Смекни!
smekni.com

Підвищення ефективності використання основних виробничих фондів (стр. 4 из 8)

Механоозброєність праці (2.4.2)

Мн = 5100: 155 = 32,90

Даний показник показує скільки припадає активної частини основних виробничих фондів на одного робітника (в даному випадку - 32,90 тис. грн.).

Ефективність виробництва буде відбуватися за умов, що ріст механозабезпеченості буде забезпечувати зростання продуктивності праці, але темпами які випереджають зростання рівня механозабезпеченості.

2.5. Показники, що характеризують використання основних виробничих фондів підприємства в часі.

Коефіцієнт використання календарного часу:

(2.5.1)

Кк.ч = 156 : 365 = 0,43

За отриманими результатами можна стверджувати, що основні виробничі фонди використовуються на 43% календарного часу протягом року, що на 25-30% менше стандарту, тому необхідно запровадити заходи підвищення даного показника. При цьому треба враховувати неробочі дні (вихідні та святкові дні), а також простої основних фондів пов'язані з їх ремонтом, у зв'язку з природними явищами, у зв'язку із сезонністю робіт та з інших об'єктивних причин.

Коефіцієнт використання робочого часу: (2.5.2)

Кр. ч. = 156 : 217 = 0,72

Даний показник показує ступінь використання робочого часу на протязі року, на даному підприємстві він складає 0,72 ефективне використання основних виробничих фондів забезпечується при коефіцієнті використання робочого часу 0,75 - 0,80. Отже, дії підприємства не знаходяться в межах цього показника.

Коефіцієнт змінності: (2.5.3)

Кзм = (5,80 + 2,40 + 1,80) / 6,20 = 1,61

Цей показник характеризує кількість змін роботи основних виробничих фондів в добу. На даному підприємстві він складає 1,61 зміни протягом доби. При підвищенні цього показника підвищується використання основних фондів протягом доби.

Коефіцієнт використання внутрізмінного часу: ( 2.5.4)

Кв.зм. = (8 – 1,7) / 8 = 0,79

де 0,79 год. - внутрізмінні витрати робочого часу.

Цей показник характеризує ступінь використання робочого часу на протязі зміни, який на даному підприємстві становить 0,79. Можна стверджувати, що ефективність використання основних фондів в даних умовах забезпечується.

Інтегральний коефіцієнт використання часу:

(2.5.5)

Кін = 0,43 *0,72 *0,79 *1,61 = 0,39

Даний показник (0,39) показує що ступінь використання основних виробничих фондів в часі невисокий. Забезпечується певна ефективність використання основних виробничих фондів в часі.

2.6. Узагальнюючі показники

Фондовіддача - усього обсягу основних виробничих фондів підприємства: (2.6.1)

Фв = 8,10 : 5,10 = 1,59

Фондовіддача 1,59 означає, що 1,59 грн. виготовленої продукції припадає на одну гривню основних фондів. Але даний показник має значні недоліки, бо він враховує матеріалоємність продукції. Таким чином чим вище буде вартість матеріалів та сировини, з яких виготовляється продукція, тим вище буде обсяг виробництва і тим самим вище фондовіддача.

Фондовіддача - по активній частині основних виробничих фондів: (2.6.2)

Фв.а. = 8,10 : 5,10 = 1,59 грн./грн.

Даний показник показує, що 1,59 грн. виготовленої продукції припадає на одну гривню активної частини основних виробничих фондів (верстатів, обладнання екскаваторів, бульдозерів, транспортних засобів тощо). Даний показник має недоліки попереднього показника.

Коефіцієнт віддачі спожитих основних виробничих фондів: (2.6.3)

Для того щоб визначити коефіцієнт віддачі спожитих основних виробничих фондів необхідно спочатку визначити суму річних амортизаційних відрахувань.

(2.6.4)

а = 8,4

Звідси Ар = 6,20 млн. грн. • 0,084 = 0,52 млн. грн.

