Смекни!
smekni.com

Історія винвкнення шахів (стр. 1 из 4)

Реферат

на тему:

Історія розвитку шахів
Зміст

1. Вступ

2. Виникнення шахів

3. Нова історія

3.1 Вільгельм Стейніц

3.2 Емануїл Ласькер

3.3 Хосе Рауль Капабланка

3.4 Олександр Алехін

3.5 Макс Ейве

3.6 Михайло Ботвінник

3.7 Василь Значень

3.8 Михайло Таль

3.9 Тігран Петросян

3.10 Борис Спаський

3.11 Роберт Фішер

3.12 Анатолій Карпов

3.13 Гарі Каспаров

4. Новітня історія

5. Висновок


Вступ

Що таке шахи? Спорт, наука або мистецтво?

Шахи ­ перш за все гра, і перші шахісти, необтяжені думкою про стратегію, не мудруючи лукаво, вели в бій свої іграшкові армії назустріч такому ж недосвідченому, але інколи здавався таким підступним ворогу. Подібно недосвідченим полководцям ті гравці не давали собі праці задуматися про гармонійний розвиток своїх сил на полі бою і сподівалися на чисельну перевагу, не розуміючи при цьому, що успіх в битві забезпечує лише переважання над супротивником на головній ділянці фронту. Небагато партій, що прийшли до нас з тих часів, здаються наївними, хоча деколи вони прекрасні, як безневинні усмішки не покалічених ще життям немовлят. Було таке дитинство шахів, що розтягнулося на століття.


Історія

Існує немало легенд і різних припущенні про походження шахової гри, але точно встановлених фактів вдалося поки зібрати дуже трохи. Історично достовірним можна вважати, що шахи зародилися в Індії понад 2000 років тому. Гра називалася тоді „чатуранга”, що значить на санскриті - чотири роди, війська з чотирма пологами зброї: колісниці, слони, кіннота, піхота.

Як свідчить Ратнакари (IX в.) В „чатуранзі” було всього 4 фігури - дошка 9х9. Відмінністю і розташуванням своїх фігур вона прагнула відобразити склад і лад індійського війська того часу. Шахи, що налічували за старих часів багато різновидів, з Індії розповсюдилися по всій східній і центральній Азії, а в кінці V або початку VI століття проникли до Ірану. Тут ця гра, де "перемогу розумом беруть", як мовиться в одному з якнайдавніших рукописів, користувалася великою популярністю.

В VII сторіччі з шахами познайомилися завойовники іранської монархії - араби. Нову для них гру вони називали шатрандж (від персидського шатранг). В ту далеку епоху правила шахової гри багато в чому відрізнялися від нинішніх. Араби розвинули і дещо удосконалили стародавню шахову гру. Максимального розвитку шахи у арабів досягли в IX-Х сторіччях. Рукописи, що збереглися, свідчать, що араби цікавилися не тільки практичною грою, але і шаховою композицією (задачі, етюди), а також дослідженнями (аналізом) окремих позицій. В даний час ці дослідження мають обмежене значення зважаючи на відмінність в ходах деяких фігур.Тільки ходи короля, тури і коня були у той час такими ж, як зараз. Ферзь був тоді не найсильнішим, а навпаки, найслабішою фігурою – він пересувався лише на одне поле по діагоналі, а слон скоював своєрідний стрибок по діагоналі через одне поле. Пішаки в початковому положенні можна було просувати тільки на одне поле. Сучасної рокіровки не існувало. Легко зрозуміти, що при таких правилах ходів зіткнення сил починалося значно пізніше, ніж в сучасних, "далекобійних" шахах, і взагалі темп гри в шатранджі відрізнявся великою повільністю. Метою маневрів було, як і зараз, поставити ворожого короля в безвихідне положення, дати йому "мат" або, якщо траплялося, "пат", що також вважалося тоді перемогою. Проте, беручи до уваги слабкість ферзя і слонів, а отже, і відносно велику силу короля, мат (також і пат) був в практичній грі великою рідкістю (такі закінчення партій викликали здивування і часом записувалися, що і сприяло створенню і розвитку шахової композиції). Нормально перемога в практичній партії досягалася позбавленням ворожого короля всіх фігур його табору ("самотній король"); боротьба йшла "на знищення". Таким чином, шатрандж знав деякі різновиди перемоги, що втратили своє значення в даний час.

Культура шахової гри, що досягла досить значного розвитку у арабів, помітно знизилася під час переходу шатранджа до Європи.

Період з Х по XV сторіччя був періодом упадку шахового мистецтва. Це і зрозуміло. То була епоха неподільного панування феодалізму і католицької церкви, епоха, що характеризувалася загальним пониженням рівня культури. Атмосфера середньовіччя, що мертвить, не сприяла вільному розвитку мистецтв.

Шахи ставали часом грою азарту; в них грали на гроші, так само, як в кістці, триктрак і тому подібні ігри. Тому знижувався моральний рівень шахів. В кінці XIII століття католицька церква навіть віднесла їх до числа заборонених "негідних християнина, гріховних забав", але це гоніння продовжувалося порівняно недовго і було відмінене в середині XIV століття. Найбільша перешкода для розвитку шатранджі була закладена в ньому самому - в його правилах, в його повільному характері. Природним було тому прагнення укоротити процес гри зробити її більш стрімкою і швидше допускаючій розв'язку. Це і привело поступово до вироблення сучасних правил. Сучасні правила гри склалися в основному в епоху Відродження (XV-XVI ст.), хоча повна їх одноманітність встановилася лише близько 100 років тому.

