Смекни!
smekni.com

Аналіз фінансового стану ПП "Байда" (стр. 8 из 8)

Ринкова активність: прибуток на одну акцію; співвідношення цін і прибутку на одну акцію; співвідношення ринкової і балансової вартості однієї акції.

Можуть виникати певні ситуації, коли фінансовий стан підприємства необхідно вимірювати якимось одним сукупним (інтегральним) показником. Розрахунок узагальнюючих показників при цьому провадиться з методикою з використанням таких загальних показників:

Рівня платоспроможності. Включаються такі коефіцієнти як коефіцієнт покриття; коефіцієнти поточної та абсолютної ліквідності.

Рівня фінансової незалежності: коефіцієнти автономії, фінансової стабільності, маневреності власного капіталу.

Рівня якості активів: частка високоліквідних активів, коефіцієнт якості дебіторської заборгованості, коефіцієнт чистих оборотних активів.

Таким чином, методика інтегральної оцінки передбачає розрахунок інтегрального показника на базі узагальнюючих показників за рівнем платоспроможності, фінансової незалежності, якості активів чи підприємства.

При відсутності критичних значень окремих коефіцієнтів методика передбачає використання їхніх так званих нормативних значень, розрахунок яких з урахуванням додаткової умови – співвідношення фактичного значення коефіцієнта і його критичного рівня не повинно перевищувати одиницю.

Перевагами методу є можливість доповнення будь-якої кількості аналітичних напрямків і коефіцієнтів оцінки фінансового стану підприємства. Водночас цьому методу притаманна „неузгодженість” понять ліквідність і платоспроможність. Також він трудомісткій і має всі недоліки коефіцієнтного методу.

Метод, який базується на ролі операційного важеля у формуванні результатів діяльності підприємства, на можливості керування його витратами та результатами для досягнення необхідних показників беззбитковості виробництва називається беззбитковий. Він включає базовий аспект діяльності підприємства – беззбитковість і тісно пов’язаний з управлінням витратами, тому його варто розглядати як сучасний та зручний для практичного використання.

Як критерій оцінки фінансового стану підприємства в цьому випадку виступає запас фінансової міцності підприємства, тобто той виторг від реалізації, що підприємство має після проходження порога рентабельності (в абсолютному і відносному вираженні). Очевидно, що чим вищий запас фінансової міцності у відсотках, тим стійкіший фінансовий стан підприємства.

Цей метод дає змогу виміряти „внесок” кожного виду продукції, напрямку діяльності, структурного підрозділу підприємства у формуванні запасу фінансової міцності підприємства, надає можливість керування ним, враховуючи результати аналізу за цими елементами.

Беззбитковий метод дуже зручний для практичного використання, однак він не узгоджується з такими сторонами оцінки діяльності підприємства, як конкурентоспроможність, кредитоспроможність, ринкова й ділова активність, тобто потребує подальшого розвитку.

Метод, який базується на понятті ліквідності і оцінці фінансового стану підприємства з позиції досягнення рівноваги між ліквідними потоками у сфері господарсько-інвестиційної і фінансової діяльності називається рівноважним. Перша виступає як зона створення коштів, а друга як зона споживання коштів.

Позитивне значення результату господарської діяльності визначає фінансовий стан підприємства і відкриває перед ним можливості впровадження нової техніки, інвестування коштів у нові види діяльності, якщо воно при цьому узгоджується з величиною результату фінансової діяльності.

Кожен з існуючих методів має свої переваги та недоліки. Але жоден з них не відповідає усім вимогам до якісного аналізу фінансового стану підприємства.

На нашу думку, поєднання комплексного та коефіцієнтного методів дасть змогу використати переваги кожного з них для бачення більш повної та точної картини фінансового стану підприємства.

Комплексний метод дає змогу виявити проблемні напрямки в діяльності підприємства і досліджувати причини, що їх зумовили. Коефіцієнтний, в свою чергу, відображає різні аспекти діяльності підприємства і враховує чинники внутрішнього і зовнішнього впливу на фінансовий стан підприємства.


Висновок

Отже, приватне підприємство фірма «Байда» має досить довгу історія як для туристичної фірми на Україні. За роки свого існування вона зарекомендувала себе як надійний партнер та професійний тур оператор.

Головною метою створення підприємства було – розвиток туризму в Запоріжжі зокрема, та в Україні загалом; налагодження міжнародних зв’язків.

Головним органом управління є директор, що є і власником в одній особі, який керує поточною діяльністю підприємства.

