Смекни!
smekni.com

Формування української ринкової системи (стр. 4 из 4)


РОЗДІЛ 3. ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ

Українська економіка впродовж 2006р. продемонструвала позитивну динаміку розвитку, долаючи негативні наслідки суттєвого підвищення вартості енергоресурси не початку року, відбулась певна адаптація суб'єктів до но¬вих умов господарювання.

Про це свідчить прискорення темпів економічного зростання. Реальне зростання ВВП за 2006 р, становило 7% (до 2005 р.), обсягів виробництва промислового продукції 6.2%.

Позитивну динаміку економічного зростання визначили покращення кон'юнктури на зовнішніх ринках, підтриман¬ня високих темпів реального зростання доходів населення та інвестицій в основний капітал. Результат зростання зовнішнього та внутрішнього попиту інвестиційного та споживчого віддзеркалився на пропозиції товарів та послуг

Протягом 11 місяців спостерігалась висхідна динаміка валової доданої вартості майже всіх видів економічної діяльності Збільшення обсягів виробництва у промисловості та підвищення реальних наявних доходів населення привело до зростання попиту на послуги суміжних видів економічної діяльності - торгівлі і транспорту, валова додана вартість яких зросла відповідно на 15,6% і 9.8%. Зростання обсягів інвестицій у будівництво як з боку при ватних інвесторів, так з боку держави, в більшій мірі, сприяло прискоренню зростання реальних темпів валової доданої вартості будівництва (на 8,8%).

Інвестиційний попит, простимульований підвищенням цін на енергоресурси, демонстрував у 2006 р. позитив¬ну динаміку: темпи зростання інвестицій в основний капітал за 9 місяців становили 116.1% (проти 103,4% за 9 місяців 2005 р.).

Проведення Урядом політики, спрямованої на покращення добробуту населення, привело до зростання реальної заробітної плати штатних працівників за 2006 р. проти 2005 р. на 18,3%, реальних наявних доходів населення за січень-листопад - на 16,3%. Це відбулось під впливом державного регулювання мінімальних державних соціальних гарантій (заробітної плати, пенсії за віком), збільшення пенсій окремим категоріям гро¬мадян, стимулювання підприємницької діяльності та зростання зайнятості.

За 2006 р. фактичні доходи державного бюджету перевищили планові на 0,4% (проти недовиконання у 2005 р. на 2,5%). Видатки державного бюджету за рік перевищили доходи на 3,8 млрд. грн. проти 7,9 млрд. грн. у 2005 р. Дефіцит бюджету в основному фінансувався за рахунок отримання надходжень від зовнішніх (10,2 млрд. грн..) та внутрішніх запозичень (1,6 млрд. грн.) зменшення коштів на рахунках Уряду (на 1,2 млрд. грн.) та надходження коштів від приватизації.

Депозити фізичних осіб за 2006 р. зросли на 45.8%, Високі інфляційні очікування населення в період парла¬ментських виборів вплинули на структуру росту депозитів: у національній валюті вони збільшились всього на 37,2%, тоді як в іноземній валюті на 57.5% при зменшенні відсоткових ставок на депозити як в національній, так і в іноземнім валюті.

За 2006 р. індекс споживчих цій становив 111.6% проти 110,3% у 2005 р. Підвищення цін на газ для економіки в цілому на початку 2006 р. викликало адміністративне підвищення цін (тарифів) на послуги для населення (газ, електроенергія, житлово-комунальні, зв'язок, пасажирські залізничні перевезення), що було основним фактором прискорення інфляції.

Зростаюча динаміка обсягів кредитування (загальний обсяг кредитних вкладень у 2006 р, збільшився на 71%), у тому числі інвестиційного спрямування, супроводжувалась зниженням середньозваженої середньомісячної відсоткової ставки за кредитами в національній валюті на 1.3 відсоткового пункту до 15.1%,

Курс гривні до долара США залишався стабільним - 5.05 грн/дол. США. Міжнародні валютні резерви на кінець грудня 2006 р. - становили 22,3 млрд. дол. США (з початку року збільшились на 2.86 млрд. дол. США). Такий рівень резервів є достатнім для покриття потенційних ризиків платіжного балансу і становить 5,7 місяця прогнозного імпорту.

Макроекономічна стабільність, що спостерігалась у 2006 р.. дає всі підстави для оптимістичного погляду в майбутнє.

Реалізацій заходів Уряду, спрямованих на реформування економіки дозволить отримати зростання валового внутрішнього продукту у 2007 р. на рівні 6-7%, обсягів виробництва промислової продукції на 7-9%.

Основними факторами зростання у 2007 р. будуть:

по-перше, пожвавлення зовнішньоекономічної активності. В умовах деякого покращення кон'юнктури на світових ринках для українського товаровиробника та лібералізації зовнішньої торгівлі в результаті вступу до СОТ очікується збільшення обсягів експорту і відповідним пожвавленням виробництва в експортоорієнтованих секторах економіки.

