Смекни!
smekni.com

Аналіз відпрацьовування елементів дресирування собак для захисно-караульної служби (ЗКС) в умовах підприємства (стр. 2 из 3)

Умовними подразниками при відпрацюванні навички вибірки речей людини по його запаху є команда «Нюхай» і жест убік предметів, розкладених для вибірки. Допоміжним умовним подразником є - апортирувальний предмет дресирувальника, команди, «Апорт», «Дай», вигук «Добре».

Безумовні подразники - ласощі і пестощі.

Відпрацювання навички варто починати до розвитку в собаки злості. З навичок ЗКД необхідний підхід до дресирувальника, посадка і апортировкі.

Спочатку відпрацьовують навичку вибирати речі по запаху свого дресирувальника, для цього використовують апортирувальний предмет. Помічник дресирувальника (інструктор) на відкритому місці, позбавленому від сторонніх запахів і сильних подразників, кладе в один ряд на відстані 30-40 см. друг від друга 2-3 предмети, аналогічних апортирувальному. Для раскладання предметів застосовують пінцет. Розклавши предмети, інструктор іде убік. Дресирувальник, посадивши собаку на відстані 3 кроків від предметів, дає собаці занюхати свій предмет. Для цього він лівою долонею обхоплює морду собаки так щоб вона не могла відкрити пащу, а правої на відстані 2-4 см підносить до її носа предмет, вимовляючи команду «Нюхай». Якщо собака починає принюхуватися, то її заохочують вигуком «Добре» і повторюють команду «Нюхай». Після цього залишивши собаку в положенні сидячи, дресирувальник підходить до розкладених предметів і непомітно для собаки підкладає свій предмет до іншим. Повернувшись до собаки, дресирувальник командою «Нюхай» і жестом посилає її на вибірку й спостерігає за її діями. За правильну вибірку і підношення предмета дресирувальнику собака заохочується вигуком «Добре» і ласощами.

При спробі собакою взяти чужий предмет подається повторно команда «Нюхай» зі строгою інтонацією. Якщо все ж собака вибрав чужий предмет і приніс його, то дресирувальник бере його і відкидає за себе, знову посилає собаку на вибірку. Якщо собака, обнюхавши предмет дресирувальника, не бере його, подається команда «Апорт». Під час одного заняття вибірку проводять не більше 3 разів.

Якщо собака не проявляє активності, апортирувальний предмет підкидають до розкладених предметів у неї на очах, а команду «Нюхай» підкріплюють командою «Апорт». Якщо собака слабко принюхується і визначає то одну то іншу річ, її беруть на повідець, підводять до розкладених предметів, наводять на обирану річ і командами «Нюхай» і «Апорт» спонукають до принюхування і узяття предмета. Якщо собака намагається взяти іншу річ, її припиняють подачею приглушеним голосом команди «Фу».

Правильну вибірку варто не повільно заохочувати, а не правильну - припиняти.

Другий період має мету виробити в собаки навичку вибірки речей не дресирувальника, а будь-якої іншої людини. Один з помічників розкладає 3-4 своїх предмети в ряд на відстані 30-40 см. друг від друга. Інший помічник також підкладає до цих предметів одну зі своїх речей, а другу залишає в 3 м. від розкладених предметів. Дресирувальник із собакою підходить до місця вибірки, посадивши її біля окремо залишеного предмета, узявши його пальцями правої руки за один з кінців, іншим кінцем підносить його до носа собаки і подає команду «Нюхай». Після цього предмет не помітно для собаки відкидають назад, потім дресирувальник командою «Нюхай» і жестом правої руки убік предметів пускає собаку на вибірку. Дресирувальник повинен знати, де перебуває обирана річ. При спробі взяти чужу річ подається команда «Фу». За правильну вибірку собака заохочується вигуком «Добре» і ласощами.

Згодом ускладнюють вибірку предмета, збільшуючи кількість речей, що розкладаються, використовують речі різного розміру, форми, матеріалу, збільшують кількість помічників речі яких розкладаються.

З метою розвитку чуття собаку привчають до вибірки предметів з ослабленим запахом помічника. Основний помічник підкладає одну свою річ на місце вибірки до предметів інших помічників, а 3-4 інші свої речі кладе в 4-5 метрах осторонь. Ці предмети і використовують у вибірці, по черзі підкладаючи їх пінцетом через 5, 10, 15 хвилин і більше.

Привчання собаки до обшуку місцевості

Щоб домогтися від собаки правильних дій по обшуку місцевості, треба розвивати в неї активний організований пошук. Треба, щоб по команді дресирувальника «шукай» собака з «ретельністю» обшукувала ділянку місцевості, пересувалася зигзагоподібно, виявляла вкриті предмети, людей або тварин, що загубилися, незнайомих собаці до обшуку.

Собаку починають дресирувати на обшук місцевості після того, як у неї в досконалості відпрацьована навичка до апортирування. Спочатку собаку навчають тягати предмети, а потім у міру підготовленості - відшукувати людину й тварин.

Умовними подразниками при обшуку місцевості є команда «шукай» і жест - викидання руки в напрямку пошуку, безумовними - орієнтовні і харчові рефлекси.

