Смекни!
smekni.com

Бурякоцукровий підкомплекс України: стан, проблеми, перспективи розвитку (стр. 4 из 7)

Відсутність повноцінних інформаційної та моніторингової систем в галузі, розлад статистичної звіт­ності не дають повної і чіткої інформації щодо про­цесів, що відбуваються в галузі. Тому, щорічні дані щодо розмірів площ посіву цукрових буряків і площ до збирання відрізняються на 120...170 тис. га, а при­чини цього досі не встановлені.

Потенціал культури цукрових буряків завжди був досить значним і за економічною ефективністю вони займали найвище місце. За вартістю продукції з гек­тара цукрові буряки переважали озиму пшеницю в 4.4 раза, соняшник - у 4,9 раза, а за прибутками -відповідно у 3,1 і 3,4 раза. У 1986-1990 рр. рентабель­ність цукрових буряків становила 34,5%, в період 1991-1995 рр. - 89,3%. В останні роки виробництво цукросировини практично стало збитковим, за ви­ключенням 2000 р., 2001 р. та 2003 р. коли рентабель­ність була на рівні відповідно 5,8%, 1,5% і 10,2%; у 2002 р. одержано збиток - 10,4%.

Мінімальна закупівельна ціна (з ПДВ) на цукрові буряки третій рік підряд становить 165 грн./т. Такий рівень ціни вже не забезпечує ефективного виробництва сировини. За детальними підрахунками Інституту аг­рарної економіки і Інституту цукрових буряків вона має бути на рівні 200...210 грн./т. Тоді оптова ціна цук­ру має становити 2768 грн./т, роздрібна ціна -3,20...3,50 грн./кг. Але цього не відбувається, оскільки на внутрішньому ринку ціну цукру не вдається підня­ти више 2200...2400 грн./т. Такий „ціновий тромб” практично переводить галузь у розряд неефективних.

А значний ріст реалізаційних цін на озиму пшеницю, кукурудзу і соняшник в останні роки ставить цукрові буряки в розряд економічно невигідних культур. При середній врожайності буряків 40 т/га, пшениці - 2.5 т (товарного зерна), соняшника - 2,0 т/га (насін­ня), кукурудзи - 8 т/га (зерна) і діючих ринкових ці­нах виручка (в розрахунку на 1 га) від цукросировини, озимої пшениці і соняшника практично вирівнюють­ся, а від кукурудзи - стає у 2,5 раза вищою при спів­відношенні витрат на 1 га як 3:1 (на виробництво цукрових буряків витрачається 3,7...4,0 тис. грн., решти названих культур - 1,2...1,3 тис. грн.). Навіть у високоефективних господарствах, при ви­сокій врожайності цукрових буряків, вони поступа­ються кукурудзі на зерно [18].

2.2. Вплив злочинної діяльності на роботу бурякоцукрового підкомплексу

Основними причинами неза­довільного стану бурякоцукрової галузі є поглиблення розладу в роботі підприємств цукрової про­мисловості, деформація сировин­них зон, багаторазова зміна влас­ників, загальна деградація мате­ріально-технічної бази галузі, виснаження природно-біологіч­ного потенціалу основних зон бурякосіяння, різке зменшення внесення добрив, недосконала інфраструктура ринку.

В галузі збільшилася кількість посередницьких струк­тур, зросло число трейдерів, а цукровий завод як основний економічний суб'єкт втрачає своє значення і існування. Аг­робізнес взагалі здійснюється не у виробництві, а у спекуля­тивно-комерційній сфері навко­ло цукрового заводу в "тіньово­му" режимі. Останніми роками збільши­лася кількість корисливих зло­чинів у сфері діяльності цукро­вої галузі. Ситуація стає ще не­безпечною у зв'язку з тим, що до протиправної діяльності все більше залучаються особи кер­івного складу.

Починаючи з 2000 року, у галузі тільки співробітниками органів внутрішніх справ вик­рито 533 корисливих злочини, з яких 476 (майже 90%) розкра­дань, у тому числі у великих та особливо великих розмірах - 255 (53,6%), 224 (47 %) - поса­дових злочинів. До криміналь­ної відповідальності притягнуто 194 особи.

Основними типами зловживань в цукровій галузі є:

- розкрадання державно­го та колективного майна.

У підсобному господарстві ім. Шевченка торгово-промис­лової фірми "Джі СіЕМ Індастрікс Інк." Бобровицького району Чернігівської області встановлено недостачу 88,5 т цукру вартістю 106,2 тис. грн., який також не обліковувався в бухгалтерському обліку.

- неефективне, нецільове використання бюджетних та позабюджетних коштів.

ВАТ "Первухінський цукро­вий завод" Харківської області без відповідного дозволу ДПІ ре­алізовано 672 т меляси на за­гальну суму 241,9 тис. грн., що перебувала у податковій заставі. Зазначені кошти не були пере­раховані до державного бюдже­ту, а використані на поточні потреби товариства.

- шахрайство з фінансови­ми ресурсами, фіктивне підприємництво.

