Смекни!
smekni.com

Організація бухгалтерського обліку (стр. 4 из 6)

На рахунку 45 "Вилучений капітал" ведеться облік вилученого капіталу, у разі викупу власних акцій (часток) у акціонерів з метою їх перепродажу, анулювання (зменшення статутного капіталу) тощо.

За дебетом рахунка 45 "Вилучений капітал" відображається фактична собівартість акцій власної емісії або часток, викуплених господарським товариством у його учасників, за кредитом — вартість анульованих або перепроданих акцій (часток).

Рахунок 45 "Вилучений капітал" має такі субрахунки:

451 "Вилучені акції";

452 "Вилучені вклади й паї";

453 "Інший вилучений капітал"

Аналітичний облік вилученого капіталу ведеться за видами акцій (вкладів, паїв).

Рахунок 46 "Неоплачений капітал" призначено для узагальнення інформації про зміни у складі неоплаченого капіталу підприємства.

За дебетом рахунку відображається заборгованість засновників (учасників) господарського товариства за внесками до статутного капіталу підприємства, за кредитом — погашення заборгованості за внесками до статутного капіталу.

Аналітичний облік неоплаченого капіталу ведеться за видами розміщених неоплачених акцій (для акціонерних товариств), та за кожним засновником (учасником) підприємства.

На рахунку 47 "3абезпечення майбутніх витрат і платежів" ведеться узагальнення інформації про рух коштів, які за рішенням підприємства резервуються для забезпечення майбутніх витрат і платежів і включення їх до витрат поточного періоду.

За кредитом рахунку відображається нарахування забезпечень, за дебетом — їх використання.

Рахунок 47 "Забезпечення майбутніх витрат і платежів" має такі субрахунки:

471"Забезпечення виплат відпусток";

472"Додаткове пенсійне забезпечення";

473"Забезпечення гарантійних зобов'язань";

474"Забезпечення інших витрат і платежів".

475"Забезпечення призового фонду (резерв виплат)";

476"Резерв на виплату джек-поту, не забезпеченого сплатою

участі у лотереї".

На субрахунку 471 "Забезпечення виплат відпусток" ведеться облік руху та залишків коштів на оплату чергових відпусток працівникам. Сума забезпечення визначається щомісячно як добуток фактично нарахованої заробітної плати працівникам і відсотку, обчисленого як відношення річної планової суми на оплату відпусток до загального планового фонду оплати праці. На цьому субрахунку також узагальнюється інформація про забезпечення обов'язкових відрахувань (зборів) від забезпечення виплат відпусток на збори на обов’язкове державне пенсійне страхування, на обов'язкове соціальне страхування, на обов'язкове соціальне страхування на випадок безробіття тощо.

На субрахунку 472 "Додаткове пенсійне забезпечення" ведеться облік коштів для реалізації програми пенсійного забезпечення.

На субрахунку 473 "Забезпечення гарантійних зобов'язань" ведеться облік руху та залишків коштів, зарезервованих для забезпечення майбутніх витрат на проведення гарантійних ремонтів проданої продукції, на проведення ремонту предметів прокату тощо.

На субрахунку 474 "Забезпечення інших витрат і платежів" ведеться облік забезпечення інших наступних витрат, що не знайшли відображення на інших субрахунках рахунку 47 "Забезпечення майбутніх витрат і платежів".

На субрахунку 475 "Забезпечення призового фонду (резерв виплат)" підприємства, які здійснюють діяльність з випуску та проведення лотерей на території України, узагальнюють інформацію про призовий фонд — суму, що підлягає виплаті переможцям лотереї відповідно до оприлюднених умов її випуску та проведення, зменшену на розмір джек-поту, не забезпеченого сплатою участі у лотереї.

На субрахунку 476 "Резерв на виплату джек-поту, не забезпеченого сплатою участі у лотереї" підприємства, які здійснюють діяльність з випуску та проведення лотерей на території України, узагальнюють інформацію про резерв на виплату джек-поту, не забезпеченого сплатою участі у лотереї.

За кредитом субрахунків 475 "Забезпечення призового фонду (резерв виплат)" і 476 "Резерв на виплату джек-поту, не забезпеченого сплатою участі у лотереї" і дебетом рахунку 90 "Собівартість реалізації" відображається відповідно створення (формування) призового фонду й резерву, що покриває суму джек-поту, не забезпечену сплатою участі у лотереї, за дебетом — виплата (видача) виграшів

гравцям.

Аналітичний облік забезпечення наступних витрат і платежів ведеться за їх видами, напрямками формування й використання.

На рахунку 48 "Цільове фінансування і цільові надходження" ведеться облік та узагальнення інформації про наявність та рух коштів, отриманих для здійснення заходів цільового призначення (в тому числі отримана гуманітарна допомога).

