Смекни!
smekni.com

Оборотні засоби підприємства (стр. 2 из 3)

2. Коефіцієнтний - полягає в уточненні фактичних запасів товарно-матеріальних цінностей на величину коефіцієнта змін умов виробниц­тва, який розраховується на основі показників динаміки розвитку підприємства впродовж - кількох попередніх років.

3. Метод прямого розрахунку, який грунтується на розрахунках нормативів по кожному нормованому елементу оборотних засобів: виробничих запасах, незавершеному виробництву, витратах майбутніх періодів та залишках готової продукції на складах. Цей метод є найпоширенішим тому, щю він дає змогу точніше нормувати використання оборотних засобів підприємства, враховуючи специфіку виробництва та умови його розвитку. Крім цього він дає можливість проаналізувати наскільки оптимальним є установлені норми, виявити їх недоліки, якщо такі є

Норматив оборотних засобів - це їх мінімальний планований розмір, необхідний для нормального функціонування підприємства.

М – матеріальні витрати в собівартості продукції (на матеріал),

С – собівартість продукції.

До характеризує відношення собівартості продукції в незавершеному виробництві до собівартості готової продукції. Звичайно розраховується в крапці середини виробництва

Норматив витрат майбутніх періодів:

де αб.п. – питома вага витрат майбутніх періодів у собівартості майбутньої продукції; Ст.п. – собівартість товарної продукції майбутнього періоду. Норматив витрат готової продукції:

Загальна формула:

Метод 1. Для підприємств з обмеженим асортиментом продукції.

де - середньоциклічна собівартість продукції.

- загальна планова собівартість продукції д - собівартість виробництва продукції за нарастаючим підсумком.

Дц - тривалість виробничого циклу в днях або роках

Метод 2. Для підприємств з розширеним асортиментом продукції

де - початкові, разові витрати виробництва - залишкові витрати виробництва

Приклад: На машинобудівному підприємстві заплановано випустити продукцію обсягом 3000000 грн. за перший квартал 2000 р. Загальна планова собівартість партії продукції становить 30000 грн. Тривалість виробничого циклу - три дні. Розподіл витрат за днями:

День

Щоденні витрати

Сума витрат за нарастаючим підсумком

1-й

20000

20000

2-й

6000

26000

3-й

4000

30000

Разом

30000

76000

Визначимо коефіцієнт нарастаючих витрат обома методами Як видно з розрахунку значення коефіцієнтів нарастаючих витрат не дуже різниться.

Таким чином норматив оборотних засобів для незавершеного виробництва, розрахований за першим методом становить приблизно 84000 грн., за другим методом - 83000 грн.

Норматив оборотних засобів у майбутніх періодах розраховується так:

Но.з.м.п. = 1 Соз.р.п. + 2 Соз.р.+З Со.з.с

де 1 - залишок оборотних засобів на початок розрахункового періоду

2 - сума потреби в оборотних засобах у продовж п-п-п

3 - величина майбутнього погашення витрат на оборотні засоби за рахунок собівартості продукції

Нормування оборотних засобів у залишках готової продукції. Норматив визначається за формулою:

де - вартість одноденного випуску готової продукції - норма запасу днів.

У свою чергу, норма запасу складається з кількості днів, яка необхідна для підготовки продукції до реалізації (комплектація, пакетування, фасування, відвантаження споживачам, а також виписування, здавання в банк необхідної платіжної документації).

Нормування оборотних коштів здійснюється по наступним елементах:

1. Виробничі запаси;

2. Незавершене виробництво;

3. Витрати майбутніх періодів;

4. Готова продукція.

Норматив оборотних коштів визначається по наступній формулі:

Норматив виробничих запасів:

Норматив витрат незавершеного виробництва:

К – коефіцієнт наростання витрат, Норматив оборотних коштів визначається по наступній формулі:

Норматив виробничих запасів:

Норматив витрат незавершеного виробництва:

К – коефіцієнт наростання витрат,


6. Значення та шляхи прискорення оборотносі оборотних засобів

Чим менше тривалість обороту оборотних чи засобів більше число чинених ними кругообігів при тім же обсязі реалізованої продукції, тим менше потрібно оборотних коштів і чим швидше оборотні кошти роблять кругообіг, тим еффективніше вони використовуються.

