Смекни!
smekni.com

Птахи Прикарпаття (стр. 2 из 2)

З перелітних птахів дуже рано прилітають плиски, шпаки, дрозди. Деякі з них кочують далі, а деякі з них займають торішні райони гніздування. У березні, квітні та в першій половині травня спостереження за перельотом птахів і проводимо систематично. Після закінчення весняного перельоту у птахів починається період розмноження. Найперше починають розмножуватись круки і сіра сова, а найпізніше співучі птахи.

Спостереження за розмноженням птахів починаємо з моменту появи їх на місцях гніздування і проводимо систематичну до вильоту молоді з гнізда.

Перший етап періоду розмноження починається з того, що птахи займають гніздові території. Птахи, які гніздуються колоніями мостять гнізда на відстані 1 м і ближче одне від одного.

Птахи захищають свою гніздову ділянку навіть від особи свого виду і періодично вступають з ними в жорстокі бійки. У цей період часто бачимо самця, який сидить на високому місці поблизу від гнізда. Це характерно для хижих і співочих птахів.

Своїми спостереженнями ми встановили, що більшість старих птахів селяться в своїх торішніх гніздах, які ремонтують або відбудовують.

Гнізда птахів бувають різноманітної будови. Деякі птахи роблять прості гнізда у вигляді ямки на землі, де відкладають яйця просто на землю. Складніші вимощують травою, листям, мохом, шерстю або пухом. Птахи роблять їх з гілочок, стебел трав та інших матеріалів. Робота над гніздами забирає декілька тижнів. Найскладніші гнізда будують зяблики, щиглики, іволги, очеретянки і особливо ремези. Деякі птахи будують гнізда в закритих приміщеннях – норах, дуплах дерев тощо.

Закінчивши будувати гніздо птахи починають відкладати яйця, кількість яких у кладці буває різна. Спостерігаючи за відкладкою яєць і виявлення їх кількості допомагає обчислити можливе збільшення кількості птахів у районі досліджень.

Підчас насиджування у більшості птахів розвивається на нижньому боці тіла так звана “насідна пляма” – гола ділянка шкіри, на якій випадає пір’я, а шкіра змінюється. Сідаючи на яйця і доторкуючись до них голою шкірою, птах підтримує в гнізді сталу, досить високу температуру, трохи вищу від температури тіла. Підчас насиджування, особливо в перші дні, деякі птахи щодня злітають з гнізда живитися. В одних видів яйця насиджує тільки самець або самка, у інших самець і самка по черзі.

Через деякий час, визначений для кожного виду починається вилуплення пташенят. Це найвідповідальніший період в житті птахів.

Після закінчення гніздового періоду деякі перелітні птахи відразу починають готуватися до перельоту на південь, а деякі ще довго залишаються у нас, кочуючи зграйками, чи поодиноко в місцях, де є достатня кількість їжі. Вивчаючи птахів, особливу увагу приділяємо спостереженням за їх живленням, щоб визначити, яку роль у природі вони відіграють в різни пори року, а також визначити корисний це птах чи шкідливий для даної місцевості.

Більшість зимуючих птахів належить до групи напівосілих, або кочових. Це – дятли, більшість синиць, повзики, корольки, сойки та інші.

Шукаючи їжу, птахи перелітають на декілька десятків кілометрів і навіть сотню кілометрів, але не в певному напрямі, а повсюди де є кормові місця.