Смекни!
smekni.com

Проблема безробіття в США (стр. 3 из 4)

Тривалий економічний підйом сприяв скороченню вимушеної часткової зайнятості і частки тривало безробітних. Помітно зріс попит на працю молоді 16 - 19 років і старше 55 років. Рівень безробіття в цілому знизився з 5,6% робочої сили в I кварталі 2006р. до 4,6% в кінці 2007р. - найнижчий показник за четверть століття.

В теж час багато осіб, зайнятих у виробництві, продовжували відчувати нестабільність свого положення. Значною мірою це пояснювалося структурною перебудовою економіки, що продовжується. Активний в цілому попит на робочу силу поєднувався з високими темпами ліквідації робочих місць (0,5 млн. в рік). Крім того, працедавці все частіше перекладали своїх співробітників з трудових угод на контракти, звичайно припускаючі погіршення умов оплати праці. Так, майже 2 млн. людей з 8,3 млн. трудящих за контрактом, до цього працювали за трудовими угодами (2005р.), 410 тис. з них були перекладено на контракт в примусовому порядку.

«Критичною зоною» світового ринку праці сталі в 2008 році країни тихоокеанського регіону. Наприклад, рівень безробіття в Японії зріс майже на четверть, досягнувши рекордного за весь післявоєнний період рівня.

В 2008р. про стійкий розвиток сфери зайнятості в США свідчить той факт, що її скорочення відбулося, не дивлячись на значне збільшення попиту на працю в результаті економічної активності окремих груп робочої сили, в першу чергу молоді і жінок. Кінець 90-х років відзначений новою хвилею притоки молоді на ринок праці, відправною точкою якого став післявоєнний бум народжуваності.

Підйом викликав масове створення робочих місць (з 2005 по 2008рр. їх приріст склав 18 млн.) і довів до рекорд низького рівня безробіття (4,3% в 2008р січні.). Цей рівень безумовно нижче за так званий «інфляційний поріг» безробіття. В 2008р. зростання реальної заробітної платні склало 2,5% і було щонайвищим за останні два десятиріччя. При цьому споживацький попит обгонив зростання не тільки фундації праці, але і всіх грошових доходів населення.

Всупереч очікуванням вказані тенденції поєднувалися з рекорд низькими показниками інфляції (2 і 1,9% відповідно в 2008 і 2007рр. і менш 1% за три квартали 2008р.).

Надзвичайне поєднання показників зростання, що склалося, суперечило минулому досвіду і основним постулатам кейнсіанскої і неокласичній економічній теорії, згідно яким розсмоктування безробіття і зростання доходів в період підйому неминуче супроводжуються зростанням державного боргу і розкручуванням інфляції, що примушує підвищувати процентні ставки щоб уникнути перегріву економіки.

В динамічному американському відтворюванні 90-х років є і зворотна сторона у вигляді впливу глобалізації економічних зв'язків на стан ринку праці в США.

Глобалізація світової економіки - це взаємозалежність економік різних країн світу, що збільшується, унаслідок зростання трансграничних переміщень товарів і послуг, експорту капіталів, інтенсивного обміну інформацією і технологіями, міграції робочої сили.

Доктор економічних наук, професор А.І. Неклесса пише: «наростаючий імпорт дешевих товарів і ресурсів часто є не що інше, як оборотна сторона закріплення соціальної аберації у ряді районів земної кулі, а також обмежень вільного пересування, що множаться, на ринку праці. І отже, фактичного експорту надексплуатацій».

Чи можна затверджувати, що експортуючи висококонкурентні товари і технології, розвинені країни одночасно повністю звільняються від своїх власних соціальних проблем, вирішуючи їх «за чужий рахунок»? Мабуть, це твердження справедливе (не випадково крива зростання безробіття в Росії в ці роками є майже дзеркальне віддзеркалення кривої зайнятості в цей період в США), але тільки певною мірою. В США глобалізація не тільки не вирішує всі соціальні проблеми, але і створює нові.

Отже, як наголошувалося вище, протягом 90-х рр. ситуація на ринку праці не була однозначною. З одного боку, відбувалося скорочення «армії» безробітних, з іншою - працівники, зайняті в оброблювальній промисловості, не були захищені від втрати роботи.

Прийнята в 2005р. в США «Нова експортна стратегія» напряму пов'язувала створення нових робочих місць в країні з розвитком зовнішньої торгівлі. Саме в стимулюванні експорту уряд бачив засіб підтримки високого рівня зайнятості. Основний акцент робився на торгівлі високотехнологічними товарами (традиційна для США підтримка виробників сільськогосподарської продукції хоча і зберігалася, проте її частка була скорочена).

Вибрана стратегія вельми ефективно здійснювалася аж до 2008р. Левова частка із створених в країні за останні сім років 14 млн. робочих місць припала на галузі, орієнтовані на зовнішню торгівлю.

Аж до 2008р. скорочувалося число масових звільнень і осіб, що втратили роботу. Це важливий факт, якщо пригадати, що в попередні десятиріччя крупні компанії вдавалися до масштабних скорочень.

