Смекни!
smekni.com

Прибутковість підприємства та шляхи її підвищення (стр. 5 из 5)

Оскільки підприємство не має власного приміщення для організації та діяльності підприємства, був підписаний договір оренди нежитлового приміщення між ВАТ «Харжитпостачбит» і ПП «Кравцов».

Для виробництва меблів використовується таке обладнання: форматно-розкроювальний станок, пила універсальна маятникова марки ПМЗ-600Є, машина ручна електрична свердлильна ударно-обертальна МС-13-РЕ, фен деревообробний НЕАТ GUN8003.

Фірма автоматизована комп’ютерною системою. Підприємство має три комп’ютери, кожен з яких забезпечує роботу підприємства.

Комерційна діяльність містить у собі такі етапи:

1) Пошук потенційних покупців. На цьому етапі приймаються замовлення, підписуються договори з юридичними особами про постачання товару.

2) Закупівля матеріальних ресурсів. На цьому етапі фірма співпрацює з такими фірмами-постачальниками, як «ДС Центр», ТОВ «Ламінат», «Гіолан». На цих фірмах підприємство закуповує деревостружечні та деревоволокнисті плити (ДСП, ДВП). Фурнітура для меблів закуповується в таких магазинах, як «Ренк», «Карара».

3) Доставка ресурсів на склад підприємства.

4) Процес виробництва.

5) Збут і доставка до споживачів виготовлених товарів.

Оскільки підприємство не тільки виготовляє меблі, а також надає послуги розпилу ДСП, ДВП іншим підприємствам, фірма працює з широким асортиментом деревостружечної і деревоволокнистих плит.

ПП «Кравцов» виробляє корпусні меблі:

1) Для дому (кухні, шафи-купе, столи, гостинні, дитячі меблі);

2) Для офісу (столи комп’ютерні, письмові та ін..);

3) Для торгівлі (вітрини, столи, стійки);

4) Для школи (письмові столи шафи);

На фірмі ціну формують такі фактори:

1) Матеріали, які затрачені на виробництво продукції;

2) Затрачена праця працівників;

3) Затрати на послуги (податки, оренда, електроенергія та ін..);

4) Транспортні витрати;

5) Амортизація;

6) Прибуток;

7) Реклама.

З метою підвищення прибутку підприємства потрібно сформувати оптимальну цінову політику. Для цього необхідно детальніше вивчити ринок ресурсів, щоб досягти мінімальних витрат і при цьому не погіршити якість продукції та ввести нові засоби виробництва, які дозволять не тільки прискорити виробництво, а і зменшити затрати на робочу силу. І звичайно, ціна прямо пропорційно залежить від прибутку [1].

Для підвищення прибутку можна створити веб-сайт, в якому всі бажаючі могли б робити замовлення та отримувати інформацію про діяльність фірми. Це збільшить замовлення фірми, що у кінцевому результаті збільшить прибуток. Сайт дозволить дослідити, на яку продукцію підприємства найбільший попит, на основі цих даних може бути сформована оптимальна товарно-групова структура.

Також, для підвищення прибутку потрібно закупити нові засоби виробництва, що дозволить організувати деревообробний цех на базі готових виробничих форм з використанням високотехнологічного обладнання для виходу на ринок. Це розширить асортимент продукції, покращить її якість, що підвищить конкурентоспроможність фірми, та збільшить випуск продукції, що в свою чергу призведе до зниження витрат в розрахунку на одиницю продукції.

Отже, ознайомившись з історією створення підприємства, його структурними підрозділами, з суттю та змістом облікової політики на підприємстві, із складським господарством, прийомкою товарів по якості, організацією маркетингу на підприємстві та з документами, з видами комерційних листів, комерційною інформацією, можна прийти до висновків, що підприємство працює під замовлення. Тому головним шляхом підвищення прибутку буде збільшення витрат на рекламу, адже це дозволить знайти нових замовників і збільшити обсяг продукції, що в свою чергу в майбутньому призведе до збільшення прибутку. Фірма розміщує «розширену інформацію» на байті Інтернету «Харків. Золоті сторінки» протягом визначеного терміну. Для підвищення прибутку потрібно надати рекламу у газету, наприклад в «Прем’єр», або створити власний веб-сайт.


Висновки

Під час дослідження ролі прибутку у господарській діяльності підприємства можна прийти до висновку, що прибуток є основною метою діяльності підприємства, джерелом фінансування його розвитку, вдосконалення його матеріально-технічної бази та продукції, забезпечення всіх форм інвестування, об'єктом оподаткування та джерелом сплати податків. Отже, прибуток відіграє надзвичайно важливу роль у господарській діяльності будь-якого підприємства.

