Смекни!
smekni.com

Нагромадження і заощадження. Інфляція (стр. 3 из 3)

У такій ситуації прогресивне оподатковування в міру росту інфляції автоматично зараховує різні соціальні групи і види бізнесу в більш заможний або прибутковий, не розбираючи: чи зріс прибуток реально або тільки номінально. Це дозволяє урядові збирати велику суму податків навіть без прийняття нових податкових законів і ставок. Відношення бізнесу і населення до уряду, природно, погіршується.

Ще один наслідок незбалансованої інфляції - населення і корпорації прагнуть матеріалізувати свої швидко знецінювані грошові запаси. Фірми розробляють плани по активізації використання грошових ресурсів. Негативне тут полягає в тім , що стимулюється слабкопродуманий, поспішний і надмірний темп нагромадження матеріальних запасів прозапас.

Черговий наслідок інфляції - нестабільність і недостатність економічної інформації, що заважають складанню бізнес - планів.

Ціни - є головним індикатором ринкової економіки. Цінова інформація - головна для бізнесу. У ході ж інфляції ціни постійно міняються , продавці і покупці товарів усе частіше помиляються у виборі оптимальної ціни. Падає впевненість у майбутніх доходах , населення втрачає економічні стимули, знижується активність бізнесу.

Наступний наслідок інфляції - реальна грошова процентна ставка зменшується на величину щорічного відсотка росту інфляції.

Так, якщо в 1990 р. темп інфляції в США був 4%, то власники грошей у цьому ж році одержали реальний доход на валюту на ці ж 4% нижче.

І в завершення особливо відзначимо, що ріст інфляції практично завжди пов’язаний з високою, хоча і неповною зайнятістю у великому обсязі національного виробництва. І навпаки, зниження інфляції збігається зі спадом виробництва і ростом безробіття.


3.Задача.

Особистий капітал інвестиційного банку 5 млн. дол., а заборгований – 20 млн.дол. Норма процента по ссудам – 10% річних, по вкладам – 5%. Витрати банку по виконанню кредитних операцій – 0.3 млн.дол. Визначте чистий прибуток банку і норму банківського прибутку , якщо в ссуду віддається 23 млн.дол.

Рішення.

Дано:

Kc = 5;

Kз = 20;

R1 = 10%;

R2 = 5%;

P = 0.3;

C = 23.

Чп-? Нп -?

10% от 23 = 2,3 млн. дол.

5% от (20+5) = 5% от 25 = 1,25

Чп = 2,3-1,25-0,3 = 0,75 млн.дол. – чистий прибуток.

Нп =

(норма прибутку).

Нп =

= 15%

Відповідь: Нп=15%, Чп=0,75 млн.дол.

Література:

1. Будаговська С., Кілієвич О. та ін. “Мікроекономіка і макроекономіка”. К.: “Основи”. 1998 с. 252-257.

2. Комісарук М.П. “Макроекономіка: курс лекцій”. Коломия - 1999 с. 75-78.

3. Макконел, Брю. “Экономикс: принципы, проблемы и политика: В 2 т.: Пер. с англ. ІІ-го изд.. – М.: Республика, 1992.

4. Павловський М. “Макроекономіка перехідного періоду”. К.: “Техніка”. 1999.

5. Савченко А. та ін. “Макроекономіка”. К.: “Либідь”. 1999 с. 68-76.