Правоохоронці Буковини припинили діяльність шахрая -"гастролера", котрий тривалий час перебував у всеукраїнсько­му розшуку. Роз'їжджаючи країною, 33-річний уродженець Донецька видавав себе за представника чи керівника різноманітних торго­вельних фірм та підприємств. І, пред'являючи, звичайно ж, фальшиві документи, пропону­вав приватним підприємцям придбати за доступною ціною цукор. Та, отримавши солідні грошові кошти, „гастролер” „ки­дав” компаньйонів. За останні три роки він у різних обласних центрах аналогічним чином „кинув” принаймні 30 надто довірливих комерсантів.

- відсутність належного контролю за реорганізацією підприємств, інвентаризацією майна.

Так, при приватизації Хмель­ницького цукрового заводу (пра­вонаступник ВАТ "Хмельниць­кий цукровий завод") комісією безпідставно занижено вартість приватизованого майна на за­гальну суму 77,9 тис. грн.

Наявна інформація та уза­гальнені матеріали криміналь­них справ свідчать, що часто взаємини між юридичними осо­бами набувають кримінального характеру. До цього причетні посадові особи (керівники підприємств та установ, голови правління ВАТ, головні бухгал­тери, керівники підрозділів

підприємств) і матеріально-відповідальні працівники.

Питома вага їх складає:

- керівники підприємств, установ, голови правління ВАТ - 19%;

- фінансово-бухгалтерські працівники - 15,9%;

- керівники підрозділів підприємств - 12,9%;

- матеріально-відповідальні працівники - 11,8%.

На вищевказані категорії припадає основна частина (до 80%) матеріальних збитків у ре­зультаті скоєння злочинів. Гру­пова злочинність складає 36,6% від загальної кількості.

Такому стану справ спри­яють певні чинники:

- високий рівень бартер­них операцій. У галузі обсяг бартерних операцій перевищує 60%. Більшість порушень у цій сфері економіки скоюється внаслідок здійснення фінансо­во-господарських операцій шля­хом товарообмінів бурякоцук­рової продукції на пально-мас­тильні матеріали, сільгосптехн­іку тощо. Бартеризація негативно впливає на реалізацію загально­державних інтересів, оскільки бартерні операції:

по-перше, здійснюються поза банківською системою, а отже, поза державним контро­лем, унаслідок бюджети всіх рівнів постійно зазнають знач­них збитків;

по-друге, супроводжуються безконтрольним маніпулюван­ням цінами, внаслідок чого ре­альна вартість товарів, які об­мінюються, занижується, на­слідками чого є диспропорції платіжного балансу країни;

по-третє, сприяють прихо­ванню достовірної інформації про фінансове становище підприємств;

по-четверте, сприяють роз­витку „тіньового” сектору економіки.

Фактично бартерні операції є одним із видів розкрадання бюджетних коштів шляхом ухи­лення від сплати податків.

- Неналежна організація бухгалтерського обліку, обліку та контролю за зберіганням та використанням товарно-матер­іальних цінностей.

З метою ухилення від опо­даткування значна кількість ке­рівників сільгосппідприємств та фермерських господарств по­вністю або частково не відби­ває у бухгалтерському обліку операції з переробки та прода­жу цукрових буряків, не подає звітності до податкових органів. Переважна більшість підприємств цукрової галузі роз­раховується зі своїми працівни­ками продукцією власного ви­робництва, тому часто податки взагалі не нараховуються.

- Порушення технологіч­ного процесу при зберіганні та обробці коренеплодів.

У багатьох районах буряки надходять підв'яленими. Ступінь підв'яленості коренеп­лодів часто-густо складає до 15,8%. На 5...7 добу спостері­гається їх масове псування в кагатах, подальше зниження сокового коефіцієнту. На більшості цукрових заводів втра­ти цукросировини складають 4%, а на окремих заводах - значно вище.

- Правова неврегульованість механізму відшкоду­вання податку на додану вартість із бюджету.

Існуючий механізм відшко­дування ПДВ базується тільки на сумах, заявлених платника­ми в податкових деклараціях. Головна проблема - підприємства-посередники. Адже значна частина з них - фіктивні фірми, що не сплачують до бюд­жету жодної гривні. Вони ви­конують функцію збільшення кінцевої вартості товару з од­ночасним збільшенням суми податку на додану вартість, що потім буде пред'явлена для відшкодування з бюджету.

- Недосконалість чинних кримінально-правових норм щодо боротьби з порушенням бюджетного законодавства.

Особи, винні в незаконно­му та нецільовому використанні бюджетних коштів у особливо великих розмірах або в обсягах, що перевищують межі видатків усупереч встановленому зако­ном порядку, часто уникають покарання, оскільки ці суспіль­но небезпечні дії скоюються за рішенням колегіальних органів.

При реформуванні держав­них підприємств спостерігаєть­ся тенденція до збільшення об­сягів реалізації основних засобів та товарно-матеріальних цінно­стей, що перебували у дер­жавній власності господарств, за заниженими цінами. Значного поширення серед керівників підприємств, які го­тувалися до реформування, на­було незаконне списання основ­них засобів.

- Відсутність єдиного уз­годженого підходу правоохо­ронних органів до проблеми організації взаємодії оператив­них підрозділів та органів слідства.