Смекни!
smekni.com

Предмет і метод державного фінансового контролю (стр. 3 из 5)

9. Державна інспекція по контролю за цінами. Контролює застосування цін і тарифів відповідно до Закону України “Про ціни і ціноутворення” від 03.12.1990 р.

Муніципальний фінансовий контроль (громадський) здійснюється радами рівнів та їх комісіями, незалежними профспілками, членами партій і рухів. Закон України “Про місцеве самоврядування” від 21.05.1997 р.

Незалежний фінансовий контроль здійснюють на договірних засадах незалежні спеціалізовані фірми та окремі фізичні особи, які мають право проводити цей контроль. Закон України “Про аудиторську діяльність в Україні” від 15.05.2003 р. (14.09.2006 р.).

Контроль власника.

Суб’єктами є:

1) для відомчого: Контрольно-ревізійна служба міністерств, відомств, асоціацій;

2) для внутрішньогосподарського контролю: утворені власником підрозділи, бухгалтерська та фінансова служба.

Організація державного фінансового контролю

1. Зміст і стадії контрольного процесу.

2. Організація і планування контрольного процесу.

3. Застосування моделювання організації контролю.

Контрольний процес – сутність організації, методика те техніка прийомів контролю, які здійснюють за допомогою певних процедур.

Стадії контрольного процесу

ПІДГОТОВЧА:

- ознайомлення з діяльністю об’єкта контролю;

- відбір працівників і розподіл обов’язків для проведення контролю;

- підписання наказу (розпорядження, направлення).

ПЛАНУВАННЯ:

- план;

- програма.

ЗДІЙСНЕННЯ КОНТРОЛЮ:

- підтвердження даних обліку і звітності;

- оцінка системи внутрішнього контролю.

ОФОРМЛЕННЯ РЕЗУЛЬТАТІВ КОНТРОЛЮ:

- довідка;

- акт перевірки;

- акт ревізії;

- аудиторський звіт;

- інші.

Підготовча стадія: для здійснення контролю необхідно ознайомитися з діяльністю підприємства, вивчити інформацію про реєстрацію об’єкта контролю в органах виконавчої влади, ДПС, ПФ, соцстарх, ін. фондів та про відкриті рахунки в банківських установах.

Податкові декларації, розрахунки, звіти за попередні звітні періоди, а також матеріали попередніх контрольних заходів.

Посадові особи органу, який призначив контрольний захід повинні ознайомитися з нормативно-правовою базою та даними, що стосуються об’єкта контролю. В залежності від теми контрольного заходу визначається потреба в спеціалістах, яких слід залучти до контролю.

Для проведення ревізії органом КРС на кожну посадову особу оформляється направлення. Перед початком ревізії посадові особи КРС повинні пред’явити керівнику об’єкта контролю направлення та копію рішення суду (у разі проведення позапланової виїзної ревізії за рішенням суду).

Посадові особи КРС зобов’язані розписатися в журналі реєстрації перевірок об’єкта контролю (у разі його наявності). Для об’єкта контролю рекомендується оформлення таких журналів з такими реквізитами: мета, характер перевірки, назва контрольного органу, посада і П.І.П . перевіряю чого, № і дата направлення, період перевірки, термін перевірки.

Планування – послідовний процес, який включає в себе системні дії, спрямовані на якісне формування, розгляд, погодження і затвердження планів контрольних заходів. Кожен суб’єкт державного фінансового контролю самостійно розробляє і затверджує порядок планування контрольних заходів, основні планові документи, плані і програма.

План контрольних заходів повинен включати:

- перелік контрольних заходів;

- назву суб’єкта господарювання, який підлягає контролю, і місце його розглядання;

- термін закінчення контрольного заходу

- період, який підлягає контролю

- перелік суб’єктів контролю, які будуть спільно проводити контролюючі заходи.

Суб'єкт державного фінансового контролю формує плани основних напрямків контрольних заходів терміном на рік. На основі цих планів складаються піврічні плани. В органах КРС до початку проведення ревізії посадові особи складають програму ревізії, в якій визначається:

- найменування об’єкта контролю;

- тема;

- період і питання, що підлягають ревізії.

