Смекни!
smekni.com

Філософсько-економічні аспекти підприємництва (стр. 1 из 2)

Реферат

з дисципліни "Філософські основи бізнесу" на тему:

"ФІЛОСОФСЬКО-ЕКОНОМІЧНІ АСПЕКТИ ПІДПРИЄМНИЦТВА"


ЗМІСТ

Вступ

1. Філософське трактування підприємницької діяльності

2. Проблеми моралі в підприємництві

Висновки

Список використаної літератури


ВСТУП

Прагнення вирішити економічні проблеми України в сучасний період становлення і розвитку ринкових відносин на базі цінностей теорії макроекономіки, в якій такий чинник виробництва, як підприємництво, врахований слабо, не дало бажаного результату. Причина в тому, що дана категорія економічної науки не підлягає обґрунтовуванню за допомогою тільки економічного інструментарію. Підприємництво – це не просто особливий вид економічної активності, заснований на самостійній ініціативі, відповідальності і інноваційній підприємницькій ідеї. Підприємництво — це інновація, тобто перетворення оригінальної ідеї людського розуму в комерційно реалізовуване нововведення. Можна сказати, що поняття "підприємництво" має одночасно і просте, і складне значення, тому для вирішення проблем України необхідний новий, філософський, погляд.

Мета роботи — виявити філософію чисто економічного феномена підприємництва як домінуючого чинника інноваційної економіки. Підхід до дослідження використовується філософсько-економічний.

Завдання, поставлені для написання роботи:

1) висвітлення поняття "підприємництво" у новому, філософсько-економічному змісті;

2) дослідження проблем підприємницької діяльності в Україні через призму філософії;

3) формулювання шляхів подолання кризи підприємництва як передумов економічного розвитку країни, шляхи підвищення економічної активності тощо.

Філософсько-економічні аспекти підприємницької діяльності не досить досліджені у науковій на навчальній літературі. Науково-періодичних видань з колом дослідження поставлених завдань дуже мало, оскільки підприємництво розглядається лише в економічному змісті. Теоретичним підґрунтям написання даної роботи стали праці Целіна Д.С., Безтелесної Л., Романовських О. і Ю. та Сизоненка В.


1. Філософське трактування підприємницької діяльності

Виділимо основні аспекти сутності підприємництва. Крім інноваційності, суть сучасного підприємництва складають:

• інформаційний (віртуальний) аспект (революційні зміни в інформаційних технологіях, що підвищують прозорість ринків і впливають на рівень трансакційних витрат (електронна комерція));

• фінансовий аспект (залучення в економічний процес "суб'єктів малого і середнього бізнесу за допомогою венчурного капіталу);

• маркетинговий аспект.

В сучасному економічному середовищі інноваційна складова підприємництва є не конкретним науковим відкриттям або винаходом, а цілий сегмент економіки, що генерує всезростаючий потік інновацій, що задовольняють змінні суспільні потреби і формуючих принциповою нові об'єкти попиту.

В умовах ринкової економіки інформація виступає як один з основних товарів. Успіх комерційної і підприємницької діяльності пов'язаний з муніципальними, банківськими, біржовими інформаційними системами, інформатизацією оптової і роздрібної торгівлі, торгових будинків, служб управління працею і зайнятістю, створенням банку даних ринку товарів і послуг, розвитком центрів довідкової і аналітико-прогнозної котирувальної інформації, електронної пошти, електронного обміну даними. Як правило, робота цих систем базується на локальних і глобальних мережах різної архітектури або їх об'єднаннях, що одержали назву INTERNET.

Сьогодні Інтернет спільно з новітніми інформаційними технологіями фактично є могутнім засобом, який не тільки робить можливим функціонування віртуальних підприємств, але й робить віртуальний бізнес прибутковим (причому цей прибуток зовсім не віртуальний).

Віртуальні підприємства можуть і постійно перебудовуватимуть свою конфігурацію і архітектуру процесів, щоб зберігати максимальну ефективність в умовах динамічного ринку. Завдяки своїй здатності створювати і експлуатувати більш новаторські і цілеспрямовані служби при менших капіталовкладеннях, в більш стислі терміни і із значно меншим фінансовим ризиком, вони складуть серйозну конкуренцію крупним традиційним корпораціям.

По суті, більшість підприємців стикається сьогодні лише з однією проблемою — де і як продати свої товари? Філософія успішного підприємництва — маркетинг. Маркетинговій складовій підприємництва зараз надається особлива увага. Її концепція заснована на таких положеннях:

• продавати те, що хочуть купувати, а не те, що ми можемо або нам хочеться продавати, — це пережитки минулого;

• ставити на перше місце споживача;

• регулярно виявляти за допомогою маркетингових досліджень потреби і бажання покупців;

• організовувати і координувати бізнес з метою задоволення виявлених потреб і бажань.

