Смекни!
smekni.com

Механізми управління виробничо-господарською діяльністю локальних електричних мереж (стр. 1 из 6)

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ДОНЕЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Амельницька Олена Володимирівна

УДК 338.24: 621.3

МЕХАНІЗМИ УПРАВЛІННЯ ВИРОБНИЧО-ГОСПОДАРСЬКОЮ ДІЯЛЬНІСТЮ ЛОКАЛЬНИХ ЕЛЕКТРИЧНИХ МЕРЕЖ

Спеціальність 08.00.04 - економіка та

управління підприємствами

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Донецьк – 2008


Дисертацією є рукопис.

Робота виконана на кафедрі економіки і маркетингу Донецького національного технічного університету Міністерства освіти і науки України (м. Донецьк).

Науковий керівник:

кандидат економічних наук, доцент Надтока Тетяна Борисівна, Донецький національний технічний університет Міністерства освіти і науки України, професор кафедри економіки і маркетингу (м. Донецьк).

Офіційні опоненти:

доктор економічних наук, старший науковий співробітник Микитенко Вікторія Володимирівна, Державна установа "Рада по вивченню продуктивних сил України" НАН України, головний науковий співробітник відділу стратегічного потенціалу та макроекономічного аналізу (м. Київ);

кандидат економічних наук, старший науковий співробітник Інякін Віктор Миколайович, Інститут економіки промисловості НАН України, старший науковий співробітник відділу проблем регуляторної політики і підприємництва (м. Донецьк).

Захист дисертації відбудеться 28 травня 2008 року о 12.00 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 11.051.01 у Донецькому національному університеті Міністерства освіти і науки України за адресою: 83015, м. Донецьк, вул. Челюскінців, 198-а, великий зал засідань.

З дисертацією можна ознайомитися у бібліотеці Донецького національного університету за адресою: 83055, м. Донецьк, вул. Університетська, 24.

Автореферат розісланий 25 квітня 2008 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Г.С. Овечко

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Перехід національної економіки до ринкових умов функціонування разом з можливостями досягнення реальної економічної свободи в діяльності більшості людей та організацій вимагає створення адекватної системи управління господарськими суб'єктами, здатної забезпечити ефективність, динамічність, адаптивність виробництва до різноманітних вимог зовнішнього середовища.

Проте, підприємства, що займаються розподілом і постачанням електроенергії (локальні електричні мережі), дотепер ще використовують механізми управління, які суттєво не змінилися при переході до ринкових умов і мають наступні недоліки: недостатню самостійність діяльності, слабке економічне стимулювання праці, обмежене використання системного і цільового підходів до організації управлінської діяльності тощо. Разом з тим економічний стан електроенергетики в Україні сьогодні оцінюється як кризовий за багатьма чинниками, зокрема – значними втратами електроенергії при її передачі і розподілі. Протягом 2005 року втрати електроенергії на транспортування в електричних мережах України склали 22,28 млрд. кВт∙год., що складає 13,09% від всієї поставленої енергії, що значно більше, ніж у розвинутих країнах Європи: в магістральних і розподільчих мережах Німеччини вони складають 5%, Франції – 7,4%, Італії – 6,4%, Великобританії – 8,8%. Для поліпшення стану енергопостачання підприємств потрібно адаптувати наявні механізми управління локальними електричними мережами до сучасних умов функціонування або розробити нові.

Проблемами побудови та підвищення ефективності систем управління підприємств в ринкових умовах займалося багато провідних зарубіжних вчених, зокрема І. Ансофф, Р. Блейк, Л. Дафт-Ричард, П. Друкер, У. Дункан Джек, А. Мескон, Д. Моутон, Т. Пітерс, У. Райс-Джонсон, С. Робінс. Серед досліджень, що висвітлюють окремі аспекти управління виробничо-господарською діяльністю в сучасних економічних умовах, слід зазначити праці таких українських науковців, як І.О. Александров, О.Б. Гаєвська, В.Г. Герасимчук, М.Г. Гузь, П.В. Єгоров, В.М. Інякін, А.М. Колот, М.М. Лепа, Ю.Г. Лисенко, В.В. Микитенко, Г.С. Одинцова, А.В. Сидорова, та російських вчених в галузі менеджменту: Р.З. Акбердін, В.Р. Веснін, О.С. Віханський, І.Н. Герчикова, А.Я. Кібанов, Б.А. Райзберг, З.П. Румянцева, Є.А. Уткін, Р.А. Фатхутдинов. Загальні та спеціальні проблеми управління локальними електричними мережами розглядались в роботах вітчизняних та російських фахівців: Т.Ф. Басової, Е.І. Борисова, В.В. Бологової, А.Ф. Дьякова, П.П. Долгова, В.В. Жукова, Б.Н. Максимова, В.В. Морозова, В.С. Самсонова, В.Н. Фоміної та інших. Але у роботах названих фахівців не розглянуто систему управління локальними електричними мережами як підприємством у комплексі з урахуванням особливостей ринкових умов. Найважливіші складові менеджменту локальних електричних мереж - організаційна структура управління, мотиваційний механізм, оцінка й заходи щодо підвищення ефективності механізмів управління – не відповідають сучасним вимогам і потребують удосконалення.