Кошти цільового фінансування і цільових надходжень можуть надходити як субсидії, асигнування з бюджету та позабюджетних фондів, цільові внески фізичних та юридичних осіб тощо.

За кредитом рахунку 48 "Цільове фінансування і надходження" відображаються кошти цільового призначення, отримані як джерело фінансування певних заходів, за дебетом — використані суми за певними напрямками, визнання їх доходом, а також повернення невикористаних сум.

Аналітичний облік коштів цільового фінансування і цільових надходжень та витрат провадиться за їх призначенням та джерелами надходжень. Узагальнення облікових даних по рахунках 4 класу здійснюється при журнально-ордерній формі обліку у журналі-ордері №7,а при спрощеній формі бухгалтерського обліку – у розділі ІІІ і IV Відомості 5-М. Типову кореспонденцію бухгалтерських рахунків по обліку власного капіталу наведено у таблиці 10.1.

№п/п Зміст господарської операції Кореспондуючі рахунки
Дебет Кредит
1 2 3 4
1. Проведено підписку на акції акціонерного товариства у розмірі статутного капіталу, визначеного у засновницьких документах. 46 «Неоплачений капітал» 40 «Статутний капітал»
2. Відображено внесення засновниками грошових і матеріальних ресурсів в рахунок їх вкладу до статутного капіталу. 10 «Основні засоби»12 «Нематеріальні активи»14 «Довгострокові фінансові інвестиції»20 «Виробничі запаси»28 «Товари»30 «Каса»31 «Рахунки в банках»35 «Поточні фінансові інвестиції» 46 «Неоплачений капітал»
3. Відображено перевищення внесків засновників над сумою визначеного статутного капіталу. 10 «Основні засоби»12 «Нематеріальні активи»14 «Довгострокові фінансові інвестиції»20 «Виробничі запаси»28 «Товари»30 «Каса»31 «Рахунки в банках»35 «Поточні фінансові інвестиції» 422 «Інший вкладений капітал»
4. Відображено збільшення статутного капіталу за рахунок прибутку підприємства. 433 «Прибуток використаний у звітному періоді» 40 «Статутний капітал»
5. Збільшено статутний капітал за рахунок належних до сплати дивідендів акціонерам. 671 «Розрахунки за нарахованими дивідендами» 40 «Статутний капітал»
6. Викуплено власні акції підприємством у своїх акціонерів:- по номіналу 45 «Вилучений капітал» 30 «Каса»31 «Рахунки в банках»
- на суму перевищення номінальної вартості над ціною викупу 45 «Вилучений капітал» 733 «Інші доходи від фінансових операцій»
- на суму перевищення ціни викупу над номінальною вартістю 952 «Інші фінансові витрати» 45 «Вилучений капітал»
7. Відображено реалізацію підприємством викуплених акцій- на суму номіналу 30 «Каса»31 «Рахунки в банках» 45 «Вилучений капітал»
- на суму перевищення вартості продажу над номінальною вартістю 30 «Каса»31 «Рахунки в банках» 421 «Емісійний дохід»
- на суму перевищення номінальної вартості над вартістю продажу 421 «Емісійний дохід»443 «Прибуток, використаний у звітному періоді» 45 «Вилучений капітал»
8. Анульовано частину викуплених акцій 40 «Статутний капітал» 45 «Вилучений капітал»
9. Проведено дооцінку активів підприємства 10 «Основні засоби»12 «Нематеріальні активи»20 «Виробничі запаси»26 «Готова продукція»28 «Товари» 423 «Дооцінка активів»
10. Відображено вартість безоплатно одержаних активів 10 «Основні засоби»12 «Нематеріальні активи»14 «Довгострокові фінансові інвестиції» 424 «Безоплатно одержані необоротні активи»
11. Відображено отриманий прибуток підприємством 79 «Фінансові результати» 441 «Прибуток нерозподілений»
12. Відображено отриманий збиток підприємством 442 «Непокриті збитки» 79 «Фінансові результати»
13. Використано прибуток на :- збільшення резервного капіталу 443 «Прибуток використаний у звітному періоді» 43 «Резервний капітал»
- нарахування дивідендів за акціями 443 «Прибуток використаний у звітному періоді» 67 «Розрахунки з учасниками»
- нарахування премії працівникам підприємства 443 «Прибуток використаний у звітному періоді» 66 «Розрахунки за виплатами працівникам»
14. Відображено створення на підприємстві фонду на оплату відпусток 23 «Виробництво»91 «Загально виробничі витрати»92 «Адміністративні витрати»93 «Витрати на збут» 471 «Забезпечення виплат відпусток»
15. Нараховано працівникам відпускні за рахунок фонду забезпечення виплат відпусток 471 «Забезпечення виплат відпусток» 66 «Розрахунки за виплатами працівникам»

2. Розрахунки з отриманих авансів