Загалом маркетинг спрямований на пошук найбільш ефективного поєднання традиційної і нової продукції, є основою для прийняття рішень про розширення чи скорочення обсягів тих або інших видів продукції, її модернізації чи зняття з виробництва, сприяє розробці і впровадженню планів розвитку підприємства. Він також підвищує культуру підприємницької діяльності, дає змогу підприємцям пов'язувати ресурси з цілями, а цілі — з запитами покупців, допомагаючи людям задовольняти їх потреби, а організаціям — визначити, що саме потрібно виробляти. Маркетинг сприяє суспільному прогресу. Отже, маркетинг — це система організації і управління виробничою, збутовою і торговельною діяльністю підприємства, що орієнтоване на вимоги ринку, задоволення потреб покупців у товарах і послугах.

Але свідомість багатьох вітчизняних підприємців не приймає уявлення про систематичні витрати на маркетинг, пропорційні витратам на виробництво. Дисбаланс між зусиллями, затрачуваними на виробництво і на продажі, указує на недооцінку труднощів, пов'язаних із збутом і нерозуміння умов, які можуть зробити збут більш ефективним. Підприємцю повинні бути притаманні певні здібності, серед них — ініціативність, здатність самостійного мислення та прийняття рішень, завзятість щодо досягнення мети, вміння організувати та вести за собою колектив, зробити цей колектив групою однодумців. Значну увагу, коли мова йде про характеристику особи підприємця, приділяють етичній стороні його діяльності, необхідності дотримання даного слова, виконання взятих зобов'язань, порядності у стосунках, тобто етиці ділових відносин. Сучасний підприємець повинен добре розуміти сутність економічних процесів, які відбуваються у суспільстві, орієнтуватись в обставинах, що швидко змінюються, вміти приймати нестандартні рішення, розбиратись в людях, правильно оцінювати їх позитивні якості та недоліки.

Парадокси підприємницької діяльності:

Парадокс № 1. Компанії, що збільшують свої витрати на розробку нових ідей, нових видів бізнесу, зрештою втрачають ефективність своєї підприємницької діяльності, оскільки конкуренти застосовують аналогічний підхід. В результаті, щоб обігнати конкурентів, необхідно скорочувати тривалість циклу роботи над інноваціями. Як наслідок, відбувається збільшення вкладень додаткових ресурсів і скорочення частки одержуваного доходу.

Парадокс № 2. З одного боку, підприємництво дає можливість творчій самореалізації, отримання прибутку, з іншою – унаслідок високого ступеня ризику — загрожує недоотриманням прибутку, неупровадженням інновацій і т.п. Чим вище рівень невизначеності і величина ризику, тим вище новизна ідеї, що напряму впливає на прибуток підприємця.


2. Проблеми моралі в підприємництві

У сучасному уявленні мораль є сукупністю норм і принципів поведінки людей у стосунках один з одним і в суспільстві. При цьому йдеться не тільки про чисто побутову, а й службову, трудову поведінку. Мораль характеризує культуру та етику людських відносин, їх основою є не юридичні закони і службові принципи, яких потрібно дотримуватися, а людське виховання, совість і честь.

Між морально-етичними принципами і самою сутністю підприємництва існує безпосередній зв'язок. Адже бізнес — це неперервні контакти, зв'язки, відносини, переговори, угоди з величезною кількістю людей: партнерами, іншими підприємцями, найманими працівниками, покупцями, постачальниками товару, споживачами, представниками податкових органів. З усіма необхідно будувати відповідні відносини і часто, спираючись не стільки на офіційні документи, скільки на взаємну довіру. А довіряти можна лише тому, чиї тверді моральні принципи не викликають сумніву. Оскільки механізм підприємництва полягає в обміні товарами, грішми, ресурсами, послугами, то визначальним принципом такого обміну має бути еквівалентність, рівноцінність взаємних розрахунків. При еквівалентному обміні, як засвідчує досвід, жоден із учасників не програє, а навпаки, закріплюються довірливі та тривалі ділові відносини.

У літературі про підприємництво зустрічається вислів "чесний бізнес". З погляду моралі бізнес має бути чесним, адже інакше це не бізнес, не обмін, а обдурювання.

Одним із принципів чесного бізнесу є укладання підприємницьких угод або здійснення спільних операцій, як кажуть, "один на один", без свідків. Єдиною гарантією і запорукою у таких випадках служить чесність і порядність особистостей, що домовляються. Ще з давніх часів існує таке поняття, як "ціна слова", його тримали в свій час не тільки лицарі, а й підприємці. Ціна слова в підприємництві має бути щонайвищою.

Однак, як засвідчує підприємницька дійсність нині, в різних країнах, в тому числі в Україні, широко розповсюджений нечесний бізнес. Прислів'я "не обдуриш — не продаси", на жаль, глибоко в'їлося у свідомість та дії багатьох підприємців. Далеко не всі підприємці здатні встояти перед спокусою отримати доход обманом, присвоєнням чужої праці.