Смекни!
smekni.com

Розробка інвестиційних проектів (стр. 1 из 9)

Реферат

Курсова робота: 57 стор., 15 таблиць, 5 рис., 12 джерел.

Тема роботи – Соціальні аспекти розробки інвестиційних проектів.

Мета роботи – проаналізувати основні аспекти розробки інвестиційних проектів.

Об’єкт дослідження – відкрите акціонерне товариство “Елеко”

Завдання:

- проаналізувати теоретичні основи розробки інвестиційних проектів;

- провести аналіз техніко-економічних показників діяльності інвестиційного проекту;

- обґрунтувати ефективність соціальних аспектів при розробці інвестиційного проекту.

Ключові слова: Інвестиції, соціальні аспекти, прибутковість, актуальність, окупність, проект, розробка, удосконалення, продукція, мотивація, персонал, пільги.


Зміст

Вступ

1. Теоретичні основи розробки соціальних аспектів інвестиційних проектів

1.1 Поняття інвестиційних проектів

1.2 Соціальні аспекти розробки інвестиційних проектів

1.3 Аналіз соціальних аспектів розробки інвестиційних проектів

2. Аналіз техніко-економічних та соціальних аспектів розробки інвестиційного проекту

2.1 Характеристика підприємства

2.2 Аналіз техніко-економічних показників

2.3 Ефективність діяльності інвестиційного проекту

2.4 Аналіз соціальних аспектів інвестиційного проекту

3. Пропозиції по удосконаленню соціальних аспектів проекту

Висновки

Список використаної літератури


Вступ

Актуальність теми курсової роботи “Соціальні аспекти розробки інвестиційних проектів” обумовлена тим, що кожній фірмі (компанії) у процесі її функціонування потрібні певні фінансові кошти на заміну й відновлення основних фондів, нарощування наявного потенціалу, збільшення потужностей, диверсифікованість і розширення масштабів виробництва, проведення певних організаційно-технічних заходів з метою вдосконалювання господарської діяльності й поліпшення її кінцевих результатів. Фінансові вкладення в придбання, будівництво, відновлення, реконструкцію, модернізацію й розширення господарюючих об'єктів прийнято називати інвестиціями. Варто відрізняти поняття "інвестиції" і "капітальні вкладення". Якщо капітальні витрати звичайно припускають створення нових і відновлення зношених основних фондів (будинків, споруджень, устаткування, транспорту й ін.), то інвестиції передбачають вкладення коштів також в оборотні активи, різні фінансові інструменти, інтелектуальну власність. Звідси, "капітальні вкладення" більш обґрунтовано розглядати як складову частину або форму "інвестицій".

Мета роботи полягає в розгляді теоретичних аспектів соціального розвитку інвестиційних проектів, аналізі техніко-економічних та соціальних аспектів інвестиційного проекту.

Завданнями проекту є:

- аналіз теоретичних основ інвестиційних проектів;

- аналіз техніко-економічних показників діяльності інвестиційного проекту;

- обґрунтування ефективності соціальних аспектів при розробці інвестиційного проекту.

Методи дослідження: теоретичний, описовий, аналітичний, прогнозний.


1. Теоретичні основи розробки соціальних аспектів інвестиційних проектів

1.1 Поняття інвестиційних проектів

інвестиційний проект соціальний аспект

Інвестиційний проект - сукупність техніко-економічних рішень і організаційно-фінансових заходів щодо реалізації коштів і втіленню їх в інвестиційний об'єкт у формі здійснення науково-дослідних, дослідно-конструкторських, будівельно-монтажних, іспитових, пуско-налагоджувальх, приймально-здавальних, організаційно-правових, рекламно-оформлювальних і інформаційних робіт і послуг з метою досягнення бажаної соціально-економічної ефективності.

Інвестиційні проекти можуть носити глобальний світовий, міждержавний, державний, регіональний і муніципальний характер.

Існує чотири ознаки, що характеризують конкретний інвестиційний проект:

- спрямованість на досягнення мети;

- координоване виконання взаємозалежних дій;

- обмежена довжина в часі;

- оригінальність (унікальність).

Життєвий цикл інвестиційного проекту включає такі стадії:

- формулювання проекту;

- аналіз проекту;

- розробку проекту;

- реалізацію проекту;

- оцінку отриманих результатів.

Формулювання проекту- те, із чого починається будь-який інвестиційний проект.

На початку життєвого шляху проекту розглядаються:

- інвестиційний задум (ідея);

- здійснюваний підхід (інноваційний, патентний і ін.);

- відповідність пропонованого техніко-технологічного рішення сертифікаційним вимогам;

- попереднє узгодження інвестиційного задуму з федеральними, регіональними, місцевими інтересами й галузевими пріоритетами;

- відбір реципієнта, здатного реалізувати проект;

- підготовка інформаційного меморандуму реципієнта.

