Смекни!
smekni.com

Конкуренція, форми конкуренції, її місце та роль в ринковій економіці (стр. 3 из 3)

Поняття чистої монополії зазвичай є абстрактним.

Поняття «монополія» має двоякий сенс: під монополією розуміють, по-перше, крупне підприємство, що займає провідне положення в певній галузі; по-друге, положення фірми на ринку, що дозволяє їй домінувати на нім. Монополія означає владу над ринком, перш за все над ціною.

Мета монополії – отримання надприбутку за допомогою контролю над ціною і об'ємом виробництва на монополізованому ринку.

Основні риси чистої монополії:

1. єдиний продавець – виробник;

2. товарна диференціація відсутня, відсутність товарів-замінників;

3. продавець здійснює практично повний контроль над цінами;

4. дуже скрутні умови входження в галузь нових підприємств. По суті справи, вхід виявляється заблокованим умовами.

Розрізняють декілька типів монополій:

1. природна монополія. Нею володіють приватні власники і господарські організації, що мають в своєму складі рідкісні і вільно не відновлювальні елементи виробництва (рідкісні метали, особливі земельні ділянки і так далі)

2. штучні монополії. Під цим умовною назвою розуміють об'єднання, що створюються ради отримання монополістичної вигоди. Штучні монополії виступають у вигляді різних монополістичних відносин.

В результаті концентрації виробництва можуть виникнути різні організаційні форми монополії: картель, синдикат, трест і так далі.

1. Картель - проста форма монополістичного об'єднання. На відміну від інших стійкіших форм, монополістичних структур (синдикати, трести, концерни) зберігає фінансову виробничу самостійність. Об'єктами угоди можуть бути: ціноутворення, сфери впливу, умови продажів, використання патентів. Діє, як правило, в рамках однієї галузі. Утрудняє функціонування ринкових механізмів. Потрапляє під дію антимонопольного законодавства. У одних країнах світу заборонені законом, в інших, навпаки, їх формування заохочується в цілях реструктуризації промисловості, стандартизації матеріалів і що комплектують, обмеження конкуренції між дрібними фірмами.

2. Синдикати - (від гр. syndikos - що діє спільно) - організаційна форма монополістичного об'єднання, при якій компанії, що увійшли до нього, втрачають комерційну збутову самостійність, але зберігають юридичну і виробничу свободу дій. Іншими словами, в синдикаті збут продукції, розподіл замовлень здійснюється централізовано. Були широко поширені в дореволюційній Росії. Виникли міжнародні синдикати. Класичним прикладом є діамантовий синдикат «Де Бірс», що зосередив в своїх руках реалізацію що практично всіх здобуваються в світі необроблених алмазів. Росія, так само як і багато інших країн, вимушена співробітничати з цим синдикатом. Поки він має в своєму розпорядженні можливості тиску на аутсайдерів, що намагаються вести торгівлю алмазами самостійно, аж до їх повного витіснення з ринку. У багатьох країнах світу прийняті закони, направлені проти будь-яких форм монополістичних об'єднань, що роблять гальмуючий вплив на розвиток економіки.

3. Трест - форма монополістичного об'єднання, при якій підприємства, що увійшли до нього, втрачають і виробничу, і комерційну самостійність підприємств, керівництво здійснюється з єдиного центру. Прибуток тресту розподіляється відповідно до ділової участі окремих підприємств.

4. Концерн - (від англ. concern - участь, інтерес) - організаційна форма об'єднання підприємств різних галузей, що знаходяться під єдиним управлінням і фінансовим контролем. Зазвичай до складу концерну, окрім виробничих, транспортних і торгових підприємств, входять банки або якісь інші фінансові організації - страхові, пенсійні фонди, кредитні установи і тому подібне Учасники концерну залишаються формально самостійними, але контролюються і управляються єдиним центром компанії. Така структура дозволяє підвищити конкурентоспроможність фірми за рахунок внутрішнього фінансування, продажі продукції підрозділам концерну по внутрішніх трансфертних цінах, передачі ноу-хау між підрозділами і тому подібне.

5. Пул набув поширення в області використання проектів. Учасники пулу приходять до взаємовигідних угод про форму передачі патентів і ліцензій. Прибуток розподіляється відповідно до квоти, визначуваної при вступі до пулу.

6. Холдинг - (від англ. holding) - акціонерна компанія, що володіє контрольним пакетом акцій одного або декількох акціонерних суспільств з метою контролю і управління їх діяльністю. Існують два основні види холдингових компаній: чистий холдинг, що виконує лише контрольно-фінансові функції для забезпечення єдиного управління; змішаний холдинг, який, крім того, займається підприємницькою діяльністю (промисловою, транспортною, торговою, фінансово-кредитною і ін.). Захоплюючи контрольний пакет акцій в інших фірмах (дочерних, онучатих), холдинг через систему участі підпорядковує собі ці формально незалежні фірми, які мають в своєму розпорядженні капітали, що значно перевершують власний.

7. Законними формами чистої монополії є також патенти, авторські права, товарні знаки. Патент (від латів. litteral patent - грамота, patens - відкриття) - документ, що видається уповноваженим державним органом, засвідчує авторство винаходу, а також виняткове право патентовласника на використання винаходу. Діє протягом встановленого законом терміну. Якщо протягом його дії фізичну або юридичну особу використовує винахід, захищений патентом з порушенням законодавства, то воно зобов'язане припинити його використання на першу вимогу патентовласника і відшкодувати йому заподіяні збитки. Авторські права дають авторам творів виняткові права продавати або тиражувати свої твори. Товарні знаки – це символи, використовувані підприємствами, зареєструвавши які держава робить незаконним її використання іншими.


СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

1. Янова В.В. Економіка - М.: Іспит, 2005.

2. Базилев Н.И., Базилева М.Н. Економічна теорія: підручник для вузів. – 2-е вид., перероб. і доп. – М.: Норма, 2006.

3. Кураков Л.П., Яковлева Г.Е. Курс економічної теорії - М.: Геліос АРВ, 2005.

4. Макконелл К.Р., Брю С.Л. Економікс: принципи, проблеми і політика. – М.: Інфра-М, 2006.

5. Юданов А.Ю Конкуренція: теорія и практика - М.: Гном-Прес, 2001.