У зв'язку з реформою правил гри для шахів наступив період нового розквіту. Вирішальне значення тут придбали що росте популярність шахів серед народних мас і винахід книгодрукування, що сприяв розвитку шахової літератури. З цього періоду починається історія шахів нового часу. Цілий ряд теоретиків і шахістів-практиків з жаром поглибився у вивчення багатих можливостей, що відкрилися в грі у зв'язку з її реформацією. В кінці XV і на початку XVI століття з'являються перші книги по шахах; цінність їх для теперішнього часу, звичайно, незначна.

Партії XVII століття, що дійшли до нас, свідчать про те, що гра того часу була ще дуже наївною і характеризувалася стрімкими комбінаційними атаками на ворожого короля, пов'язаними з жертвами фігур і, особливо, пішаків.

Кращим шахістом-практиком XVIII століття був француз Філідор (1726-1795). Він був відомий і як теоретик, що застосував і ряд загальних принципів побудови і ведення партії, що обгрунтував. Особливе значення Філідор надавав руху пішаків. "Пішаки - душа шахів", -говорил він. Свою теорію Філідор виклав в 1749 році в гучному і витримав згодом цілий ряд видань "Дослідженні шахової гри".

Гра "за системою Філідора" додавала партії повільний і обережний, позиційний характер. Фігури грали підлеглу роль, і дії їх були скутими, оскільки основним принципом було планомірне пішакове настання. Проти такого одностороннього напряму в грі виступив в другій половині XVIII століття ряд теоретиків. Але лише на початку наступного сторіччя почалося поступове повернення до фігурної, комбінаційної гри. Найсильнішими шахістами в тридцятих і сорокових роках XIX століття вважалися Лабурдонне і потім Стаунтон.

Був такий у загальних рисах шлях розвитку шахів в Західній Європі від часу первинного ознайомлення з ними до середини XIX століття. Інакше відбувався в цей період розвиток шахів в Росії.

Шляхи і час проникнення шахів в стародавню Русь залишаються не цілком з'ясованими до теперішнього часу. Проте що не викликає сумніву фактом вважається, що шахи проникли до нас безпосередньо з сходу. Головним доказом цього є чистота російської шахової термінології, що зберегла східні найменування майже всіх що беруть участь в грі фігур без спотворень і переробок, характерних для країн Західної Європи. Час проникнення до нас шахів різні дослідники визначають по-різному: від IX до XII століття.

Політичні і соціальні умови мало сприяли розвитку шахів в старій Росії. Протягом ряду сторіч (з XIII по XVII в.) вони піддавалися гонінню з боку церкви,, убачаючої в них відгомін язичества і ставлячої їх на один рівень з грою в кістки і іншими азартними іграми. Був період, коли шахову гру забороняла в законодавчому порядку державна влада. Це, зрозуміло, негативно впливало на розвиток шахів в Росії.

Все ж таки приваблива сила шахів була така велика, що шахи продовжували жити в народі, не дивлячись на усілякі заборони; якнайкраще цьому доказ - сама велика кількість і повторність заборон. Іншим безперечним свідоцтвом значного розповсюдження шахів є російський народний епос-билини, старовинні пісні, прислів'я, де часто, зустрічаються згадки про шахову гру і запозичені з неї образи і вирази. Звичайно, всякі заборони не заважали грати в шахи царям, боярам і духівництву, хоча якраз відносно духовних осіб заборони були особливо строгі. В другій половині XVII століття гоніння поступово втратили свою гостроту.

Але характерний, що ще в 1731 році якийсь митрополит доносив на іншого, що той велів зняти на своєму московському подвір'ї дзвону, щоб дзвін їх не заважав йому всю ніч грати в шахи. Про значне розповсюдження шахів говорять і повідомлення іноземців, що приїжджали в ту епоху до московії по дипломатичних і торгових справах. Вони одностайні не тільки в питанні про широке розповсюдження шахів, але і відзначають з подивом мистецтво, з яким росіяни грають в шахи. Найбільш виразно в цьому відношенні повідомлення однієї французької хроніки XVII століття, в якому розказується про посольство, направлене в 1685 році з Москви до Людовика XIV в складі понад 50 чоловік. В повідомленні мовиться: "Ці росіяни чудово грають в шахи; наші кращі гравці перед ними учні". Охоплюючи період до кінця XVIII століття в цілому, слід зазначити, що ряд історичних умов впливав уповільнюючим чином на розвиток шахів в Росії. Гоніння церкви, відсутність аж до XIX століття рукописних і друкарських робіт по шахах і інші причини зумовили більш пізній вихід російських майстрів на міжнародну арену. Не маючи нагоди в розглянутий нами період розвиватися ні в теоретичному, ні в практичному відношенні, шахи висували лише самородків, що залишилися безвісними талановитих любителів, дивуючих іноземців при рідкісних зустрічах з ними. Подібне положення зберігалося до кінця XVIII і початку XIX століття, коли в Росії почали створюватися перші шахові кухлі і виходити перші російські шахові книги.