Смекни!
smekni.com

Історія винвкнення шахів (стр. 4 из 4)

Анатолій Карпов (1951 р. р.), чемпіон світу 1975 - 1985 років

Після порівняно спокійних шестидесятих на шаховому троні знов запанував "державний монстр". Які ж чинники зумовили таке явище нешахового порядку, як дванадцятий чемпіон світу?

Обмовимося відразу, що в чисто шаховому плані до Карпову претензій немає і бути не може: він - великий шахіст, і його послужний список вражає навіть на фоні переліку перемог будь-якого іншого чемпіона світу.

В свої кращі роки Карпов не був першим серед рівних, він був дійсно найсильнішим, тому говорити про якісь махінації, що забезпечували його перемоги не доводиться. І все-таки він був одним з найвпливовіших і привілейованих членів радянського суспільства - головою Фундації миру, членом ЦК ВЛКСМ, кандидатом економічних наук, людиною, яку знали в обличчя люди, далекі від шахів. Навіщо ж знадобився радвладі такий дбайливо опікуваний фаворит?

Мабуть, причин тут дещо. По-перше, перед самим "явищем народу Карпова Фішер" яскраво продемонстрував, що Захід також може перемагати. По-друге, під час матчу в Рейк'явіку "в не зовсім безнадійному положенні" Спаський повівся так незалежно, що це не могло не послужити уроком Кремлю. Нарешті, вже в пору чемпіонського Карпова, втеча на захід Корчного, найсильнішого на той момент претендента примусило власті ще раз задуматися про винятковість і необхідність Карпова.

Гарі Каспаров (1963 р. р.), чемпіон світу з 1985 року

Величезний талант, найвища працездатність і прекрасні умови для вдосконалення зумовили практично безхмарний шлях тринадцятого чемпіона світу до вершин майстерності. Лише ставши претендентом, Каспаров вперше зіткнувся з труднощами. Йому історично не пощастило: якщо Карпов дозрів, як претендент, в період чемпіонського американця Фішера, то Каспаров рішуче постукав в двері вищого суспільства, коли радвлада мала свого чемпіона і була їм цілком задоволені. Геніальний шахіст виявився не потрібен власній федерації! В результаті в 1983 році шаховий мир став свідком унікального дійства: під абсолютно ідіотським приводом радянські функціонери намагалися зірвати півфінальний матч претендентів між Каспаровим і Корчним, причому, всупереч звичаю, абсолютно не нападали на Корчного і явно провокували ФІДЕ зарахувати поразку Каспарову! І ним це майже вдалося, але... втрутився азербайджанський лідер Г.Алієв.


Новітня історія

1. Нова конституція шахового королівства

На конгресі ФІДЕ 1947 року була, нарешті, вироблена і затверджена впорядкована система розиграшу першості миру. Весь світ розбили на зони; спершу проводилися зональні змагання, потім міжзональний турнір (пізніше декілька турнірів), переможці якого зустрічалися в турнірі претендентів (внаслідок ­ в матчах претендентів) і виявляли матчевого суперника чемпіону світу. Весь цикл займав три роки. Таким чином, кожні три роки чемпіон повинен був відстоювати своє звання в матчі. Одночасно прийнятий і більш ніж сумнівне рішення, що у разі поразки чемпіон через рік має право на матч-реванш (докладніше про це ми поговоримо на чолі про першого радянського чемпіона світу). Не дивлячись на серйозні недоліки (їх ми і аналізуватимемо в нашій роботі), система ця проіснувала близько сорока років і була, в цілому, явищем прогресивним. Проте перш за все вимагалося визначити наступника Алехіна на шаховому троні. З цією метою в 1948 році був проведений матч-турнір на першість миру з участю п'яти самих гідних (на думку ФІДЕ) кандидатів (про це змагання ми ще поговоримо детально; поки лише відзначимо, що це був єдиний в історії випадок, коли чемпіон був визначений в турнірі по круговій системі).

2. Радянська шахова школа

При вивченні післявоєнної історії шахів неможливо пройти мимо такого феноменального явища, як "радянська шахова школа". Важко навести інший приклад такої переважної переваги однієї нації над всіма іншими в якій-небудь області людської діяльності.

Ймовірно, все почалося з природного для "першої держави нового типу" прагнення довести свою спроможність, а в дещо, по можливості, і продемонструвати свої переваги. В цьому значенні шахи виявилися прекрасним об'єктом для додатку сил, причому по багатьох міркуваннях: вони мали в Росії непогані корені, ідеально вписувалися в систему, направлену на підвищення народної освіти, головне ж ­ були "недорогим видом" спорту.

В тридцяті роки виходить на міжнародну арену і відразу завойовує визнання перше покоління майстрів, що сформувалися вже при радвладі. На порядок денний природно ставиться питання про завоювання першості в світі і з цієї миті вся та метушня навкруги титулу "Champion World", яку ми охрестили "шаховою політикою", вперше потрапляє в коло інтересів вищих ешелонів влади величезної і могутньої держави. В післявоєнні роки вже більшість сильних шахового миру проживає на горезвісній "шостій частині суші" і користується послугами найбагатшого в світі спонсора ­ Комуністичної партії Радянського Союзу. Слідує без тіні іронії визнати що спонсор цей дійсно проявив себе виключно щедрим і талановитим шаховим організатором: ніколи і ніде в світі не було створено таких благодатних умов для зростання молодих талантів і таких серйозних привілеїв для ведучих майстрів. Проте і віддачі цей спонсор вимагав нещадно, а у разі щонайменших утруднень охоче втручався в перипетії спортивної боротьби.

