Смекни!
smekni.com

Аналіз відпрацьовування елементів дресирування собак для захисно-караульної служби (ЗКС) в умовах підприємства (стр. 3 из 3)

Дресирувальник підводить собаку до дверей приміщення, звільняє її від повідця і командою «шукай» посилає на пошук, ідучи сам за нею. Спочатку незнайома обстановка придушує сміливість собаки, дії її трохи загальмовуються. Дресирувальник підбадьорює її командою «шукай» і жестом руки посилає в напрямку, де лежить одна із залишених речей.

Якщо собака, підійшовши до лежачої речі, самостійно візьме її і піднесе до дресирувальника, останній негайно пестить її і дає ласощі; якщо собака не бере річ, дресирувальник змушує зробити це командою «апорт», а потім знову дає команду «шукай» і жестом направляє її на пошуки інших предметів. Так він робить доти, поки собака не виявить всі предмети.

Поступово собака звикає з новою для неї обстановкою, більше сміло поводиться в приміщенні і активно приступає до пошуку, приблизно так само, як і на відкритій місцевості. У міру закріплення в собаки умовного рефлексу на команду «шукай» при обшуку приміщень вправи ускладнюють: збільшують кількість речей, які потрібно відшукувати, ретельно ховають і маскують їх, дресирувальник менше допомагає собаці й керує тільки з відстані.

Після того як собака навчиться самостійно відшукувати ретельно замасковані предмети в нежитлових будинках удень, також заняття проводять кілька разів і в нічний час.

Надалі собаку привчають відшукувати в приміщеннях захованих людей і свійських тварин. Робиться це так. Фігурант, залишає в приміщенні на видному місці приналежний йому предмет, відходить від нього та у цьому ж приміщенні ховається, спочатку на більше видному для собаки місці; дресирувальник разом із собакою входить у приміщення і направляє її до предмета, а потім до місця, де перебуває фігурант. Собаці дозволяють порвати його костюм. Потім затриманого ведуть із приміщення і передають третій особі.

Коли собака виявляє в приміщенні тварину і обгавкає її, дресирувальник негайно заохочує її згодовуванням ласощів.

Після того як собака звикне сміло входити в приміщення і активно його обшукувати, її привчають обшукувати підвали, горища і інші притулки. Спочатку дресирування проводять у денний час, а надалі - і в нічний. Собак посилають на горища по горищним сходам; у перші дні собака йде із дресирувальником, а потім її посилають одну.