Смекни!
smekni.com

Маркетинг у культурі вражень. "Бізнес в стилі шоу" (стр. 1 из 5)

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ОСВІТИ І НАУКИ

ВИКОНАВЧОГО ОРГАНУ КИЇВРАДИ

(КИЇВСЬКОЇ МІСЬКОЇ ДЕРЖАВНОЇ АДМІНІСТРАЦІЇ)

КИЇВСЬКЕ ТЕРИТОРІАЛЬНЕ ВІДДІЛЕННЯ

МАЛОЇ АКАДЕМІЇ НАУК

Секція: макроекономіка

ТЕМА РОБОТИ

Маркетинг у культурі вражень. „Бізнес в стилі шоу”

Київ 2007

Зміст

1. Вступ

2. Розділ I. Сутність та значення бізнесу в стилі шоу

§ I.1 Основні стильові характеристики бізнесу в стилі шоу маркетингових відділів компаній

§ I.2 Значення бізнесу в стилі шоу в сучасному житті

§ I.3 Основні завдання діяльності бізнесу в стилі шоу

3. Розділ II. Найуспішніші типи шоу. Культура вражень

§ II.1 Реальні шоу та їх можливості

§ II.2 Ігровий та фантазійний шоу-простори

§ II.3 Нетрадиційні засоби реклами

4. Розділ III. Бізнес в стилі шоу в Україні

§ III.1 Аналіз розвитку бізнесу в стилі шоу в Україні

§ III.2 Аналіз можливостей розвитку бізнесу в стилі шоу в Україні

5. Висновки

6. Список використаної літератури

7. Додатки

Вступ

Немає іншого такого бізнесу, як шоу,

Немає іншого такого, точно знаю я,

Все, все в ньому заворожує,

Все, що торгівля дозволяє;

Ніде такого щастя не відчути,

Коли вас можуть бачити і чути.

Ірвінг Берлін

У наш час найпрогресивніші менеджери розуміють, що з традиційними формами маркетингу дуже важко просуватися вперед до майбутнього. Споживачі хочуть більшого, ніж просто обличчя з посмішкою, помітний слоган та рекламні приманки по телевізору в прайм-тайм. Вони ставляться до традиційної реклами з наростаючою недовірою. Найновіші форми маркетингу користуються традиціями „дотелевізійних” часів, що починає захоплювати споживачів. В їх основі не трафаретна реклама, а відчуття: це гастрольні шоу, фестивалі, ігрові клуби та салони, вуличний театр, ярмарки та інші форми особистісного спілкування з клієнтом. Карнавально-ярмаркові враження в поєднанні з найновішими технологіями прокладають маркетингу майбутнє. Саме тому ми пропонуємо розглянути не старомодний термін „шоу-бізнес”, а абсолютно нове поняття в діловому світі – бізнес в стилі шоу.

„Постановка” вражень у бізнесі в стилі шоу вийшла за межі театралізованих вистав у тематичних парках та ресторанах, та включила до себе ажіотажний маркетинг, випуск товарів на ринок, залучення та утримування покупців, внутрішню комунікацію та нетрадиційну рекламу. В роботі розглядаються ці враження бізнесу в стилі шоу як дійсні інструменти, які входять до складу маркетингових технологій, що постійно ускладнюються. Враження цінні своєю інтерактивністю та звертанням до конкретного покупця. Вони також важливі зі стратегічної точки зору, тому що створюють споживчу цінність. Саме в донесенні до оточення цінної інформації та нових ідей про новий ступінь маркетингової діяльності, тобто про бізнес в стилі шоу і полягає актуальність даної наукової роботи.

До теми “Бізнес в стилі шоу” зверталися такі відомі економісти: Бернд Шмідт, Девід Роджерс, Карен Вроцос та ін..

Метою написання моєї наукової роботи є дослідження бізнесу в стилі шоу, тобто нових тенденцій рекламного маркетингу, аналіз розвитку бізнесу в стилі шоу в Україні та висунення пропозицій щодо подальшого прогресивного розвитку бізнесу в стилі шоу. Для досягнення цієї мети я поставила перед собою наступні завдання:

- З’ясувати, що таке бізнес в стилі шоу;

- Дослідити, для чого потрібен бізнес в стилі шоу;

- Пояснити, в чому саме полягає новизна сучасного напряму у маркетинговій діяльності, тобто бізнесу в стилі шоу;

- Проаналізувати розвиток бізнесу в стилі шоу в Україні, порівняти ступінь розвитку та впровадження бізнесу в стилі шоу;

- Зробити висновки про ефективність бізнесу в стилі шоу.

Предметом дослідження є соціально-економічні відносини між продавцем та споживачем, нові тенденції їх розвитку, що дозволяють забезпечити ефективний попит з боку споживачів.

Об’єктом дослідження є бізнес в стилі шоу в Україні.

Теоретичне значення нашої наукової роботи полягає в глибокому аналізі напрямків розвитку бізнесу в стилі шоу в Україні.

Практичне значення нашої наукової роботи виявляється в тому, що її можна використовувати як основу для написання курсової або дипломної роботи. Нові ідеї та пропозиції можна використати для подальшого розвитку маркетингової діяльності.

