Смекни!
smekni.com

Маткові засоби та їх застосування (стр. 2 из 2)

У процесі лікування прогестероном можуть з’являтися набряки, підвищуватись артеріальний тиск. Протипоказане застосування його при гепатитах, раку молочної залози і статевих органів, схильності до тромбозів. При частому використанні прогестерону під час вагітності може спостерігатися вірилізація (надмірне оволодіння) плода жіночої статі.

При загрозі передчасних пологів використовують також β-адреноміметики, зокрема партусистен і сальбутамол.

Партусистен – активний токолітичний засіб. Випускається в таблетках по 0,005 г і в ампулах, які містяться пл. 0,0005 г препарату. Розчин для введення у вену готують ех tempore, розчиняючи вміст ампули в мл 5% розчину глюкози. Розчин уводять протягом 2-3 хв при лежачому положенні жінки.

Препарат знижує тонус і скоротливу активність біометрія, покращує матково-плацентарний кровообіг. Токолітичний ефект розвивається через 4 хв після введення у вену і продовжується понад 10 хв.

Партусистен показаний при наявності диско ординації пологової діяльності, внутрішньоутробній гіпоксії плода, невідкладних акушерських станах (випадіння пуповини, загрозі розриву матки тощо), необхідності термінового розслаблення матки перед операцією кесаревого розтину.

Після уведення препарату може виникнути неспокій, тремор рук, пітливість, запаморочення, нудота, блювання, тахікардія тощо. У таких випадках призначають кисень, діуретини, серцево-судинні засоби.

Протипоказане застосування партусистену при захворюваннях серцево-судинної системи, гіпокаліємії, тиреотоксикозі.

Сальбутамол як β2-адреноміметичний засіб проявляє не тільки бронхолітичну дію, але й знижує тонус і скоротливу активність біометрія. У зв’язку з цим, він використовується при загрозі передчасних пологів.

При надмірній пологовій діяльності для послаблення і нормалізації пологового акту застосовуються інгаляційні наркозні засоби, особливо закис азоту. Використовується й ефір для наркозу.

Для зниження тонусу шийки матки застосовують атропіну сульфат (по 0,5-1 мл 0,1% розчину під шкіру).

ПИТАННЯ ДЛЯ ЗАКРІПЛЕННЯ ТЕМИ:

1. Що таке маткові засоби?

2. Як поділяються маткві засоби?

3. Яка дія окситоцину на матку?

4. Застосування окситоцину.

5. Як простогландини діють на матку?

6. Вкажіть застосування препаратів маткових ріжків.

7. Які препарати застосовують для знеболення пологів?

ЛІТЕРАТУРА:

- Скакун М.П.; Посохова К.А. “Основи фармакології з рецептурою”

- Западню В.Г.; Гарбарець М.О. “Фармакологія з рецептурою”.