Смекни!
smekni.com

Організація здійснення операцій підприємства при імпорті (стр. 5 из 9)

Таблиця 3.2

Об'єм імпорту в розрізі держав

Постачальники країна 2008 2009 Відхилення
Сума, грн. Питома вага Сума, грн. Питома вага + / - Пунктів структури
Австія 813307,5 60,1% 812191,5 44,6% -1116,0 -15,6%
Іспанія 314979,8 23,3% 653834,7 35,9% 338854,9 12,6%
Німеччина 224339,0 16,6% 175580,6 9,6% -48758,4 -7,0%
Єгипет - - 180869,2 9,9% 180869,2 9,9%
Разом: 1352626,3 100,0% 1822476,0 100,0% 469849,7 -

Отже підприємство здійснює закупівлі товарів у 4 країнах. Структура закупівель у 2009 році представлена на рис 3.1.

Рис. 3.1 Структура закупівель ТОВ «Альвис» у 2009 році

Об'єм імпорту збільшився на 469849,77 грн. У державній структурі імпорту звертає на себе увагу збільшення постачань з Іспанії, залучення нового іноземного постачальника з Єгипту. Збільшення іспанських постачань обумовлене деякими пільгами згідно оподаткування ввезених з Іспанії товарів, що означає зменшення витрат діяльності і можливе збільшення прибутків.

Товарна структура імпорту підприємства представлена на рис.3.2.

Рис.3.1. Товарна структура імпорту черепиці ТОВ «Альвис»

Отже виходячи з рисунку 3.1.можна сказати, що найбільшу частку в імпорті ТОВ «Альвис» займає черепиця марки «Стандарт» - 29%, «Стандарт плюс» - 15%, «Фіделе» і «Границе 11» по 7%, «Валчик», «Сулм» і «Ландах» по 5% від загального імпорту підприємства. Інші види черепиці займали менше 5%.

4. Дослідження механізму організації операцій підприємства при імпорті

Ввіз товарів на митну територію України в режимі імпорту передбачає:

1) подання митному органу документів, які засвідчують підстави й умови ввозу товарів на митну територію України;

2) сплату податків і зборів, якими обкладаються товари під час ввозу на митну територію України відповідно до законів України;

3) дотримання вимог, передбачених законом, щодо заходів нетарифного регулювання й інших обмежень.

Документи необхідні для оформлення товарів і транспортних засобів у митний режим імпорту:

1. Платіжне доручення про оплату митних платежів.

2. Платіжне доручення що підтверджує оплату за послуги за митного термінала

3. Контракт, специфікація, додаткова угода.

4. Оригінали інвойсу

5. Сертифікат походження (СТ-1, якщо товар походить з країн СНД, форма А та інші.)

6. Картка обліку суб’єкта зовнішньоекономічної діяльності

7. Довідка про декларування валютних цінностей

8. Книжка МДП (Tir Carnet)

9. Транспортна накладна CMR (AWB, Ж/Д накладна, коносамент)

10. Експортна декларація країни відправлення.

11. Дозвільні документи (сертифікат якості, санітарно-епідеміологічний висновок, реєстрація МОЗ, Держстандарт і т.д.) - якщо необхідно.

12. Документи які підтверджують вартість і код товару (прайси, каталоги, технічний опис, попередні висновки про вартістю і класифікацію товарів та інші.)

13. Платіжне доручення за карантинний огляд, завірене в Держкарантині.

Для дослідження та контролю імпортних операцій підприємства по них запроваджено ведення аналітичного та синтетичного обліку.

Отже для дослідження механізму формування організації операцій підприємства необхідно розглянути синтетичний та аналітичний облік імпортних операцій підприємства.

Синтетичний облік імпортних товарів на підприємстві ТОВ «Альвис» ведеться на рахунку 28 «Товари».

Імпортні товари відображаються в обліку товариства з моменту їх одержання за купівельними або продажними цінами в залежності від місця їх зберігання, тобто за обліковими цінами.

Облікова ціна на один і той же товар може бути різною в залежності від умов поставок і місцезнаходження товару. Так, на умовах поставки початковою обліковою ціною буде контрактна ціна постачальника за акцептованими рахунками-фактурами. При перетині митного кордону України або при прийманні товару на складі ТОВ «Альвис» облікова ціна на цей товар збільшується на суму накладних витрат, понесених за кордоном, і на суму сплачених зборів, мита і податків. Товари, у тому числі імпортовані з-за меж митної території України, є запасами, оскільки вони відповідають всім критеріям цієї категорії активів. З огляду на це, їх оцінка та облік здійснюються відповідно до вимог П(С)БУ 9 «Запаси», тобто оцінюються та зараховуються на баланс за первісною вартістю, яка включає:

1) вартість товару, що зазначена у документах на відвантаження у постачальника;

2) витрати на заготівлю, вантажно-розвантажувальні роботи, транспортування до місця їх використання, включаючи витрати зі страхування ризиків транспортування;

3) суми ввізного мита та митних зборів;

4) суми непрямих податків, які не відшкодовуються підприємством;

5) інші витрати, безпосередньо пов'язані з придбанням запасів і доведенням їх до стану, в якому вони придатні для використання в запланованих цілях. Це прямі матеріальні витрати, прямі витрати на оплату праці, інші прямі витрати підприємства на доробку та підвищення якісних і технічних характеристик запасів[7, с. 98].