Тоді Кв.с. = 8,10: 0,52 = 15,58 грн./грн.

За результатами обрахунку можна сказати, що на 15,58 одиниць виготовленої продукції припадає одна одиниця зносу основних фондів.

Коефіцієнт фондозйому: (2.6.5)

Кфз = 8,10 : (6,70 * 0,176) = 6,87

Отже, розрахований показник характеризує обсяг продукції яку отримують на одиницю витрат з експлуатації основних виробничих фондів. Коефіцієнт фондозйому становить 6,87


Розділ 3. Заходи щодо підвищення ефективності використання основних виробничих фондів підприємства в часі

3.1. Методичні рекомендації з економічного обґрунтування заходів щодо поліпшення використання основних виробничих фондів підприємства в часі

3.1.1. Підвищення ефективності використання річного робочого часу

Величина робочого часу використання основних виробничих фондів підприємства залежить від їх технічного стану протягом року, забезпеченості підприємства матеріально-технічними та трудовими ресурсами, організації виробництва, від попиту на продукцію тощо.

Ефективність використання робочого часу основних виробничих фондів характеризує коефіцієнт використання річного робочого часу. Щоб підвищити його рівень і, відповідно, забезпечити - підвищення, ефективності використання основних виробничих фондів, необхідно здійснити комплекс заходів, спрямованих на підвищення їх технічного стану, особливо активної частини (технічне обслуговування, ремонт тощо) та поліпшити забезпеченість підприємства трудовими ресурсами за умови, що буде забезпечуватися збут продукції підприємства. Ці заходи дозволять збільшити тривалість використання основних виробничих фондів в межах 5 — 30 відсотків, що вплине на рівень ефективності виробництва

На основі запроектованих заходів, збільшення річного робочого часу використання основних виробничих фондів становить 5%.

Визначаємо загальну величину збільшення робочого часу використання основних виробничих фондів у плановому році:

(3.1.1.1)

де

- приріст часу використання основних виробничих фондів, днів;

Рчб - фактичний робочий час використання основних виробничих фондів у базовому році, днів;

- величина збільшення річного робочого часу використання основних виробничих фондів у плановому році, відсотків від величини базового року.

= 156 * 0,05 = 8 днів

Визначаємо коефіцієнт використання робочого часу в році:

(3.1.1.2)

- плановий (можливий) робочий час використання основних виробничих фондів

Кр.ч. = (156 + 8) : 217 = 0,76

Визначаємо збільшення числа змін використання основних виробничих фондів підприємства у плановому році за рахунок збільшення робочого часу.

(3.1.1.3)

де

- приріст числа змін використання основних виробничих фондів, змін;

Кзмбкоефіцєнт змінності використання основних виробничих фондів у базовому році

= 1,61 * 8=13 змін

Визначаємо загальне число змін використання основних виробничих фондів при базовому рівні змінності їх використання

(3.1.1.4)

де 3м.б. - величина змін використання основних виробничих фондів у плановому році Змб=156 *1,61+13 = 264 змін

Визначаємо приріст обсягу виробництва продукції підприємства за рахунок збільшення річного робочого часу використання основних виробничих фондів

(3.1.1.5)

де

- приріст обсягу виробництва продукції за рахунок збільшення річного робочого часу використання основних виробничих фондів;

Об - обсяг виробництва продукції у базовому році;

Змб - число змін використання основних виробничих фондів у базовому році

= 8100,00 : 264 * 13 = 398,86 тис. грн.

Визначаємо додаткові витрати підприємства, пов'язані із підвищенням ефективності використання річного робочого часу, виходячи із нормативу додаткових витрат на 1 тис. грн. активної частини основних виробничих фондів - 0,1грн. у додаткову зміну

(3.1.1.6)

де

- додаткові витрати, пов'язані із збільшенням річного робочого часу використання основних виробничих фондів;

- балансова (первісна) вартість активної частини основних виробничих фондів;