Контроль за фінансово-господарською діяльністю правління здійснюється бухгалтерським відділом на чолі з головним бухгалтером.

Підприємство, як взагалі і вся туристична галузь в цілому, знаходиться у стадії росту, після кризи, яка відбулася у 1992 році, при переході від планової економіки до ринкової.

Кожен рік на підприємстві підписується приказ про облікову політику підприємства.

Взагалі фінансово-економічний стан підприємства є добрим. Деякі відхилення спричинені відкриттям філіалу у місті Київ та значними витратами на ці заходи.

Показники майнового стану підприємства майже повністю витримані, тобто відповідають встановленим значенням, що свідчить про належне його становище.

Коефіцієнт покриття в період з 2005 по 2006 рік зріс, але все ще залишається низьким. Підприємство на кожну гривню поточних зобов’язань має 1,53 грн. поточних активів.

Коефіцієнт швидкої ліквідності є дуже низьким. Навіть при тому, що в 2006 році спостерігається його підйом, наявних на той момент коштів не вистачало на покриття поточних зобов’язань. На кожну гривню поточних зобов’язань приходиться 0,4 грн., а в 2006 році – 0,54 грн. ліквідних активів.

На підприємстві, спостерігається ситуація, коли коефіцієнт покриття є порівняно непоганим, а коефіцієнти швидкої ліквідності та абсолютної ліквідності є дуже малими. Це спостерігається за рахунок того, що підприємство має малу кількість вільних коштів, при цьому на підприємстві є досить великі запаси, які і дають непоганий коефіцієнт покриття.

На підприємстві протягом періоду, за який проведено аналіз, фінансування необоротних активів і частини оборотного капіталу підприємства відбувається за рахунок власного капіталу. Переважна частина оборотних активів покривається за рахунок позикового капіталу, що відповідає правилам фінансування. Вони визначають принципи, за якими підприємство має мобілізувати фінансовий капітал для покриття потреби у фінансових ресурсах. Підприємство при дотриманні правил фінансування забезпечує собі стабільну ліквідність та платоспроможність.

Динаміка показників рентабельності має позитивне значення, що свідчить про ефективність використання майна підприємства.

В результаті аналізу виявлено, що показники ділової активності за 2005 рік в нормі і відповідають необхідним вимогам, а незначні відхилення від встановлених норм спричинені відкриттям філіалу підприємства у іншому місті і необхідними для цього витратами.

Отож, для покращення роботи підприємства та підтримання належного фінансового стану підприємства необхідно переглянути методику оцінки фінансового стану для виявлення можливо детальніших показників для усунення недоліків у роботі підприємства; уважніше слідкувати за зміною законодавства у туристичній галузі та за новинками на ринку туристичних послуг та туристичного продукту; розширювати масштаби діяльності для залучення нових інвестицій та покращення співпраці; щільніша співпраця з населенням для розширення клієнтської бази.


Перелік використаних джерел

1. Закон України «Про оподаткування прибутку підприємств» № 283/97-ВР від 22.05.97 р.

2. Закон України «Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні» від 16 липня 1999 р.

3. Закон України «Про туризм» від 15.09.95р. № 324/95-ВР зі змінами і доповненнями.

4. Закон України «Про підприємництво» від 07.02.91р. № 698-ХІІ (витяг).

5. Форма №1 Баланс 2005-2006рр.

6. Форма №2 Звіт про фінансові результати за 2005-2006рр.

7. Методичні вказівки до виконання контрольних робіт з курсу “Фінансовий аналі8”/ Укл. О.Ф. Андросова, О.В. Шестопалова – Запоріжжя: ЗНТУ, 2005.-91 с.

8. Фінансовий аналіз / М. Д. Білик, О. В. Павловські, Н. М. Притуляк, Н. Ю. Невержицька.-Київ: КНЕУ.2005.-673с.

9. Екон. аналіз госп. діяльності підприємств; Навч. посіб. / Житна І. П. Нескреба А, М. / Пер з рос. — К.: Вища шк., 1992. — 191 с.

10. Финансовый анализ / Ефишова О. В. 3-є изд., перераб. и доп. — М.: Бухгалтерский учет, 1999.

11. Економічний аналіз фінансових результатів та фінансового стану підприємства: Навч. Посіб / Мец В. О. — К.: Вища шк., 2003. — 278 с.

12. Економічний аналіз: Навч. посіб. / М. А. Болюх, В. 3. Бурчевський, М. І. Горбатюк, за ред. акад. НАНУ, проф. М. Г. Чумаченка. — К.: КНЕУ, 2001. —540 с.