Смекни!
smekni.com

Основні показники інвестиційної діяльності Сумської області (стр. 1 из 5)

Вступ

Україна увійшла у третє тисячоліття. Перехід від командно-адміністративної до ринкової економіки вже завершився, тому Україна повинна йти далі на шляху до світової інтернаціоналізації та глобалізації народного господарства, повинна налагоджувати стосунки з стратегічними партнерами та крокувати у європейське співтовариство. На даному етапі дуже важливо використовувати досвід країн, що пройшли цим шляхом, намагатися використовувати міжнародні загальноприйняті стандарти ведення бухгалтерського обліку, використання міжнародних норм права через ратифікацію інтернаціональних договорів, брати участь в престижних міжнародних форумах, наукових заходах та намагатися принести хоч краплю користі на благо людства та України.

На сьогоднішній день є актуальна проблема що до залучення інвестицій в економіку Сумської області і країни в цілому.

Сумщина – перспективний і потужний промислово-аграрний регіон з розвиненою інфраструктурою. Далеко за межами України вона відома своєю промисловістю. Доволі розвиненим є аграрний сектор – тут збираються високі врожаї, а багаті природні пасовища створюють сприятливі умови для інтенсивного розвитку тваринництва. В нашій області родючі ґрунти і надзвичайно багаті ліси. Завдяки географічному розташуванню, сусідству з розвиненими промислово-аграрними центрами України та Росії, Сумщина завжди приваблювала ділових людей.

Створення привабливого інвестиційного клімату, як в цілому в державі, так і в регіонах, складне питання, яке необхідно вирішувати в комплексі соціально-економічних та політичних проблем. За результатами аналізу інвестиційної діяльності регіонів України по загальному рейтингу інвестиційної привабливості Сумщина займала 22 місце. Разом з тим, економічний потенціал області по обсягах промислового і сільськогосподарського виробництва, доходів та видатків місцевих бюджетів та інших економічних показниках відносить Сумську область в так звану групу «основного масиву» – на 13 місце.

Основні напрямки розвитку інвестиційної діяльності в області щодо пошуку і залученню інвестицій сконцентровані в заходах до Програми розвитку інвестиційної діяльності на 2002-2010 роки. Їх виконання з ряду показників свідчить про те, що інвестиційний клімат має стійку тенденцію до поліпшення.

Сумщина має всі потенційні можливості постійно представляти інвестиційні проекти та пропозиції підприємств області як в національних інвестиційних форумах, так і в міжнародних заходах з цих питань.

В області ведеться активна робота щодо поширення інформації про інвестиційний потенціал регіону.

Взагалі інвестиційний клімат в області можна характеризувати як сприятливий. Сумщина має досить розвинений потенціал і за рівнем техногенного навантаження території займає місце в першій десятці областей України. Активізувалась інноваційна діяльність. У промисловості впроваджено ряд прогресивних технологічних процесів. Сприяє формуванню сприятливого інвестиційного клімату стабільна фінансово-кредитна система.

Ефективне використання ресурсного потенціалу, а отже і забезпечення економічного і соціального розвитку країни або регіону потребують значних вкладень капіталу у вигляді інвестицій, проведення активної інвестиційної діяльності.

В свою чергу інвестиційна діяльність визначається як сукупність практичних дій громадян, юридичних осіб і держави по реалізації інвестицій.

Інвестиційна політика регіону повинна враховувати інвестиційну привабливість інших регіонів, сприяти її підвищенню з метою забезпечення ефективного розвитку економіки. Оцінка і прогнозування інвестиційної привабливості регіонів. таким чином, повинні бути безпосередньо пов’язані з державною регіональною політикою.


1. Загальна характеристика інвестиційної діяльності в Сумській області

Сумщина – перспективний і потужний промислово-аграрний регіон з розвиненою інфраструктурою. Далеко за межами України вона відома своєю промисловістю. Доволі розвиненим є аграрний сектор – тут збираються високі врожаї, а багаті природні пасовища створюють сприятливі умови для інтенсивного розвитку тваринництва. В нашій області родючі ґрунти і надзвичайно багаті ліси. Завдяки географічному розташуванню, сусідству з розвиненими промислово-аграрними центрами України та Росії, Сумщина завжди приваблювала ділових людей.

Створення привабливого інвестиційного клімату, як в цілому в державі, так і в регіонах, складне питання, яке необхідно вирішувати в комплексі соціально - економічних та політичних проблем. За результатами аналізу інвестиційної діяльності регіонів України по загальному рейтингу інвестиційної привабливості Сумщина займала 22 місце. Разом з тим, економічний потенціал області по обсягах промислового і сільськогосподарського виробництва, доходів та видатків місцевих бюджетів та інших економічних показниках відносить Сумську область в так звану групу “основного масиву” – на 16 місце.

