Смекни!
smekni.com

Отчёт по учебной практике на базе ОАО Завод Маяк (стр. 3 из 4)

Як видно з таблиці, на збільшення обсягу товарної продукції значно вплинув випуск продукції виробничо-технічного призначення, якої у 2001 році було вироблено на суму 3899 тис. грн. Питома вага продукції, що виробляють дочірні підприємства, в загальному обсязі продукції ВАТ становить 27,2%.

Щоб уникнути складного фінансового становища в результаті високих цін на матеріали та комплектуючі, а також низької купівельної населення, ВАТ “Завод “Маяк” проводило значну роботу також і з оновлення асортименту апаратури магнітного запису.

Продуктивність праці одного працюючого у 2001 році становила 10252 грн., а у 2000 році – 5555 грн., тобто збільшилась на 84,6%. Нарахований фонд оплати праці у 2001 році склав 2619,3 тис. грн. Середньомісячна заробітна плата одного працюючого склала 263 грн., тобто на 50,6% більше ніж у попередньому році.

Виготовлена на підприємстві продукція в 2001 році була майже повністю реалізована.

Залишки товарів народного призначення в оптових цінах на кінець року склали 983,3 тис. грн.Залишки продукції виробничо-технічного призначення на кінець року склали 774,1 тис. грн.Протягом 2001 року продовжувалась робота по зниженню собівартості продукції, що виготовляється на підприємстві.

У таблиці, наведеній нижче, подана структура собівартості за елементами витрат на 1 гривню обсягу товарної продукції:

Найменування статей витрат 2000р. 2001р. Темп росту %
Всього тис. грн. На 1 грн. коп. Всього тис. грн. На 1 грн. коп.
Обсяг виробництва продукції (у діючих цінах) 4479 * 7632 * *
Прямі витрати на виробництво, всього 5711 128 8004 105 82
у тому числі:
- матеріальні витрати 2953 66 4326 57 86,4
- витрати на оплату праці 2062 46 2629 34 73,9
- відрахування на соціальні заходи 696 16 1049 14 87,5

Як видно з таблиці, витрати виробництва на 1 грн. товарної продукції у 2001 році в порівнянні з 2000 роком зменшились у середньому на 18%. Робота, що проводилась по зменшенню умовно-постійних витрат, у тому числі скорочення адміністративно-управлінського персоналу, дала можливість значно зменшити у 2001 році витрати на 1 грн. обсягу виробництва по заробітній платі у порівнянні з 2000 роком на 26,1%.

Таким чином, робота, яка проводилась на підприємстві по зниженню собівартості продукції, дозволила покращити частково фінансові показники ВАТ. За 2001 рік збитковість продукції, що виготовлена на підприємстві, склала 44,7%, проти 53,6% у 2000 році.

Дебіторська заборгованість підприємства на кінець року становить 2000 тис. грн.

Кредиторська заборгованість підприємства на кінець року ВАТ “Завод “Маяк” склала 9655 тис. грн. Підприємство не має заборгованості із заробітної плати працюючим. За 2001 рік погашено заборгованості із заробітної плати на суму 842 тис. грн. Починаючи з вересня 1999 р. поточна заробітна плата виплачується вчасно.

Основні напрямки роботи ВАТ “Завод “Маяк” у 2002 році

На підприємстві буде проведена робота по виконанню затверджених заходів з реструктуризації ВАТ “Завод “Маяк”. У 2002 році підприємством передбачена подальша спеціалізація ВАТ “Завод “Маяк” по виготовленню апаратури магнітного запису та іншої продукції.Всього у 2002 році підприємствомпередбачається виготовлення товарної продукції на суму 10420 тис. грн. Буде збільшено виробництво продукції виробничо-технічного призначення. Питома вага її у загальному обсязі товарної продукції буде становить 50,1%, або 5223,0 грн.

У 2002 році планується виробляти вагому частку товарів народного споживання. Деякі з них такі:

· Магнітофони “Маяк-260” (без АС)

· Акустичні системи “Маяк 15АС”

· Акустичні системи “Маяк 50АС”

· Підсилювач потужності “УМ-70”

· Лічильник енергії

· Пневмопістолет “Д-40”

1.6. Форми фінансової звітності на підприємстві

Бухгалтерський облік на підприємстві ведеться за журнально-ордерною системою з застосуванням персональних електронно-обчислювальних машин. Механізованими являються обліковообчислювальні роботи з нарахування заробітної плати працівникам підприємства, розрахунки з підзвітними особами, касові та банківські операції, облік руху матеріалів та покупних комплектуючих виробів на складах та деякі ділянки роботи з обліку матеріальних цінностей, основних засобів. У IV кварталі 2001 року проведена повна річна інвентаризація основних засобів, капітального будівництва, товарно-матеріальних цінностей, грошових коштів у розрахунках. Згідно з прийнятим Законом про податок на прибуток підприємств, Законом про податок на додану вартість, а також зміндо цих Законів на підприємстві ведеться, крім бухгалтерського, податковий облік.