Ефект прискорення оборотності оборотних коштів виражається у вивільненні, зменшенні потреби в них у зв'язку з поліпшенням їхнього використання. Розрізняють абсолютне і відносне вивільнення оборотних коштів.

Абсолютне - відбиває пряме застосування потреби в оборотних коштах.

Відносне вивільнення відбиває як зміна величини оборотних коштів, так і зміна обсягу реалізованої продукції, щоб його визначити, потрібно обчислити потреба в оборотних коштах за звітний рік, виходячи з фактичного обороту по реалізації продукції за цей період і оборотності в днях за попередній рік. Різниця дає торбу вивільнення засобів. Ефективне використання оборотних коштів грає велику роль у забезпеченні нормальної роботи підприємства, у підвищенні рівня рентабельності виробництва. Відсутність на підприємстві необхідних фінансових ресурсів, низький рівень платіжної дисципліни приводить до виникнення взаємних неплатежів. Взаємна заборгованість підприємств - характерна риса економіки перехідного періоду. Значна частина підприємств не зуміли швидко адаптуватися до ринкових відносин, що формуються, нераціонально використовує наявні оборотні кошти, не створює фінансові резерви. Прискорення оборотності оборотних коштів є першочерговою задачею підприємств у сучасних умовах і досягається наступними шляхами:

На стадії створення виробничих запасів - впровадження економічно обґрунтованих норм запасу, наближення постачальників сировини, напівфабрикатів, комплектуючих виробів і інших до споживачів; широке використання прямих тривалих зв'язків; розширення складської системи матеріально-технічного забезпечення, а також оптової торгівлі матеріалами й устаткуванням; комплексна механізація й автоматизація вантажно-розвантажувальних робіт на складах. На стадії незавершеного виробництва прискорення НТП (упровадження прогресивної технології і техніки, особливо безвідхідної і маловідходної, роботизованих комплексів, роторних ліній, хімізація виробництва), розвиток стандартизації, уніфікації, типізації, удосконалювання форм організації промислового виробництва, примі- більш дешевих конструкційних матеріалів, удосконалювання системи економічного стимулювання, економічного використання сировинних і паливно-енергетичних ресурсів, збільшення питомої ваги продукції, що користається підвищеним попитом. На стадії звертання наближення споживачів продукції до її виготовлювачів; удосконалювання системи розрахунків, збільшення обсягу реалізованої продукції унаслідок виконання замовлень по прямих зв'язках, дострокового випуску продукції, виготовлення продукції з зекономлених матеріалів, ретельна і своєчасна перевірка продукції, що відвантажується, по партіях , асортименту, транзитній нормі, відвантаження в строгій відповідності з укладеними договорами.


7. Ефективність використання оборотних засобів

Оборотні кошти різногалузевих підприємств країни становлять значну частину їхніх матеріально-грошових активів. Тому раціональне та економне використання оборотних коштів суб'єктів господарювання має неабияке економічне значення. Для оцінки ефективності використання оборотних коштів виробничих підприємств застосовують певні показники, а для підвищення ефективності - відповідні конкретні заходи (рис. ).

Ефективність використання оборотних коштів характеризується швидкістю їхнього обертання, оборотністю. Прискорення оборотності цих коштів зумовлює: по-перше, збільшення обсягу продукції на кожну грошову одиницю поточних витрат підприємства;по-друге, вивільнення частини коштів і завдяки цьому створення додаткових резервів для розширення виробництва діючими оптовими цінами за певний період на середній залишок оборотних коштів за той самий період. Показник, що є оберненим стосовно коефіцієнта оборотності, заведено називати коефіцієнтом завантаження. Він показує, скільки оборотних коштів (у частках одиниці) припадає на кожну грошову одиницю реалізованої продукції. Тривалість одного обороту в днях (або швидкість обороту) оборотних коштів визначається як співвідношення кількості днів у розрахунковому періоді (для кварталу - 90 днів, року - 360 днів) і коефіцієнта оборотності за той самий період. Для характеристики економічної ефективності використання оборотних коштів може застосовуватися показник їхньої рентабельності, обчислюваний як відношення прибутку підприємства до суми його оборотних коштів.