Смекни!
smekni.com

Ціноутворення (стр. 3 из 3)

Загалом перелічені елементи — виробнича ціна, акцизний збір, цінові знижки та ПДВ — становлять відпускну ціну товару, тобто ціну за якою він передається наступній ланці товароруху для подальше реалізації.

Важливим елементом ціни товару є оптово-збутові та торговельні надбавки. Встановлюють їх оптово-посередницькі та роздрібні торговельні підприємства, які зберігають товари, готують їх до продажу т реалізують з метою відшкодування власних витрат, а також отримання прибутку, необхідного для розширення діяльності. Торговельні надбавки складаються з трьох частин: витрат обігу, прибутку торговельного підприємства та ПДВ.


Заключення

У процесі роботи над темою контрольної мною зроблено слідуючи висновки.

Процес встановлення й розробки ціни називається ціноутворенням.

Конкретизація політики ціноутворення здійснюється різними методами встановлення цін і контролю над ними. Варто зазначити, що ціни різняться спрямованістю, метою, механізмом утворення та дії.

Характер ціноутворення змінюється залежно від типу ринку. В економічній теорії виокремлюють ринки конкурентний, монопольно-конкурентний, олігопольний та монопольний.

Цінова політика залежить від економічної політики підприємства.

Цінова політика має формуватись з урахуванням кон'юнктури ринку відповідних товарів При різних формах і напрямках реалізації цінової політики необхідно враховувати як споживачів (оптових посередників, роздрібні торговельні підприємства, населення), так і форми розрахунку за товар Цінові знижки мають добровільний характер і не є обов'язковими, але мають дуже важливе значення у стратегії ціноутворення.


Список використаних джерел

1. Словарь ценовика, М: Златоцвет, 2003;

2. Желтякова И., Маховикова Г., Цены и ценообразование, Спб: ПИТЕР, 2007;

3. Цены и ценообразование/Под ред. проф. Есипова В.Е., Спб: ПИТЕР, 2005;

4. Липсиц И.В., Коммерческое ценообразование, М: Бек, 2004;

5. Уткин Э.А., Цены, ценообразование. Ценовая политика, М: Финансы, 2005.