За звітний період на підприємстві за окремими напрямками були проведені перевірки:

· Контрольно-ревізійним Управлінням м. Києва

· Песійним фондом України

· Фондом соціального страхування з тимчасової втрати працездатності

· Органами соціального та пенсійного забезпечення

Крім того, спеціалістами економічних служб заводу проводились окремі перевірки із збереження матеріальних цінностей та грошових коштів.

Охорона праці і техніка безпеки

У 2001 році адміністрацією підприємства були реалізовані необхідні заходи для забезпечення виконання норм безпеки, гігієни праці та виробничого середовища, придбання засобів особистого захисту, спецхарчування, проведенню профогляду, атестації робочих місць робітників, зайнятих у шкідливих умовах праці було використано 114,6 тис. грн. Протягом року всі працівники підприємства були забезпечені побутовими приміщеннями, які відповідають санітарним нормам. На підприємстві протягом року стався один випадок виробничого травматизму. Тяжких нещасних випадків не було. Основною вимогою поліпшення умов праці та зниження показників виробничого травматизму являється підвищення відповідальності керівників підрозділів підприємства за дотриманням норм і правил техніки безпеки.

Адміністрація спільно з профспілковим комітетом систематично аналізувала рівень техніки безпеки і умов праці на підприємстві. На охорону праці, техніку безпеки та підтримку належних умов праці у 2001 році використано 245,7 тис. грн.

Висновки, пропозиції, рекомендації

Після зробленої мною роботи по аналізу структури, технічного стану, досконального вивчення ПЕВ, бухгалтерії та фінансових документів підприємства, можна зробити такі висновки:

· Організаційна структура управління ВАТ “Завод “Маяк” після проведення реструктуризації значно змінилася, що надає можливості підприємству біль широко та відкрито вести свою діяльність по управлінню та у виробництві, тобто організаційна структура набула сучасних форм ринкового підприємництва.

· Обсяги виробництва у 2001 році загального асортименту продукції “Заводу “Маяк” у порівнянні з 2000 роком значно зросли, на 50,6%. Але це обсяги усієї продукції, що виробляє підприємство, натомість обсяги виробництва аудіо апаратури, зокрема магнітофонів “Маяк” та акустичних систем знизилися до 18% за 2001 рік.

· Середньомісячна заробітна плата збільшилася і на одного працюючого складає 263 гривні. Але в свою чергу розмір цієї заробітної плати нікчемно малий для існування людини, а тим паче ще й у місті, столиці, де з таким достатком дуже важко жити, тому це призводить до часткового добровільного звільнення робочого штату працівників заводу, а люди з відповідною освітою, практичними і теоретичними знаннями відмовляються і просто не бажають працювати за такі гроші на підприємстві, що й призводить до дефіциту робочої сили.

· Залишки товарної продукції, що не була реалізована на кінець 2001 року, складають велику частку від загального обсягу виробляємої продукції на підприємстві і складає приблизно 1,5 млн. грн.

· Збитковість продукції залишається дуже великою – 44,7% на кінець 2001 року, але в свою чергу дещо менше, ніж у 2000 році, коли вона становила 53,6%.

· На підприємстві була проведена велика робота щодо вдосконалення виробничо-технічної апаратури та з оновлення асортименту апаратури магнітного запису.

· За обсягами виробництва магнітофонів “Маяк” простежується жахлива ситуація, коли за радянських часів на місяць випускалося приблизно 32 тисячі одиниць проти 300-450 насьогодні.

· Можливо однією із найприбутковіших справ підприємства є незадіяна площа підприємства, що здається в оренду різноманітним компаніям і фірмам, за рахунок яких і підтримується на ногах цей могутній колишній гігант легкої промисловості “Завод “Маяк”.

На мій погляд, основною і найпершою проблемою підприємства є застаріле обладнання, на якому і випускається вся радіоапаратура, низька продуктивність праці – усі без виключення робітники підприємства працюють “голими руками”, тобто немає конвеєрного механізму, який за часів СРСР пропускав за добу величезні обсяги продукції, і на якому в даний момент робітники готують собі обіди та кладуть свої речі. Як правило, один працівник виконує роботу, яку за технологією виробництва повинні робити декілька людей. З одного боку це дуже непогано, коли спектр робіт працівника розширюється і він високо кваліфіковано може виконувати завдання широкого профілю. Але з другого боку елементарно порушується технологічний процес випуску продукції, що призводить до незлагодженої роботи працівників цеху в цілому.

Якщо вести мову про сучасну продукцію серед апаратури магнітного запису, то певним чином таке питання вже за своїм змістом недоречне. Оскільки розглядаючи тенденції розвитку музичної апаратури, неважко помітити, що зараз велика увага приділяється лазерним програвачам з цифровими технологіями. Чи може в такій ситуації магнітна продукція заводу Маяк гідно конкурувати із зарубіжною, якою наповнений вітчизняний ринок? Звісно, що ні. В основному те, що дає змогу триматися заводу, як то кажуть “на плаву” – це надійність, якість та відносно дешева ціна своєї продукції. Але що буде з цими перевагами при абсолютному моральному старінні їхньої продукції? Тут є над чим замислитись.