З метою аналізу та забезпечення ефективного управління формуванням прибутку розрізняють такі види прибутку підприємства:

- бухгалтерський,

- економічний,

- маржинальний,

- валовий,

- чистий,

- номінальний,

- реальний,

- нормальний,

- низький,

- високий,

- розподілений,

- прибуток від звичайної діяльності,

- прибуток від надзвичайних подій,

- прибуток від позареалізаційних операцій,

- прибуток від операційної діяльності,

- прибуток від інвестиційної діяльності,

- прибуток від фінансової діяльності.

З метою забезпечення ефективної діяльності всі підприємства застосовують три основних методи обчислення прибутку: прямий, аналітичний та метод розрахунку на 1 гривню.

Підчас написання курсової роботи були виявленні такі шляхи підвищення прибутку:

- збільшення обсягу реалізації товарної продукції;

- удосконалення засобів виробництва;

- економія матеріальних, трудових та фінансових ресурсів;

- механізація виробництва, пошук нових ринків збуту та збільшення витрат на рекламу;

- підвищення якості продукції;

- ліквідація витрат від браку;

- підвищення продуктивності праці;

- вдосконалення нормативів. Тощо.

Тобто можна зробити висновок, що комплексний техніко-економічний аналіз роботи підприємства може значно скоротити шлях до досягнення основної мети підприємства – до максимізації прибутку.


Список використаної літератури

1. Білошапка В.А. Резерви зростання результативності бізнесу в умовах економічного спаду. / В.А. Білошапка. // Актуальні проблеми економіки. – 2011. – №1(155). – С. 115-117.

2. Булавенко С.Д. Основи економіки. 10-11 кл.: розробки уроків. / С.Д. Булавенко. – Х.: Веста; Ранок, 2007. – 430 с.

3. Блонська В.І. Економіка підприємства: Теорія і практикум: навч. посіб. / В.І. Блонська, Т.Г. Васильців, С.С. Гринкевич та ін.; за ред. доц. Н.Г. Міценко, доц. О.І. Ященко. – Львів: Магнолія 2006, 2008. – 688 с.

4. Гетьман О.О. Економіка підприємства: підручник. / О.О. Гетьман. – К.: ЦНЛ, 2006. – 488 с.

5. Грещак М.Г. Економіка підприємства: підручник. / М.Г. Грещак, В.М. Колот, В.П. Наливайко та ін.; за ред. д.е.н., проф. С.Ф. Покропивного. – К.: КНЕУ, 2006. – 526 с.

6. Звіт про фінансові результати: Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 3, затверджено наказом Міністерства фінансів України від 31 березня 1999 р. №87.

7. Ілляшенко С.М. Стратегічне управління інноваційною діяльністю підприємства на засадах маркетингу інновацій. / С.М. Ілляшенко. // Актуальні проблеми економіки. – 2010. – №12(114). – С. 137-139.

8. Клименко С.М. Управління конкурентоспроможністю підприємства: посібник. / С.М. Клименко, О.С. Дуброва, Д.О. Барабась. – К.: КНЕУ, 2006. – 527 с.

9. Ковальчук І.В. Економіка підприємства: навч. посіб. / І.В. Ковальчук. – К.: Знання, 2008. – 679 с.

10. Кондратюк О.М. Синергія інформації в управлінні витратами підприємства. / О.М. Кондратюк, О.В. Школа. // Держава та регіони. – 2010. – №6. – С. 253-255.

11. Крупська Л.П. Моя економіка: підручник для уч. 8-10 кл. / Л.П. Крупська, Л.М. Кириленко. – К.: А.П.Н., 2005. – 317 с.

12. Круш П.В. Внутрішній економічний механізм підприємства: посібник. / П.В. Круш, С.О. Тульчинська. – К.: ЦНЛ, 2008. – 206 с.

13. Манів З.О. Економіка підприємства: навч. посіб. / З.О. Манів, І.М. Луцький. – К.: Знання, 2004. – 580 с.

14. Мельникова В.І. Мікроекономіка: підручник. / В.І. Мельникова. – К.: ВД Професіонал, 2005. – 400 с.

15. Пасічник В.Г. Організація виробництва: підручник. / В.Г. Пасічник. – К.: ЦНЛ, 2005. – 248 с.

16. Петрович Є.М. Організація виробництва: підручник. / Є.М. Петрович. – К.: ЦНЛ, 2005. – 336 с.

17. Петрович Й.М. Економіка підприємства: підручник. / Й.М. Петрович, А.Ф. Кіт, Г.М. Захарчин та ін. Вид. 2-ге, виправл. – Л.: Магнолія плюс, 2006. – 580 с.

18. Семенов А.Г. Аналіз та вдосконалення оплати праці. / А.Г. Семенов, А.І. Шарко. // Держава та регіони. – 2010. – №6. – С. 232-238.

19. Семенов Г.А. Економіка підприємства: навчальний посібник. / Г.А. Семенов. – К.: Центр навчальної літератури, 2005. – 324 с.

20. Шлійко А.В. Економіка підприємництва на ринку товарів і послуг: навчальний посібник. / А.В. Шлійко. – К.: ЦНЛ, 2008. – 376 с.