Смекни!
smekni.com

Короткострокова і довгострокова рівновага фірми (стр. 2 из 4)

валові загальні витрати. Нижче показана динаміка граничних витрат.


Крива граничних витрат не залежить від постійних витрат, тому, що постійні витрати існують незалежно від того, чи виробляэться додаткова одиниця продукції. Спочатку граничні витрати скорочуються, залишаючись нижчими за середні витрати. Це пояснюється тим, що якщо витрати на одиницю продукції убувають, отже, кожен подальший продукт коштує менше середніх витрат попередніх продуктів, тобто середні витрати вище граничних. Подальше зростання середніх витрат означає, що граничні витрати стають вище попередніх середніх витрат. Таким чином, лінія граничних витрат перетинає лінію середніх витрат в її мінімальній точці М.

Виробництво додаткової одиниці продукції, породжуючи додаткові витрати, з іншого боку, приносить і додатковий дохід, виручку від її продажу. Величина цього додаткового, або граничного доходу (виручки) є різницею між валовою виручкою від продажу n і n-1 одиниць продукції:

MR=TRn-TRn-1.

В умовах вільної конкуренції, як відомо, виробник не може вплинути на рівень ринкової ціни, і, отже, продає будь-яку кількість своєї продукції за однією і тією ж ціною. Це означає, що в умовах вільної конкуренції додатковий дохід від продажу додаткової одиниці продукції буде при будь-якому обсязі однаковий, тобто граничний дохід буде рівний ціні: MR=P.

Ввівши поняття граничних витрат і граничного доходу, ми можемо тепер точніше визначити точку рівноваги фірми, або крапку, де вона припиняє виробництво, досягнувши максимально можливої при даній ціні маси прибули. Вочевидь, що фірма розширюватиме обсяг виробництва, доки кожна додатково проведена одиниця продукції приноситиме додатковий прибуток. Іншими словами, доки граничні витрати будуть менші, ніж граничний дохід, фірма може розширювати виробництво. Якщо граничні витрати почнуть перевищувати граничний дохід, фірма зазнаватиме збитків.

Нижче показано, що із збільшенням виробництва крива граничних витрат (МС) йде вгору і перетинає горизонтальну лінію граничного доходу, рівного ринковій ціні Р1, в точці М, відповідній обсягу виробництва Q1. Будь-яке відхилення від цієї крапки призводить до втрат для фірми або у вигляді прямих збитків при більшому обсязі виробництва, або в результаті скорочення маси прибутку при зменшенні випуску продукції.

Таким чином, умову рівноваги фірми, як в короткостроковому, так і в довгостроковому періоді можна сформулювати таким чином: МС=MR. Будь-яка фірма, що добивається прибутку, прагне встановити такий обсяг виробництва, при якому дотримується ця умова рівноваги. На ринку довершеної конкуренції граничний дохід завжди рівний ціні, тому умова рівноваги фірми набуває вид МС=Р.

Співвідношення граничних витрат і граничного доходу – це свого роду сигнальна система, яка інформує підприємця про те, чи досягнутий оптимум виробництва або можна чекати подальшого зростання прибутку. Проте не можна точно визначити отримувану фірмою масу прибули на підставі динаміки граничних витрат, оскільки, як вже наголошувалося, вони не враховують постійних витрат.

Загальний прибуток, що отримується фірмою, може бути визначений як різниця між валовою виручкою (TR) і валовими витратами (ТС). У свою чергу, валова виручка обчислюється як кількість продукції помножена на ціну (TR=Q*AC). Таким чином, лише з'єднавши проведений раніше аналіз граничних витрат і граничного доходу з аналізом динаміки середніх витрат, можемо точно визначити обсяг отримуваного прибутку.

Коли лінія граничного доходу лише торкається кривої середніх витрат, валова виручка точнісінько рівна валовим витратам. Прибуток фірми буде нормальним, оскільки ціна її продукції рівна середнім витратам.

Якщо на якомусь інтервалі лінія ціни і граничного доходу розташовується вище за криву середніх витрат, то в точці рівноваги М фірма отримуватиме квазіренту, тобто прибуток, що перевищує нормальний рівень. При оптимальному обсязі виробництва Q2 середні витрати будуть рівні С2, отже, валові витрати складуть площу прямокутника OC2LQ2. Валова виручка (прямокутник OP2MQ2) буде більша, і площа заштрихованого прямокутника C2P2ML покаже нам загальну масу отримуваного надприбутка.

На третьому малюнку показана інша ситуація: середні витрати при будь-якому обсязі виробництва перевищують ринкову ціну. В цьому випадку навіть при оптимальному обсязі виробництва (МС=Р) фірма зазнає збитків, хоча вони і менше, ніж при інших обсягах виробництва (площа заштрихованого прямокутника P3C3LM мінімальна саме при обсязі виробництва Q3).