Навичку відпрацьовують у такій послідовності. Фігурант, щоб не залишити свого сліду, з відстані кидає. На ділянку, що буде обшукуватися, три різні речі, як би у вершини трьох кутів. При такому розкиданні предметів у собаки виробляється навичка робити пошук по зиґзаґоподібній лінії. Дресирувальник стежить за діями фігуранта, запам'ятовує ті місця, куди кинуті предмети. Коли всі предмети розкидані, дресирувальник підводить собаку до однієї сторони ділянки, саджає її, знімає з неї повідець, вимовляє команду «шукай» і жестом правої руки посилає по черзі до кожного предмета.

Спочатку собака не «розуміє», що від неї вимагають, не йде на пошук, і дресирувальникові доводиться наполегливо примушувати її, бігти разом з нею в напрямку лежачих предметів. Коли собака, наткнувшись на лежачий предмет, схоплює його, дресирувальник підкликає її до себе, віднімає принесену нею річ, пестить, дає ласощі й слідом за цим негайно посилає її в іншу сторону ділянки - до другої речі. Так привчають собаку до зиґзаґоподібних пробігів по ділянці.

У тих випадках, коли собака, підійшовши до лежачого предмета, не бере його, дресирувальник допомагає їй командою «апорт». Коли собака підносить виявлений предмет до дресирувальника, останній обов'язково заохочує її грою і дачею ласощів. Після ряду таких дій собака починає активно робити пошук і приносити виявлені предмети.

Надалі, коли собака буде легко виявляти кинутий предмет, приносити його до дресирувальника і сідати перед ним, ділянка місцевості і кількість кинутих предметів збільшують.

Щоб у собаки не вироблялася небажана навичка робити повороти відразу після знаходження предмета, дресирувальник іноді жестом руки показує їй помилковий напрямок, посилає убік, де немає речі, а потім знову різко міняє напрямок жесту убік, де вона лежить.

Постійними вправами з посиланням у будь-які сторони за допомогою жесту в собаки виробляють самостійний активний і організований пошук.

У міру закріплення активного і організованого (зиґзаґоподібного) обшуку роботу собаки поступово ускладнюють: розкидаються речі, що, різноманітять і маскують. Дресирувальник постійно спостерігає за собакою із середини ділянки, що обшукується, і управляє нею командами і жестами з відстані. Ділянки для занять вибирають із більше складною обстановкою і відстані для пошуку збільшують до 150- 200 метрів.

Одночасно собаку привчають відшукувати людини. Робиться це в такому порядку. Фігурант, одягнений у дресирувальний костюм, попередньо розкидає речі і ховається на призначеному для обшуку ділянці. Дресирувальник приводить собаку на цю ділянку і подає команду «шукай», жестом посилає її на обшук місцевості, сам іде серединою ділянки, управляючи собакою з відстані. У пошуках речей собака натикається на фігуранта, що сховався, одягненого в знайомий для неї дресирувальний костюм. Якщо помічник тікає, то дресирувальник пускає собаку на затримку, затриманого супроводжують до місця, звідки собака був пущений на обшук, і передають третій особі.

Крім того, собаку привчають розшукувати людину або тварину в ямах, притулках і т.п.

Коли собака, відшукуючи людину, діє недостатньо активно, фігурант виходить до неї, дражнить її і тікає в чагарник, де швидко міняє напрямок і ховається. Дресирувальник негайно командою «шукай» пускає собаку на пошуки фігуранта, що сховався.

Кінцевою метою вправи є пошук без попереднього нацьковування. Собака повинна активно шукати, «не знаючи» що й кого, і виконувати команду дресирувальника.

Ділянки місцевості постійно міняють. Для вдосконалювання навички по обшуку місцевості заняття проводяться з настанням темряви і у нічний час.

Собаку привчають гавкати (давати голос) при виявленні важких речей і свійських тварин. Робиться це так. Річ, що собака повинна виявити, повинна бути важкою або прив'язаної, щоб собака, не може підняти або відірвати її, збуджується і починає гавкати; цю дію закріплюють дачею ласощів. Таким чином, у собаки утвориться умовний рефлекс гавкати, коли вона не може підняти виявлену річ або знаходить свійську тварину. На гавкіт завжди приходить дресирувальник і заохочує собаку.

Протягом усього періоду навчання послідовно розширюють і ускладнюють завдання по обшуку місцевості для того, щоб удосконалювати відпрацьовується навичка: міняють обстановку, використовують різні метеорологічні умови і т.п.

Приучення собаки до обшуку приміщень

Відпрацювання навички обшуку приміщення проводять після навчання обшуку місцевості. Перші вправи відпрацьовують у полегшених умовах. Як правило, для цієї мети використовують нежитлові приміщення: вільні овочесховища, сараї підвали й т.п.

Умовним подразником залишається знайома для собаки команда «шукай», безумовним - боротьба собаки з фігурантом і заохочення ласощами за вдалий пошук.

Заняття будуються так. Фігурант входить у приміщення, що призначено для обшуку собакою, у різних місцях залишає дві-три приналежні йому речі і іде.