по-друге, активізація інвестиційної діяльності,

Основною ознакою розвитку у 2007 р. буде створення умов для прискореного інвестиційно-інноваційнойного роз¬витку виробництва шляхом підвищення інвестиційної привабливості економіки, впровадження у виробництво новітніх наукових розробок, розширення доступу інвесторів до виробничих об'єктів, зміни структурних пріоритетів в економічній політиці держави, підвищення ефективності державних, інвестицій,

Стабільна макроекономічне середовище, прозорість процедур приватизації, передбачувана фіскальна політика призведуть до підвищення активності з боку іноземних інвесторів.

Розширення інвестиційної складової розвитку дасть можливість започаткувати та розгорнути у майбутньому якісні зрушення у структурі економіки. Це буде основою для довгострокового економічного зростання на рівні не нижче 6%, що відбуватиметься в умовах досягнення низьких темпів інфляції та забезпечення стабільності національної валюти.

Передбачається, що до кінця 2008 р. Уряд створить умови для незворотного виходу України на траєкторію стійких темпів зростання, до кінця 2011 р. - для переходу до етапу постіндустріальної економіки загального добробуту,

Зростання реального ВВП упродовж 2007-2011 рр. буде супроводжуватися зміною структури внутрішнього попиту і виробництва доданої вартості. Підвищення ефективності внутрішніх факторів зростання відбуватиметься внаслідок проведення структурних реформ та формування сприятливого інвестиційного клімату.

Передбачається, що покращення інвестиційного іміджу України сприятиме зростанню обсягів прямих інозем¬них інвестицій в економіку (близько 4 млрд. дол. США в середньому за рік).

Збільшення рівня інвестицій в економіку та інноваційного наповнення інвестицій дасть можливість підвищити її конкурентоспроможність.

У цілому, стале економічне зростання в середньо строковій перспективі забезпечуватиметься розширенням внутрішнього споживчого та інвестиційного попиту, підвищенням ефективності використання виробничих ресурсів та науково-технологічного потенціалу, зміцненням конкурентоспроможності української економіки та зниженням енергоємності економіки країни. Середньорічні темпи розвитку промисловості в період 2007-2011 рр. прогно¬зуються на рівні 108%. Передбачаються висока темпи зростання в машинобудуванні, харчовій та легкій промисло¬вості, металурії, хімічній та нафтохімічній промисловості.

На період 2007-2011 рр. прогнозується подальше поступове підвищення рівня життя населення. Дії Уряду будуть спрямовані на підвищення розміру мінімальної заробітної плати до розміру прожиткового мінімуму шляхом дер¬жавного регулювання мінімального рівня заробітної плати, упорядкування системи оплати праці в бюджетних галузях на основі Єдиної тарифної сітки, зменшення рівня безробіття та інше. Реальна середньомісячна заробітна плата зростатиме в середньому на рік на 10-11%.

У середньостроковій перспективі динаміка споживчих цін визначатиметься стабільністю економічного розвитку і проведенням виваженої грошово-кредитної та податково-бюджетної політики. Передбачається зниження рівня індексу споживчих цін (з грудня до грудня попереднього року) до 104-105% у 2011 р. На динаміку формування цій у промисловості, зокрема, впливатиме ефективне функціонування внутрішнього енергоринку та помірне коливання світових цін на енергоносії. За таких умов індекс цін виробників у промисловості зменшить¬ся до 106-107% у 2011 р.

Отже, головним підсумком у середньостроковій перспективі повинно стати стале економічне зростання, яке ба¬зуватиметься на розширенню внутрішнього споживчого та інвестиційного попиту, зміцненні конкурентоспроможності української економіки, підвищенні ефективності використання виробничих ресурсів та науково-технологічного потенціалу.


СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

1. Базилевич В.Д., Баластрик Л.О. Макроекономіка. Навчальний посібник. – К.: Атака, 2002. – 368с.

2. Башнянін Г.І., Лазур П.Ю., Медведєв В.С. Політична економія. Навчальний посібник. – К.: Видавництво „Ніка-Центр Ельга”, 2000. – 527с.

3. Бутук О.І. Макроекономіка: Навч.посіб. – К.: Знання, 2004. – 514с. – (вища освіта ХХст.)

4. Економічна енциклопедія: У трьох томах. Т.1/Редкол.:…С.В.Мочерний (відп.ред.) та ін. – К.: Видавничий центр „Академія”, 2000. – 864с.

5. Економічна енциклопедія: У трьох томах. Т.2/Редкол.:…С.В.Мочерний (відп.ред.) та ін. – К.: Видавничий центр „Академія”, 2001. – 848с.

6. Єщенко П.С., Палкін Ю.І. Сучасна економіка: Навч.посіб. – К.: Вища шк.., 2005. – 325с.: іл.

7. За загальною редакцією Ю.В.Ніколенка. Основи економічної теорії. Підручник. 3-тє вид.-Київ: ЦУЛ,2003. – 540с.

8. Інтернет, http://www.vuzlib.net

9. Інтернет, http://patent.net.ua

10. Інтернет, http://portal.rada.gov.ua