Актуальність вищеназваних проблем, їх недостатня теоретична і практична розробка визначили вибір теми дисертаційного дослідження, зумовили його мету і завдання.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційну роботу виконано в Донецькому національному технічному університеті відповідно до планів науково-дослідних робіт. У межах теми "Методологія оцінки економічної безпеки промислового підприємства" (реєстраційний номер Н–17–2000) автором розроблено методичні положення оцінки енергетичної складової економічної безпеки промислового підприємства. За темою "Наукові методи управління персоналом підприємства" (номер державної реєстрації 0105U002148) здобувачем розроблено заходи щодо удосконалення управління персоналом локальних електричних мереж.

Мета і завдання дослідження. Мета дисертаційної роботи полягає у розробці комплексу методів і заходів з удосконалення механізмів управління виробничо-господарською діяльністю локальних електричних мереж, що спрямоване на підвищення їх ефективності.

Для досягнення поставленої мети в роботі було поставлено та вирішено такі завдання:

проведено аналіз складу та ефективності функціонування наявних механізмів в системі управління локальними електричними мережами;

проаналізовано сутність поняття "система управління" підприємством у ринкових умовах відповідно до існуючих підходів, сутність поняття "механізми управління", уточнено значення вказаних понять стосовно локальних електричних мереж;

запропоновано концепцію системи управління господарським суб’єктом в ринкових умовах, яку реалізують ефективні механізми управління виробничо-господарською діяльністю локальних електричних мереж;

розроблено механізм цільового управління для локальних електричних мереж і метод оцінки його ефективності;

розроблено механізм контролю енергетичної безпеки споживачів електроенергії на прикладі промислових підприємств з урахуванням енергоефективності виробництва;

розроблено економіко-математичну модель оцінки комерційних втрат електроенергії під час її транспортування;

визначено напрями вдосконалення існуючих механізмів управління локальними електричними мережами;

оцінено ефективність механізму цільового управління для локальних електричних мереж за визначеним методом на прикладі ВАТ "Донецькобленерго" і ефективність окремих організаційних та економічних заходів щодо вдосконалення механізмів управління на прикладі Кіровських електричних мереж ВАТ "Донецькобленерго".

Об’єкт дослідження. Об’єктом дослідження є процеси управління підприємствами, що займаються розподілом і постачанням електроенергії.

Предмет дослідження. Предметом дослідження є механізми управління виробничо-господарською діяльністю локальних електричних мереж.

Методи дослідження. Методологічною основою дослідження стали фундаментальні роботи зарубіжних і вітчизняних учених і практиків з питань управління промисловими підприємствами, законодавчі акти Верховної Ради України, Укази Президента України, постанови Кабінету Міністрів України, галузеві нормативно-правові документи, статистичні матеріали Державного комітету статистики України, планові та звітні статистичні матеріли ВАТ "Донецькобленерго".

Обґрунтованість результатів дослідження, висновків і рекомендацій в роботі доведено використанням методів системного, організаційного та економічного аналізу. При аналізі сутності понять "система управління" і "механізм управління", а також при формуванні концептуальної моделі системи управління і концепції формування ефективних механізмів управління використовувались методи логічного і емпіричного дослідження. Методи експертних оцінок використовувались при визначенні показників оцінки енергетичної безпеки промислового підприємства, показників оцінки ефективності системи управління тощо. Програмно-цільовий метод було використано в роботі при розробці дерева цілей локальних електричних мереж. При дослідженні підсистеми управління втратами електроенергії використовувався метод функціонально-вартісного аналізу, при побудові економіко-математичної моделі оцінки комерційних втрат електроенергії при її транспортуванні - метод кореляційно-регресійного аналізу.

Наукова новизна одержаних результатів. В дисертаційній роботі здійснено постановку і вирішення нового актуального завдання розробки комплексу методів і заходів з удосконалення механізмів управління виробничо-господарською діяльністю локальних електричних мереж, що спрямовано на підвищення їх ефективності. При цьому було отримано наступні наукові результати:

вперше:

розроблено концептуальну модель системи управління господарським суб’єктом і концепцію формування ефективних механізмів управління виробничо-господарською діяльністю локальних електричних мереж в ринкових умовах соціально-орієнтованої економіки, які базуються на використанні ідей і принципів системного і цільового підходів, що дозволяє підвищити ефективність управління енергопостачальним підприємством і, як наслідок, знизити комерційні втрати електроенергії при її транспортуванні;