забезпечити об’єктивність показників та запобігти їх викревленню через постійне підвищення цін. Аналіз проводиться за даними роботи за рік. Торішні показники треба привести у відповідність із показниками звітного року за допомогою індексації цін.

На підприємствах недержавних форм власності для акціонерів та засновників найважливіше значення має рентабельність їхніх пайових та статутних внесків у складі загальних інвестицій. Тому цьому аспекту оцінки фінансового стану підприємства треба приділити особливу увагу.

Для оцінки рентабельності підприємства рекомендується використовувати систему взаємозв’язаних показників рентабельності. З цією метою слід використовувати дві основні групи таких показників:

а) показники, розраховані на підставі поточних витрат ( вартості продажу);

б) показники, пов’язані з використанням виробничого капіталу ( виробничих активів).

Показники рентабельності групи А розраховуються на базі даних бухгалтерського обліку прибутків та збитків і становлять систему таких коефіцієнтів:

коефіцієнт граничного рівня валового прибутку (К r.p1)

К r.p1 =

(2.2)

де Вп – сума валового прибутку;

Впр – вартість продажу;

Ч о.п – чистий обсяг продажу.

К r.p1 2005 =

К r.p1 2006 =

2) коефіцієнт граничного рівня прибутку від основної операційної діяльності (К r.p2)

К r.p2 =

(2.3)

де П о.д – сума прибутку, отриманого від основної операційної діяльності ;

К r.p2 2005 =

К r.p2 2006 =

3) коефіцієнт граничного рівня прибутку від усієї діяльності підприємства – операційної, інвестиційної та фінансової (К r.p3)