Проектний аналіз- методологія комплексної оцінки достоїнств і недоліків проектів, альтернативних шляхів використання ресурсів з обліком їх макро- і мікроекономічних наслідків. [2; с.89]

Проектний аналіз здійснюється по таких найважливіших напрямках:

Технічний Економічний Організаційний
Аналіз
інвестиційного проекту
Соціальний Фінансовий Екологічний

Рис.1.1 Види проектного аналізу

Технічний аналіз ( дослідження передбачуваного місця розташування й масштабу об'єкта, типів використовуваних технологічних процесів, матеріалів, устаткування й оснащення; графіка робіт, наявність капіталу й робочої чинності, необхідної інфраструктури, методів реалізації, експлуатації й обслуговування інвестиційного проекту.

Економічний аналіз ( визначення цінності інвестиційного проекту з погляду одержуваного ефекту й зроблених витрат, тобто його ефективності стосовно до національних, регіональних і місцевих інтересів.

Організаційний аналіз ( виявлення компетентності й здатності адміністративного персоналу успішно вирішувати всі завдання по реалізації інвестиційного проекту.

Соціальний аналіз ( установлення впливу інвестиційного проекту на зміну суспільних відносин і розвиток соціальної сфери, психологічну обстановку й поводження людей.

Фінансовий аналіз ( обґрунтування достатності інвестиційних ресурсів для реалізації інвестиційного проекту у встановлений термін, підготовка орієнтовного балансу прибутків і видатків, одержуваних у підсумку прибутків і збитків.

Екологічний аналіз (розгляд існуючих природних умов і потенційного впливу інвестиційного проекту на навколишнє середовище, прогнозування можливих екологічних наслідків.

Тільки такий, багатобічний і детальний аналіз створює передумови для об'єктивної оцінки розглянутого інвестиційного проекту в цілому [1; с.57].

1.2 Соціальні аспекти розробки інвестиційних проектів

У самому загальному змісті інвестиційним проектом називається план або програма вкладення капіталу з метою наступного одержання прибутку. Більш строго можна сказати, що поняття "інвестиційний проект" уживається у двох змістах:

- як справа, діяльність, захід, що припускає здійснення комплексу яких-небудь дій, що забезпечують досягнення певних цілей (одержання певних результатів) і потребуючих для свого здійснення інвестиційних ресурсів;

- як система організаційно-правових і розрахунково-фінансових документів для здійснення яких-небудь дій, зв'язаних і інвестуванням, або дії, що описують такі.

Форми й зміст інвестиційних проектів можуть бути найрізноманітнішими - від плану будівництва нового підприємства до оцінки доцільності придбання нерухомого майна. У всіх випадках, однак, є присутнім часовий лаг - затримка між моментом початку інвестування й моментом, коли проект починає приносити прибуток.

Керування проектами як системний процес має ряд характерних відмінностей від традиційного виробничого керування. Виробниче керування має справа з більше передбачуваними ситуаціями, більшість функцій повторюється з періодичністю, заздалегідь відомої, і сам процес керування побудований на цій однаковості. Керування проектами, навпаки, повинне сприяти творчим змінам. У проекті значно сутужніше перебувати в рамках бюджету й строків.

Таким чином, проект як соціально-економічна система має наступні ознаки, які повинні враховуватися з метою ефективного керування:

- наявність активного людського елемента, нестаціонарність;

- стохастичність поводження;

- труднощі визначення граничних можливостей системи;

- здатність змінювати структуру, зберігаючи цілісність і життєздатність;

- здатність формувати варіанти поводження;

- здатність адаптуватися до умов, що змінюються (зовнішньому й внутрішньому керуючому впливам);

- здатність і прагнення до цілеоутворенню [6; с.142].

У чинність того, що основною метою діяльності некомерційної організації є не витяг прибутку, а реалізація суспільно-корисних функцій, оцінка інвестиційних проектів некомерційної організації носить яскраво виражену специфіку.

Процедура оцінки інвестиційних проектів некомерційної організації має дві складові: економічну й соціальну. Економічна складова ґрунтується на аналізі фінансових вигід від реалізації проекту, а соціальна складова - на оцінці соціальних результатів від виконання проекту.

Аналіз економічних результатів інвестиційних проектів некомерційної організації базується на тих же показниках, що й для комерційних підприємств. Це коефіцієнти простої норми прибутку, чистої наведеної вартості, індекс прибутковості, період окупності вкладених коштів, показник внутрішньої норми прибутку.

До показників оцінки соціальних результатів інвестиційних проектів ставляться коефіцієнт соціальної рентабельності, показник чистої наведеної соціальної вартості, індекс соціальної прибутковості, коефіцієнт внутрішньої норми соціальної прибутковості.