Таким чином, в новітній історії проблема договірних партій ­ і навіть цілих змагань! ­ стоїть вельми гостро.


Висновок

Шахова академія гросмейстера А.Єрмолінського в Огайо раз на три місяці оголошує кращого гравця минулого кварталу. Недавно в такій ролі вперше названа людина, що не зробила жодного ходу на шахівниці в офіційних змаганнях. Дещо дивний вибір, проте внесок Кірсана Ілюмжінова в сучасний шаховий спорт, дійсно важко переоцінити. Нинішній президент ФІДЕ, можливо, найталановитіший організатор і, поза сумнівом, найбільший спонсор в історії шахів. Ми вельми детально розглянули різні варіації класичної форми боротьби за шахову корону. То була історія шахової монархії. Історія блискуча, дуже нам дорога, але... вже історія.

Як ми відзначали вище, шахова монархія померла сама собою, її ніхто не відміняв вольовим рішенням. Сьогодні багато кому здається, що вона ще жива, лише переживає кризу. Проте, на нашу думку, ці люди глибоко і безнадійно помиляються. В шахах наступає демократія, яка повинна характеризуватися настанням справжнього професіоналізму, тобто підвищенням рівня економічної захищеності професіоналів. На жаль, час працює проти нашої гри. Мабуть, шахи (як і, наприклад, література) належать до тих областей людської діяльності, які у міру настання технічного прогресу не витримують конкуренції і поступово втрачають свою привабливість. Сьогодні багато хто сподівається на Інтернет як на виключно зручний "світ" для пропаганди шахів. Ми не схильні розділяти такого роду оптимізм: як тільки Інтернет в технічному відношенні істотно швидшатиме, більш видовищні дисципліни витіснять звідти шахи, подібно тому, як це відбулося на телебаченні. Проте сумні прогнози зовсім не означають, що ми повинні змиритися з неминучим, замість того, щоб у міру сил прагнути продовжити століття популярності шахів. Останніми роками пожвавилася дискусія про авторські права шахістів на зіграні ними партії. Полеміка з цього питання природним чином підняла проблему матеріального положення шахових професіоналів. Були створені спеціальні комісії, результати роботи яких маловтішні ­ шахи прогодувати не можуть.

Що робити? Як змінити стан речей? Адже в шахи "приходить" не так вже мало грошей. Ось тільки розподіляються ці гроші абсолютно несправедливо. Ні в одній області людської діяльності на сьогоднішній день немає такої величезної різниці в доходах між найсильнішим і його найближчими конкурентами. Додамо ще, що ніде найсильнішому не дозволяється так рідко і на таких привільних умовах доводити свою перевагу. Радикальний і привабливий вихід з положення запропонував президент ФІДЕ К.Ілюмжінов. Суть його системи (вже що пройшла перевірку на практиці) в наступному. Сотня найсильніших шахістів в локальному змаганні з мікроматчів по олімпійській системі щорічно або раз в два роки визначає чемпіона світу. На розиграш чемпіонату світу спонсори охочіше, ніж на інше змагання, виділяють значну суму, яка ділиться пропорційно результатам між всіма учасниками. Таким чином, навіть вибулі з боротьби на першому ж етапі гросмейстери щорічно або раз в два роки одержують дуже солідну надбавку до своїх доходів, і стабільно що входять в першу сотню рейтинг-листа шахісти можуть існувати від практичної гри. Перше таке змагання, що завершилося в січні 1998 року в Лозанні, пройшло в цілому успішно, хоча, звичайно, не було ідеально організовано, що цілком простимий для першої спроби такого роду. Неодноразово наголошувався, як обурливий, факт допуску відразу у фінал чемпіона світу за версією ФІДЕ А.Карпова. Нам здається, що на старті локального змагання абсолютно всі учасники повинні бути в рівних умовах. На наш погляд, логічніше всього якщо в чемпіонаті світу незмінно братимуть участь 128 шахістів, і всі вони починатимуть боротьбу з першого раунду.

Висловлювалася думка, що таке змагання повинне називатися "турніром претендентів", а його переможець ­ одержувати право на матч з чемпіоном світу. Проте, під "турнір претендентів" набагато важче знайти гроші, ніж під "чемпіонат світу" і знову вийде, що призери такого змагання отримають по декілька тисяч доларів, а його єдиний переможець ­ не більш, ніж перший серед рівних! ­ поділить з чемпіоном пару мільйонів.

І все-таки, деякі розумні привілеї чемпіону світу зберегти можна. Можна зберегти і матчі на першість миру як змагання, сприяючі розвитку теорії шахів.

Автор цих рядків хоче запропонувати наступну компромісну систему розиграшу першості миру.

Один раз в два роки (в парні роки) 128 шахістів, включаючи чемпіона світу, розігрують чемпіонський титул за системою Ілюмжінова.

Якщо чемпіон світу перемагає в цьому змаганні, то він зберігає своє звання на наступні два роки. Якщо ж перемагає інший гросмейстер, то він стає чемпіоном світу, проте через рік (в непарний рік) зобов'язаний захищати свій титул проти колишнього чемпіона в матчі з 12-16 партій.

На жаль, прийти до якого-небудь компромісу на практиці нелегко. Що чекає шахового миру? Поживемо ­ побачимо...


Використана література

1. Валерій Сегаль. Боги, обпалюючі горщики

2. Костянтин Кнопп. Від Індії до наших днів

3. Сем Слоун. The Origin of Chess (Виникненняшахів).