Смекни!
smekni.com

Фауна Карпат земноводні та плазуни (стр. 2 из 2)

Потрібно бути особливо уважним, перед тим як ступати в зарослі ями. Не слід влаштовувати ночівлю поблизу трухлявих пеньків, дерев з дуплами, біля входу в нору чи печеру, поряд з купами сміття. В теплі літні ночі гадюки активні і можуть приповзти до вогню. При пересуванні вночі необхідно освітлювати дорогу ліхтариком. Слід щільно закривати вхід в намет, щоб гадюка не могла туди заповзти. Якщо намет не був щільно закритий, або при ночівлі без намету, перед тим як скористатися постіллю, потрібно її оглянути, особливо спальний мішок. Слід пам’ятати, що миші приманюють гадюк.

На місці укусу гадюки видно дві точкові ранки від отруйних зубів. Укус гадюки викликає наростаючий біль. За крововиливом розповсюджується затікання. При попаданні отрути в кров загальна реакція може розвиватися зразу або через деякий час – півгодини, годину. Найчастіше це відбувається через 15-20 хвилин (дані з різних джерел). З’являеться в’ялість, головний біль, нудота, інколи рвота, пришвидшений пульс, крутиться голова. Отрута звичайної гадюки за механізмом токсичної дії є отрутою переважно геморрагичної (яка викликає крововилив), кровозгортаючої і місцевої некротичної дії. Чим ближче місце укусу до голови, тим він небезпечніший. Навесні отрута гадюки більш токсична, ніж влітку.

Перша допомога при укусі звичайної гадюки.

В більшості літературнах джерел, присвячених першій допомозі при укусі змії, пропонується зразу ж відсмоктувати ротом кров з ранки. Попередньо ранки слід відкрити, стискаючи складки шкіри в області укусу. Кров з отрутою потрібно випльовувати. Продовжувати відсмоктувати потрібно протягом 10-15 хвилин. Після цього рот бажано прополоскати розчином марганцекислого калію або содою. Відсмоктування можуть робити як і сам постраждалий, так і інші. В літературі стверджується, що що ця процедура є безпечною, так як кількість отрути, яка при відсмоктуванні може попасти в організм відсмоктуючого, дуже мала. Негайно розпочате відсмоктування дозволяє видалити 30-50% отрути.

Дуже важливо, щоб уражена кінцівка залишалася нерухомою. Рухи прискорюють розповсюдження отрути в загальній циркуляції крові. Щоб зафіксувати уражену кінцівку, на неї слід накласти шину з підручних матеріалів або фіксуючу повязку. Потерпілому потрібно якнайбільше пити. Допоможе зняти алергічну реакцію на укус прийом 1-2 таблеток антигістамінних препаратів, наприклад: супрастин, дімедрол, тавегіл. Можна закапати 5-6 капель глазоліну або саноріну в ніс і ранку від укусу.

При укусах звичайних гадюк не слід накладати на уражену кінцівку жгут, який звичайно застосовується при укусах кобри. Отрути цих змій мають різні механізми токсичної дії. Специфічні протиотрутні сиворотки, наприклад, “анти-гюрза”, при укусах звичайних гадюк застосовують лише при наданні допомоги дітям віком 3-4 роки і в рідкісних випадках важкого отруєння.