Сумська область знаходиться на північному сході України і межує з Росією, Харківською, Полтавською і Чернігівською областями України.

Область була утворена 1939 року. В її складі 15 міст, 18 районів, 20 селищ міського типу, 1499 сіл та селищ.

Обласний центр - Суми - засновано 1652 року.

Головною ціллю розвитку сфери іноземного інвестування на 2009 рік було визначено створення належних умов для зростання інвестиційної активності суб’єктів господарювання, підвищення ефективності інвестування.

Виходячи з тенденцій, що склалися за підсумками 2008 року, згідно із Програмою економічного та соціального розвитку області на 2009 було заплановано залучити 20 млн. доларів США іноземного капіталу.

При цьому, надходження іноземного капіталу в економіку області у 2009 році склало майже 79,4 млн. доларів США прямих іноземних інвестицій, що у чотири рази більше запланованого показника на 2009 рік та вдвічі більше, ніж у 2008 році (38,5 млн. доларів США). Це – найбільший показник надходження іноземного капіталу за останні сім років.

Рис.1.1 Збільшення капіталу нерезидентів по рокам

Упродовж 2005-2010 років спостерігається підвищення інвестиційної активності. В області працюють 165 підприємств з іноземними інвестиціями з 40 країн світу. З 2005 року в регіон надійшло майже 170 млн. дол. США, що на сьогодні становить близько 80% загального обсягу прямих іноземних інвестицій, внесених в економіку Сумщини за цей період.

Успішними прикладами таких інвестиційних проектів є:

відкриття нової лінії з виробництва шоколаду "Milka" та "Корона" і фасування кавових міксів Jacobs швейцарською компанією ЗАТ "Крафт Фудз Україна" (Швейцарія);

виробництво стінового клінкеру ТОВ "Керамейя" за участю іноземного інвестора компанії Horizon Capital (США);

створення "Соснового спа-курорту Буймерівка 1936" інвестором з Індії Vaishali Group;

виробництво пакувальних матеріалів ЗАТ "Технологія" (Нідерланди) та ТОВ "ГУАЛА КЛОЖЕРС УКРАЇНА" (Італія);

пошив взуття ТОВ "Теско Індастрі" (Італія);

виробництво будівельних матеріалів ТОВ "Укрросгіпс" (Росія);

виробництво будівельних матеріалів ЗАТ "Слобожанська будівельна кераміка" (Австрія).

2. Організація інвестиційної діяльності в Сумській області

Головне управління економіки Сумської обласної державної адміністрації є структурним підрозділом облдержадміністрації, що утворюється її головою, є підзвітним та підконтрольним голові Сумської обласної державної адміністрації та Міністерству фінансів України. Повна назва управління – Головне управління економіки Сумської обласної державної адміністрації. Скорочена назва управління – ГУЕ Сумської ОДА. Для більшої наглядності варто розглянути схеми організаційної структури Головного управління економіки Сумської ОДА та структури управління Головного управління економіки Сумської ОДА (рис .2.1, рис. 2.2).

Посаду голови Сумської обласної державної адміністрації займає Чмирь Юрій Павлович. Його першим заступником є Чернявський Віктор Іванович, а заступником – Іщенко Тамара Дмитрівна.

Начальником головного управління економіки є Сітак Олександр Михайлович. Відповідно до цього: Дегтярьова Ія Олександрівна – заступник начальника головного управління економіки облдержадміністрації – начальник управління розвитку підприємництва. Фадєєв Олександр Вікторович – заступник начальника головного управління економіки облдержадміністрації - начальник управління інвестиційної та зовнішньоекономічної політики .

Оксантюк Олексій Олексійович – заступник начальника головного управління економіки облдержадміністрації – начальник управління розвитку споживчого ринку. Сітак О. М. працює начальником Головного управління економіки з 27 березня 2006 року.



Рис.2. 1 Схема організаційної структури Головного управління економіки Сумської ОДА.


Управління у своїй діяльності керується Конституцією України, законами України, Бюджетним кодексом України, актами Президента України, Кабінету Міністрів України, Наказами Міністерства фінансів України, розпорядженнями голови обласної державної адміністрації, рішеннями обласної ради, прийнятими у межах її компетенції, а також Положенням про головне управління економіки Сумської обласної державної адміністрації від 29. 04. 2009 № 235.

Основними завданнями управління є участь у:

- реалізації державної політики економічного і соціального розвитку України;

- реалізації державної регуляторної політики і державної політики у сфері економічної конкуренції та обмеження монополізму;

- формуванні і проведенні державної регіональної політики;

- проведенні державної зовнішньоекономічної політики;

- забезпеченні в межах своїх повноважень захисту економічних прав і законних інтересів України, вітчизняних та іноземних суб’єктів господарювання;