Програма затверджується керівником органу КРС або заступником. Один примірник програми видається керівнику суб’єкта контролю або його заступника під розписку. Здійснення контролю. Ревізія проводиться шляхом:

1) документальної перевірки, що передбачає контроль за установчими, фінансовими, бухгалтерськими документами, статистичною фінансовою звітністю, господарськими договорами, розпорядчими і ін. документами об’єкта контролю. У разі використання об’єктом електронних заходів обробки інформації на вимогу посадової особи керівник об’єкта контролю повинен оформити відповідні об’єкти на папероносії;

2) фактичні перевірки, що передбачають контроль за наявністю грошових коштів, документів, інших активів шляхом проведення інвентаризації, обстеження, контрольного обміру виконаних робіт, контрольних аналізів, ін.. заходів. Посадові особи мають право вимагати від керівників об’єкта контролюючої організації та проведення фактичної перевірки в присутності посадових осіб КРС.

3) для з’ясування окремих обставин посадові особи КРС можуть вимагати пояснення ввід працівників об’єкта контролю, а також інформацію від ін. осіб, які мали правові відносини з об’єктом контролю.

4) у разі, коли під час ревізії виявлені документи, які свідчать про порушення законодавства і на об’єкті контролю не виключена можливість їх підробки, посадові особи служби можуть на підставі рішення суду видати на строк до закінчення ревізії оригінали таких документів та оформити вилучення відповідним актом. У разі потреби посадові особи можуть отримувати від об’єкта контролю завірені копії документів.

5) для документального підтвердження операції та розрахунки з об’єктом контролю органи КРС можуть проводити зустрічні звірки у суб’єктів господарювання, які мали правові відносини з об’єктом контролю.

Зустрічна зірка проводиться шляхом документального і фактичного дослідження операцій. За результатами звірки складається довідка.

Оформлення результатів контролю. Загальні вимоги до оформлення результатів контролю (обов’язкові реквізити):

1) назва та № документа. Підстава для перевірки – наказ (розпорядження, направлення);

2) прізвище і посади перевіряючи;

3) тема контрольного заходу

4) період перевірки;

5) терміни;

6) характеристика виявлених порушень з посиланням на нормативні документи;

7) висновки;

8) підписи посадових осіб органу служби, і об’єкта контролю.

Відповідно до стандарту дфк № 4 “Документація результатів і оформлення матеріалів контрольних заходів, порядок їх опрацювання і використання”, документи, що складаються за результатами контролю поділяються на види:

- робочі; - додаткові;

- офіційні; - супровідні.

Робоча документація – допоміжні неофіційні записи, в яких службова особа фіксує отриману інформацію.

Оціційна документація – акти, довідки, протоколи.

Додаткова документація – оформляєтья як додатки у вигляді реєстрів, розрахунків, пояснень, які підтверджують висновки, зроблені в офіційних документах.

Супровідна документація може мати характер офіційної (листування з органами влади чи громадянами ) або неофіційними (внутрішні документи субєктів контролю). Для ефективного проведення контролю складаються організаційні моделі контрою, які включають:

- об’єкти (завдання) контролю;

- джерела контролю;

- форми узагальнення результатів контролю.

Приклад:Організаційна модель контролю касових операцій.

Об’єкти (завдання)

контролю

1. Перевірка наявності і збереження готівки і докуменнтів в касі.

2. Встановлення і дотримання ліміту каси.

3. Перевірка отримання ведення операцій з готівкою

4. Перевірка правильності відобаження в бухгалтерському обліку.

Джерала

контролю:

- нормативи

1. Положення «Про ведення касових операцій у національні валюті в Україні» від 15.12.04.

2. ЗУ «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування і послуг» від 01.06.2000 р.

3. Указ ПУ «Про застосування штрафних санкцій за порушення норм регулювання обігу готівки» від 12.06.95

4. ТЦЦБО-2 «Баланс», ТЦБО-4 «Звіт про рух грошових коштів».

5. Інструкція про застосування плану рахунків.

- облікові

первинні: ПКО, ВКО, банківські виписки, авнсовий звіт, заява на внесення готівки в банк, платіжні доручення, платіжні відомості, корінці

регістри: книга обліку депонованої зарплати, журнал 1, відомість 1, головна книга по рахунках 661, 65, 37, 68, 67, 301, 311, 361, касова книга

звітність: баланс, звіт про використання РРО, звіт про рух гр. к., примітки

- інші джерела

Наказ про прийняття на роботу касира, договір про повну матеріальну відповідальність, розрахунки ліміту каси, договір про розрахунок касира банку.

Методичні прийоми контролю

документальний:

формальна перевірка;

арифметична;

за змістом;

зустрічна

фактичний:

інвентарний;

опитування;

спостереження.

Форми узагальнення результатів контролю

Акт інвентаризації каси, акт про перевірку отримання порядку ведення операцій з готівкою, довідка, акт перевірки і аудиторний звіт.

Контроль грошових коштів і розрахунків