Розглянемо цю останню ситуацію докладніше. Від збитків в ринковій економіці не застрахований ніхто. Тому, якщо через ті або інші причини (наприклад, несприятливої кон'юнктури ринку). Фірма не отримує прибутку, то вона повинна мінімізувати збитки. Якщо розглядати поведінку фірми в короткостроковій перспективі, коли вона як і раніше залишається на даному ринку, то, що для неї переважно – продовжувати працювати і виробляти продукцію або тимчасово зупинити виробництво? У якому випадку збитки будуть менші?

Звернемо увагу, що коли фірма нічого не виробляє, вона несе тільки постійні витрати. Якщо ж вона виробляє продукцію, то до постійних витрат додаються змінні, але при цьому фірма отримує і деякий дохід від продажів. Тому, щоб зрозуміти, коли фірма мінімізує збитки, треба зіставити рівень ціни не тільки з середніми витратами (AC), але і з середніми змінними витратами (AVC).

Розглянемо ситуацію, показану нижче:

Ринкова ціна Р1 нижча за мінімальні середні витрати, але вища за мінімальні середні змінні витрати. При оптимальному обсязі виробництва Q1 величина середніх витрат виробництва складе відрізок Q1M, величина середніх змінних витрат – відрізок Q1L. Отже, відрізок ML – це середні постійні витрати. Якщо фірма продовжує працювати, то її валова виручка (прямокутник OP1EQ1) буде менше повних витрат (прямокутник OCТMQ1), але при цьому будуть покриті змінні витрати (прямокутник OCvLQ1) і частина постійних витрат. Розмір збитків вимірюватиметься площею прямокутника P1C1ME. Якщо ж фірма зупинить виробництво, то збитки складуть всю величину постійних витрат (прямокутник CvCТML). Таким чином, поки ціна вища за мінімальні середні витрати, фірмі в короткостроковому періоді вигідніше продовжувати виробляти продукцію, оскільки в цьому випадку мінімізуються збитки. Якщо ціна рівна мінімальним середнім змінним витратам, то для неї байдуже, продовжувати виробництво або зупиняти його. Якщо ж ціна впаде нижче за мінімальні середні змінні витрати, тоді виробництво продукції повинно бути припинене.

Ми бачили, що при зміні ціни фірма змінюватиме обсяги виробництва, рухаючись уздовж кривої МС. Іншими словами, висхідна гілка кривої граничних витрат (вище за точку мінімальних середніх змінних витрат) є фактично кривою її короткострокової пропозиції. Підсумовуючи індивідуальні криві пропозиції всіх фірм якійсь одній галузі, отримуємо криву сукупної галузевої пропозиції. У міру поступового підвищення ціни різні фірми, що працюють в даній галузі, розширюють своє виробництво і свою пропозицію. Зміна ринкової ціни на який-небудь товар відбуватиметься до тих пір, поки сукупний попит на продукцію галузі не порівняється з сукупною галузевою пропозицією. Така рівність досягається при певному рівні ціни, яка після цього має тенденцію зберігати цей рівень протягом короткострокового періоду.

1.2 Фірма у довгостроковому періоді

Проведений вище аналіз положення фірми на ринку, довершеній конкуренції описував ситуацію в короткостроковому тимчасовому інтервалі. Що зміниться в аналізі, якщо ми розглядатимемо ситуацію на ринку в тривалішому проміжку часу? У міру збільшення даного періоду часу, по-перше, для окремої фірми зникає відмінність між постійними і пе¬ременными витратами, і всі витрати ста-новятся змінними, а по-друге, на ринку в цілому змінюється число фірм.

Довгостроковим періодом називають такий період, протягом якого виробничі потужності можуть бути пристосовані до умов попиту і витрат. Якщо умови діяльності несприятливі для фірми, то вона може піти з ринку (галузі). З іншого боку, нові фірми можуть увійти на ринок (галузь) у разі сприятливих умов. Таким чином, ккількість фірм в галузі в довгостроковому періоді є змінною величиною.

Довершена конкуренція припускає рівний доступ всіх фірм до ресурсів, у тому числі і до технологічної інформації. Тому в довгостроковому періоді кожна фірма може вибрати і реалізувати найбільш ефектний варіант виробництва, внаслідок чого криві загальних витрат всіх фірм однієї галузі будуть ідентичні, і можна говорити, що в довгостроковому періоді галузь складається з однакових, або типових, фірм.

Покажемо, що з часом на ринку довершеної конкуренції ціна продукту тяжіє до мінімальних довгострокових середніх витрат (ціна p0).


По-перше, ціна не може на тривалий час опускатися нижче мі-німальних довгострокових середніх витрат (ціна p1), оскільки в такій ситуації фірма збиткова. Це витікає з формули, задаючої величину прибутку фірми в довгостроковому періоді: