Смекни!
smekni.com

Бурякоцукровий підкомплекс України: стан, проблеми, перспективи розвитку (стр. 3 из 7)

В 2003 р. цукрова промисловість працювала за умов дії Закону України "Про державне регулювання виробництва і реалізації цукру" та відповідної поста­нови Кабінету Міністрів України від 25 грудня 2003 ро­ку № 1977, якими встановлена квота поставки цукру на внутрішній ринок (1,8 млн. т), мінімальна ціна на цукрові буряки - 165 грн./т (з ПДВ) та на цукор - 2370 грн./т (з ПДВ). На жаль, цінова ситуація на внутрішньому ринку цукру перед початком виробничого сезону 2003 р. не була стабільною.

В 2003 р. цукровими заводами України вироблено то­варної продукції в порівняльних цінах на суму 4902,1 млн. грн., що на 1314,5 млн. грн. більше, ніж в 2003 році. Зростання обсягів виробництва продук­ції пояснюється збільшенням давальницьких обсягів виробництва цукру з тростини на 663,2 тис. т в порів­нянні з 2002 р. (вироблено 789,4 тис. т), збільшенням виробництва цукрового сиропу на 341 тис. т (вироблено 405,9 тис. т) та виробництва цукру з цукрових буряків на 30 тис. т більше (вироблено 1450 тис. т) ніж у минулому році. Вперше в минулому році проведено реалізацію квот на ввіз цукру-сирцю в кількості 380 тис. т і бюд­жет держави отримав 250 млн. грн. Якби ще частина цих коштів була спрямована на розвиток і селекцію насінництва цукрових буряків, заміну обладнання по їх прийманню на заводах, вирощування сировини — то такі дії були б позитивно сприйняті цукровиками.

Потреба внутрішнього ринку в цукрі з 1 вересня 2003 р. по 1 верес­ня 2004 р. становила 1,8 млн. т. З урахуванням пере­хідних запасів цукру 500 тис. т на початок маркетин­гового року, власного виробництва із цукрових буря­ків урожаю 2003 р. - 1450 тис. т, та очікуваного ім­порту (квота на ввезення цукру-сирцю з тростини 125 тис. т та 80 тис. т контрабандного) в повному об­сязі задовольняють потребу держави в цукрі до по­чатку нового сезону переробки цукрових буряків.

Максимальна потреба цукру на рік для забезпечен­ня внутрішнього ринку держави (населення, спецспоживачі, промпереробка) становить 1,8 млн. т (з розра­хунку 38 кг на душу населення), а максимальна місяч­на потреба цукру не перевищує 150 тис. т. При цьому не враховується те, що понад 6 млн. українців працює та живе за кордоном і наш цукор не споживає - а це більше 200 тис. т цукру [6].

Розроблена Програма „Цукор України 2005 – 2007”, основною метою якої є призупинення спаду вироб­ництва цукрових буряків та цукру, задоволення внут­рішньої потреби держави в цукрі та регулювання його ринку, створення реальних передумов для оптималь­ного функціонування галузі в майбутньому та нових робочих місць. Прогнозовані результати виробництва вказані в таблиці 1.2.4.


Таблиця 1.2.4

Виробництво цукрових буряків

(за Програмою „Цукор України 2005 - 2007)

Рік Цукрових буряків Цукру
2005 рік 17630 1980
2006 рік 18675 2120
2007 рік 20160 2320

Для реалізації завдань програми випуску високоя­кісної конкурентоспроможної продукції буде щоріч­но проводитися:

• атестація цукрових і насіннєвих заводів, насін­ницьких господарств;

• ліцензування об'єктів оптової торгівлі насінням цукрових буряків;

• квотування виробництва цукрових буряків, на­сіння та цукру;

• атестація керівників і спеціалістів підприємств бурякоцукрового комплексу.


РОЗДІЛ ІІ. ПРОБЛЕМИ РОЗВИТКУ ЦУКРОБУРЯКОВОЇ ГАЛУЗІ

2.1. Негативні тенденції розвитку галузі та їх наслідки

Головна причина проблем бурякоцукрової галузі в тому, що на державному рівні до цього часу не визначено стратегію її розвитку. Якщо необхідно збе­регти потужності цукрових заводів як експортний по­тенціал - це один шлях розвитку, якщо виробляти цу­кор в обсягах лише для внутрішнього споживання – інший. Можливий і третій варіант, який не хочеться допускати, - політика держави в галузі буде спрямова­на на підтримку бізнесу, пов'язаного з переробкою цукру-сирцю тростинного, що приведе до ліквідації власного бурякоцукрового виробництва.

Враховуючи останні заяви Уряду, все-таки є надія на підтримку вітчизняного бурякоцукро­вого виробництва. Закон України "Про державне ре­гулювання виробництва і реалізації цукру" дає мож­ливість її здійснювати, зокрема, через мінімальну ці­ну, порядок розподілу квот, механізм пільгового кре­дитування галузі, ліцензування оптової торгівлі цук­ром. Виконання цього закону в повній мірі дасть можливість відрегулювати внутрішній ринок цукру, сформувати галузь, збільшити обсяги виробництва, задіяти експортний потенціал, зробити галузь інвес­тиційно привабливою.