При формуванні первісної вартості імпортних товарів, на підприємстві ТОВ «Альвис», на рахунок 281 «Товари на складі» відноситься їх митна вартість, тобто контрактна вартість, перерахована за курсом НБУ на дату ввезення. З набуттям чинності П(С)БУ 21« Вплив змін валютних курсів» такий порядок формування облікової вартості імпортних товарів зберігається за умови, що надходження товарів передуватиме їх оплаті. Однак коли за імпортні товари буде перерахований аванс в іноземній валюті, то їх облікова вартість буде іншою, ніж митна вартість. Зазначена у вантажній митній декларації, і визначається шляхом перерахунку в гривні за курсом НБУ на дату сплати авансу.

Для розрахунку з іноземними постачальниками за придбані товари, на підприємстві ТОВ «Альвис», використовується пасивний рахунок 632 «Розрахунки з іноземними постачальниками». Облік за цим рахунком ведеться паралельно в національній та іноземній валюті. За умови наступної оплати імпортної поставки грошовими коштами цей рахунок є монетарною статтею, у зв'язку з чим слід пам'ятати про необхідність визначення в бухгалтерському обліку курсової різниці на дату балансу та на дату здійснення операції. За умови зростання курсу іноземної валюти така курсова різниця відображається на рахунку 945 «Втрати від операційної курсової різниці», а за умови зменшення курсу іноземної валюти, в якій обліковується заборгованість - на рахунку 714 «Дохід від операційної курсової різниці». З подальшим відображенням у складі фінансових результатів на рахунку 791 «Результат основної діяльності».

Для розрахунків з іноземними контрагентами за придбані необоротні активи, на підприємстві ТОВ «Альвис», використовується рахунок 685 «Розрахунки з іншими кредиторами», облік на якому ведеться аналогічно до попереднього випадку.

Але курсова різниця при такій заборгованості, що погашається іноземною валютою або її еквівалентами, відображається на рахунках 974 «Втрати від не операційних курсових різниць» та 744 «Дохід від неопераційної курсової різниці» відповідно.

Синтетичний облік розрахунків з контрагентами по всіх послугах, пов'язаних з доставкою товарно-матеріальних цінностей до місця призначення, (транспортних, експедиторських, страхових), на підприємстві ТОВ «Альвис» , ведеться на рахунку 68 «Розрахунки за іншими операціями». Ці послуги в залежності від місця розташування їх виконавця можуть бути оплачені як в національній, так і в іноземній валюті. В останньому випадку облік за рахунком ведеться в порядку, передбаченому для відображення в обліку імпортних операцій.

Аналітичний облік розрахунків з імпортних операцій на підприємстві ТОВ «Альвис» здійснюється в розрізі країн, а всередині їх - в розрізі постачальників, номерів контрактів та документів (рахунків) до сплати[17, с. 127].

Аналітичний облік імпортних поставок, на підприємстві ТОВ «Альвис», ведеться за місцями зберігання і обліковими (товарними) партіями, при визначенні ознак яких береться до уваги: характер товару, можливість зберігання партії в процесі перевезення, перевалки, зберігання вантажу. Якщо з іноземним постачальником є домовленість про пред'явлення рахунку на кожну транспортну партію, то за облікову партію приймається партія, оформлена одним рахунком постачальника.

Отже імпортна діяльність на підприємстві «Авіабудсервіс» ведеться відповідно до вимог чинного законодавства України.

5. Напрями вдосконалення імпортної діяльності на підприємстві

На основі проведеного аналізу діяльності підприємства ТОВ «Альвис», можна сказати, що імпортна діяльність на підприємстві ведеться відповідно до вимог чинного законодавства України. В цілому імпортна діяльність підприємства є ефективною, але вона не позбавлена певних недоліків і вимагає покращення.

Загальними кроками для збільшення ефективності імпортної діяльності підприємства ТОВ «Альвис» є :

- формування чітких цілей і пріоритетів міжнародної спеціалізації тазовнішньоекономічної діяльності ТОВ «Альвис»;

- постановка маркетингової діяльності ТОВ «Альвис» по глибокому і всебічному дослідженню ринків збуту продукції.

- розробка та використання сучасних міжнародних маркетингових програми, які б ефективно поєднували світові досягнення у сфері маркетингу з досвідом експортно-імпортної діяльності ТОВ «Альвис»;

- визначення сильних і слабких місць конкурентів на внутрішньому ринку та у міжнародному середовищі;