Наша наукова робота складається зі вступу, двох розділів, практичної частини, висновків, списку використаної літератури та додатків. Перший розділ присвячено сутності та значенню бізнесу в стилі шоу. В другому розділі ми розглянули найуспішніші типи шоу, а також область культури вражень. В третьому розділі проаналізували розвиток бізнесу в стилі шоу в Україні та запропонували нові ідеї щодо подальшої успішної діяльності шоу-бізнесового напряму маркетингових відділів в Україні.

Опрацьовуючи матеріали наукової роботи я користувалася загальнонауковими та специфічними методами пізнання економічних явищ та процесів. Це метод наукової абстракції, порівняльний, узагальнення, графічний та інші методи.

Для написання роботи я користувалася підручниками, періодичними виданнями, статистичними даними та Internnet.


Розділ I. Сутність та значення бізнесу в стилі шоу.

Бізнес в стилі шоу присутній всюди в бізнесі.

Чим би не займалися компанії – виробленням автомобілів та фінансових товарів, роздрібною торгівлею, технологіями, мистецтвом чи професійним спортом – їх маркетингові відділи (неодмінною складовою якісної організаційної структури підприємства є відділ маркетингу; саме цей відділ відіграє непересічну роль у процесі отримання фірмою прибутку; метою діяльності цього відділу є просування товару на ринку і пропагування його потенційним покупцям) [1] поступово усвідомлюють, що старі методи просування товару перестають працювати з часом. Щоденна телевізійна та радіо реклама перестає бути ефективною, вона є нав’язливою, а споживачі ставляться до неї з презирством. Часто можна почути від людини, що коли ти тільки бачиш товар або чуєш про послугу, не протестувавши його (її), довіряти важко тій чи іншій компанії. Постачальники м’ятних пастилок та комп’ютерів, продавці жіночої білизни та будівники хмарочосів бачать, що потрібно відходити від звичних способів ведення маркетингового бізнесу, щоб досягти уваги свого покупця та захопити його.

Творчість, гумор та гра з’являються в діяльності компаній на кожному етапі. До бізнесу в стилі шоу звертаються, щоб захопити покупців і привернути увагу кожного індивіда. А також вивести на ринок нові товари та залучити до свого бізнесу партнерів. [4, ст. 19]

§ I.1 Основні стильові характеристики бізнесу в стилі шоу маркетингових відділів компаній.

Діяльність компаній, яку можна називати бізнесом в стилі шоу, має наступні стильові характеристики.

· Розваги. Як відомо, сучасні споживачі прагнуть розваг. Усі компоненти нашої культури – новини, освіта, спорт, харчування – намагаються відповідати цьому бажанню. Бізнес в стилі шоу дарує відчуття радості, звертаючись до ілюзій, гумору чи драми. Технологічний бум породив нові можливості для вивчення споживачів, спостереженням за ними, співпраці зі споживачами. Крім високих технологій використовуються також старомодні забави, щоб створювати дивовижні, веселі, хвилюючі враження.

Так, влітку у Києві відбувся NOKIA-Quest, на якому розігрувалися мобільні телефони. Команди по чотири чоловіки їздили по місту, виконуючи різні цікаві завдання цілий день. Перших три команди отримали головні призи! Водночас і розважилися учасники і дізналися більше про мобільні телефони NOKIA. [16]

· Захопливість. Сучасні споживачі не завжди хочуть, щоб їх умовляли, засипали рекламними посланнями; вони можуть бажати також вражень, захопливих, що відводять в інший світ. Бізнес в силі шоу спонукає споживачів учитися, досліджувати, висловлювати свою думку чи навіть грати в шоу свою роль. У своїх найкращих проявах він дозволяє споживачам створювати клуби за інтересами та спілкуватися один з одним.

Наприклад, компанія General Mills пропонує сімейним відвідувачам торгового центру Mall of America враження під назвою „Пригоди з кашею”, які їх захоплюють. За скромну вхідну плату сім’ї можуть відпочити від покупок і відвідати „Фруктовий карнавал”, пройти по „Зефірному лабіринту” або з’їхати з величезної ложки в чашу. [10]

· Руйнування стереотипів. В обмін на справжню лояльність та незгасаючу увагу споживачі потребують вражень, які перевершили б їх очікування. І бізнес в стилі шоу створює такі враження: небачені, що приховують в собі нову та раптову для покупців привабливість. Часто завдяки створеним враження кордон між споживачем та компанією розмивається, і покупець перетворюється на проповідника бренду.

Компанія Prada вирішила доповнити мережу маленьких модних бутіків величезними магазинами в багатьох містах світу. Але така розповсюджена ідея розширення виявилася дуже оригінальною завдяки своїм довершеностям. Більшість магазинів були спроектовані відомими архітекторами для естетичного задоволення споживачів. А також ці гігантські магазини були оздоблені та пристосовані для проведення показів мод. В одному із магазинів, наприклад, що знаходиться в нью-йоркському Сохо, до стелі прикріплені пересувні екрани, що рекламують товари; вони підкреслюють красу рожевих полиць та підлоги з мармуру. Вражає також повністю скляний ліфт, в якому немає жодної металічної деталі. Крім того ще є роздягальні, що зроблені також зі скла, та коли ти заходиш і натисаєш кнопку, то стіни стають матовими. Відвідувачі таких магазинів повністю занурюються у бренд. [18]