Одним із основних інструментів забезпечення від­родження галузі є встановлення державою мінімаль­ної ціни на цукрові буряки і цукор. Проте, вона так і залишатиметься декларативною доти, поки не буде створений надійний механізм утримання мінімальної ціни, сформовані правила гри на внутрішньому ринку.

Стосовно захисту внутрішнього ринку цукру необ­хідно сказати, що необгрунтоване ввезення тростин­ного цукру-сирцю в Україну в кінці дев'яностих років минулого сторіччя за умов надлишку бурякового цук­ру на внутрішньому ринку скоротило вітчизняне ви­робництво до рівня, нижчого від обсягів внутрішньо­го споживання. На сьогоднішній день головна проблема - неконтрольоване ввезення в Україну цукру і цукровмісних продуктів. Існуючі прогалини у законодавстві та не­добросовісні виконавці з контролюючих органів да­ють можливість обходити закони і дестабілізувати внутрішній ринок. Якщо у 2002 р. в Україну було ввезено 500 тис. т цукру, то у 2003 р. обсяги його збіль­шились втричі і перевищили 1,5 млн. т, з яких левова частка припадає на давальницьку сировину. При цьому лише за офіційними даними у 2003 р. невивезеними з України залишилось близько 500 тис. т цук­ру з цієї сировини [22].

Основні схеми надходження імпортного цукру в Україну - через давальницькі операції у зовнішньо­економічній діяльності, через угоди про вільну тор­гівлю з країнами СНД, митні і податкові режими спеціальних економічних зон і територій пріоритет­ного розвитку, в обхід Закону „Про Митний тариф України” і пряма контрабанда.

Бурякоцукрова галузь України все ще перебуває в полоні затяжної системної кризи. Незважаю­чи на ряд правових, організаційно-економічних та техніко-технологічних заходів, здійсненних держав­ними органами за останній період, кардинальних змін в розвитку бурякоцукрової галузі України поки що не відбулось.

Зазнавши значної руйнації в період 1997-2002 рр., буряківництво і цукрова промисловість України до певної міри загальмували розвиток негативних про­цесів, але на протязі трьох останніх років не рухають­ся у своєму розвитку вперед, зупинившись на показ­никах щорічного виробництва 13 млн. т цукросиро­вини і 1,5 млн. т цукру. Аналіз свідчить, що основний спад виробництва (70%) зумовлений скороченням посівних площ під цукровими буряками і лише на 30% - зниженням вро­жайності і цукристості.

Прикро, що значні скорочення посівних площ від­булися саме в регіонах інтенсивного бурякосіяння - в Хмельницькій, Вінницькій, Черкаській, Полтавській, Кіровоградській, Тернопільській та інших областях.

Найбільше зниження цукристості також відмічено в областях: Черкаській - на 2,74%, Полтавській - на 2,41%, Київській - на 2,12%, Вінницькій - на 1,72%. На 1,2... 1,5% знизилась цукристість у Миколаївській, Чернівецькій, Харківській, Сумській і Кіровоград­ській областях. І лише одна Волинська область підня­ла цукристість від 15,18% до 16,02%.

Прикро й те, що глибокого детального аналізу при­чин скорочення посівних площ і падіння якості сиро­вини в кожному конкретному випадку досі практично не здійснено. Можна говорити лише про загальні зако­номірності, які більш-менш проявились у останні три-чотири роки. Серед них найсуттєвішим є помітний по­ворот агробізнесу в бік більш прибуткових сільськогос­подарських культур і виробництв, а саме: соняшнику, кукурудзи, сої, озимої пшениці. Так, за останні 10 ро­ків посівна площа під кукурудзою на зерно в Україні зросла у 1,85 раза (з 1,2 млн. га до 2,3 млн. га), під со­няшником-у 2,4 раза (з 1,6 млн. га до 3,8 млн. га) і ли­ше в 2004 р. площі під соняшником дещо скорочені.

Бурякова галузь неприваблива для капіталовкла­день та інвестицій. Нові власники, яким дістались цукрові заводи за досить низькими цінами, не поспі­шають фінансувати ані виробництво сировини, ані її переробку. А окремі спроби вкласти кошти в сировинну базу, за деякими виключеннями, закінчились невдачами. Тому значна частина власників, яка до того ж слабко розбирається у такому складному ви­робництві, як цукрове, воліє експлуатувати природну родючість грунтів і мати прибутки від урожайності 200...220 ц/га або від здачі заводів у металобрухт.

Не виправдовує себе позиція очікування "стратегіч­ного інвестора", яким в усьому цивілізованому світі є високий рівень заробітної плати основної маси насе­лення та досить високі внутрішні ціни на продукцію. Заробітна ж плата в Україні, в т.ч. працівників бурякоцукрової галузі, дуже низька. А хронічний дефіцит коштів у основної маси виробників, постійне вими­вання їх через недосконалість системи ціноутворення та посередництво - основні причини технічної відста­лості цукрового виробництва, небажання працювати в такій складній галузі. Крім того, надмірне і безсистем­не завезення в Україну тростинного цукру-сирцю і пе­реробка його на вітчизняних цукрових заводах є ос­новною причиною деформації українського буряків­ництва. Цей фактор вимагає детальнішого осмислення та прийняття заходів щодо його врегулювання, тому що багато негативних рішень з цього приводу прийма­ється саме на рівні державних органів.