Благополучний стан ринку праці був напряму пов'язаний із зростанням експорту в цей період, стани зовнішніх ринків. Тому таку тривогу серед фахівців викликали азіатський і латиноамериканський кризи.

Повідомлялося, що в результаті скорочення попиту на американські товари оброблювальна промисловість втратила більше 170 тис. робочих місць. Особливо постраждали такі галузі, як машинобудування, авіабудування, виробництво напівпровідників, виробництво комп'ютерної техніки. Скоротився вивіз сільськогосподарської продукції. В результаті в 2008р. в США в порівнянні з попереднім роком збільшилося число масових звільнень і ліквідованих робочих місць. Масові звільнення відрізнялися на підприємствах компаній «Боїнг», «Ексон Морив», «Джонсон і Джонсон».

Таким чином, подальша реалізація експортної стратегії містить в собі і необхідність розробки певного комплексу заходів по захисту внутрішньої зайнятості від можливих несприятливих подій в країнах-імпортерах, бо стабільність ринку праці служить для США серйозним чинником загальній соціально-економічній стабільності. На це указують дані опитів громадської думки: друге місце в рейтингу найважливіших зовнішньополітичних цілей Сполучених Штатів (після боротьби з введенням наркотиків) займає «збереження робочих місць для американців», визначивши «запобігання розповсюдження зброї масової поразки».

Зростання залежності кількісних параметрів зайнятості від зовнішніх чинників - лише одне із слідств процесу глобалізації.

Глобалізація світової економіки тісно переплітається з мережною інформацією суспільства і комерціалізацією всесвітнього кіберпростору, інструментальний представленого глобальною мережею Інтернет. Починаючи з серединою 2000-х років інтенсивність подібної комерціалізації різко зросла і привела до формування в розвинених країнах масового електронного ринку (e-commerce) і «нової економіки», що базується на ньому. Сьогодні вони стали найважливішими атрибутами інформаційного суспільства (постмодерна), і формують нову філософію всього господарського простору цього суспільства.

З одного боку, економіка постмодерна відображає бізнес-пріоритети епохи споживача, що прийшла на зміну епохам масового виробництва і якості, а з іншою - предстає як інноваційна економіка, товари якої створюються на перетині різних сфер наук і техніки.

За другу половину 20-го століття (з 1950 по 2008 рр.) у всіх розвинених країнах значно збільшилося середнє число (редукованих за якістю) років навчання дорослого населення, у тому числі в США з 11,3 до 19,6-20%. При цьому абсолютна першість США по числу років навчання (дорослого населення) в порівнянні з групою провідних західно-європейських країн і Японією зросла більш ніж удвічі (приблизно з 2,1 до 4,3 років).

Йдеться в цілому про істотний прогрес передових країн в справі розвитку інтелектуальних продуктивних сил, формування значного і за абсолютними і відносними розмірами речового багатства і інноваційно-інформаційної сфери, що порівняно швидко росте.

Здавалося б, швидке розповсюдження ІТ в США вже в 80-ті роки повинне було привести до певного підвищення темпів економічного зростання і продуктивності праці.

Ряд західних економістів затверджує, що в США сформувався феномен так званої «нової економіки». Він означав перехід після декількох десятиріч зростання ВВП до істотного підвищення економічної динаміки, продуктивності праці, при низьких рівнях інфляції і безробіття. Ці метаморфози пов'язують із структурними перетвореннями 90-х років, бурхливим розгортанням в країні ІР і збільшенням доходів американців.

Економіка постмодерна несе з собою ризики, пов'язані із зміною миру праці - потрібні працівники, що володіють багатофункціональними здібностями і гнучким кваліфікаційним потенціалом. Ці вимоги, з одного боку, формують економіку», що «навчається, а з іншою - збільшують армію безробітних традиційної кваліфікації. постмодерн з його глобалізацією - не просто новий економічний феномен, змінюється весь контекст соціального досвіду. Породжуються нові конфлікти і нова стратифікація суспільства на основі інтелектуальних здібностей.

Вельми серйозні зміни відбуваються в професійно-кваліфікаційній структурі і в структурі доходів. Вплив інформаційних технологій на сферу праці США можна назвати справді революційним.

США випереджає всі розвинені країни по витратах на виробництво інформаційних технологій і дослідження в цій області. Скажімо, в 2008 році американці витратили на ці цілі 4,5% ВВП.

Про швидкість розповсюдження інформаційних технологій свідчить, зокрема, динаміка кількості користувачів Інтернетом в країні. В 2005 році їх налічувалося 22 млн., в 2008 році - 110 млн., в 2000 році - 133 млн. Об'єм продажів через «глобальну павутину» перевищив 300 млрд. доларів (такий же об'єм продажів всієї автомобільної промисловості США)

Ці процеси тісно пов'язані із змінами як в масштабах зайнятості в різних професіях і появою принципово нових видів діяльності, так і в характері праці, рівні необхідної кваліфікації. Власне, інформація - серйозний виклик всій сфері праці, перевірка її на здатність адаптуватися до нових умов, визначуваним науково-технічним прогресом.