Смекни!
smekni.com

Розміщення військовослужбовців Обов язки та дії днювального роти (стр. 2 из 3)

Розміщення підрозділу в населених пунктах. Підроз­діл військової частини може бути тимчасово розміщений у населеному пункті. У цьому випадку зброя та боєпри­паси зберігаються у сухому, віддаленому від дверей, пе­чей, обігрівальних приладів місці і постійно охороня­ються добовим нарядом. Обмундирування і спорядження розміщують у пристосованих для цього місцях. Особисті речі й білизну зберігають у речових мішках.

Протипожежний захист. Усі військовослужбовці ма­ють знати й виконувати вимоги пожежної безпеки, уміти поводитися із засобами пожежогасіння. Військовослуж­бовець, який перший побачить виникнення пожежі, по­винен викликати військову команду протипожежного за­хисту та рятувальних робіт (штатну пожежну обслугу) або позаштатну пожежну команду.

Охорона навколишнього середовища. Кожний вій­ськовослужбовець повинен берегти природу та охороняти її багатства під час своєї повсякденної діяльності, неу­хильно виконувати передбачені правилами та інструк­ціями заходи щодо запобігання забрудненню атмосферно­го повітря, водних ресурсів, земель, збереження тварин­ного і рослинного світу.

Розподіл часу і повсякденний порядок. Для військово­службовців установлено 40-годинний робочий тиждень з од­ним вихідним днем. Розподіл часу здійснюється таким чи­ном, щоб забезпечити у військовій частині постійну бойову готовність і створити умови для підтримання порядку і вій­ськової дисципліни, виховання військовослужбовців, підви­щення їхнього культурного рівня, проведення занять із бо­йової підготовки, для побутового обслуговування, відпочин­ку і харчування.

Розподіл часу у військовій частині впродовж доби здій­снюють згідно з розпорядком дня, що визначає час виконан­ня основних заходів повсякденної діяльності, навчання і побуту особового складу роти.

Розпорядок дня має передбачити час: для проведення ранкової фізичної зарядки, ранкового огляду, ранкового і вечірнього туалету, навчальних занять і підготовки до них; переодягання (у робочий одяг), чищення одягу і взуття; миття рук перед їжею; харчування; догляду за озброєнням і військовою технікою; гуманітарної, культурно-освітньої та спортивно-масової роботи; слухання радіо і перегляду теле­передач; для прийому хворих у медичному пункті; прий­мання військовослужбовців командуванням з особистих пи­тань; для власних потреб військовослужбовців, вечірньої прогулянки, перевірки і восьмигодинного сну.

Сніданок, обід і вечеря. Приготування їжі має бути завершено до терміну, встановленого розпорядком дня.

У визначений час черговий частини дає дозвіл на вида­чу їжі. Солдати і сержанти приходять до їдальні строєм, під командою старшини роти або одного із заступників коман­дирів взводів. Заборонено їсти в головному уборі, спеціаль­ному (робочому) одязі.

Для військовослужбовців, які потребують дієтичного харчування, їжу готують окремо.

Проміжок між споживанням їжі не повинен переви­щувати семи годин. Після обіду 30 хвилин не проводяться заняття і не виконуються роботи.

Існують норми продовольчих пайків на добу (табл.).

Таблиця

НОРМИ продовольчих пайків на одну особу на добу

Найменування продуктів

Норма № 1 (загально­військовий пайок), г

Норма № 5 (лікувальний пайок), г

Дієтична нор­ма

(за нор­мою № 1

із замінами), г

Хліб із суміші житнього
обдирного і пшеничного
борошна І сорту

350

100

Хліб білий із пшеничного
борошна І сорту

400

400

750

Борошно І сорту

--

10

Борошно II сорту

10

--

Крупа різна

120

30

85

Крупа манна

--

20

20

Рис

--

30

25

Макаронні вироби

40

40

40

М'ясо

200

200

200

М'ясо птиці (м'ясопродукти)

50

Риба

100

120

100

Жири тваринні топлені,
Маргарин

20

__

--

Олія

20

20

10

Масло

ЗО

45

50

Молоко

100

400

100

Сметана

--

30

Сир

30

Сир сичужний твердий

10

Яйця курячі, шт.

4 (на тижд.)

1

4 (на тижд.)

Цукор

70

70

70

Сіль

20

20

20

Чай

1.2

2

1.7

Кава натуральна

1

--

Лавровий лист

0.2

0.2

--

Перець

0.3

0.3

Гірчичний порошок

0.3

0.3

--

Томат-паста

6

6

Крохмаль картопляний

5

--

Дріжджі хлібопекарські
сушені або пресовані

0.5

--

Картопля і овочі, всього

900

900

900

Картопля

600

600

600

Капуста

130

120

130

Буряк

30

40

75

Морква

50

50

95

Цибуля

50

40

огірки, помідори, зелень

40

50

--

Фрукти свіжі

--

200

--

або сік фруктовий

--

200

--

Концентрат киселю

30

--

20

або фрукти сушені

20

--

30

або сік фруктовий

100

--

Полівітамін «Гексаніт», драже
видавати з 15.03 по 15.06)

1

1

1

Перед днями відпочинку дозволяється закінчувати вистави, кіносеанси та інші заходи на годину пізніше.

Вихідні, святкові та неробочі дні є днями відпочин­ку для всього особового складу, крім військовослуж­бовців, залучених до виконання службових обов'язків. У ці дні підйом здійснюється на годину пізніше, ранкова фізична зарядка не проводиться, час використовується для проведення гуманітарної, культурної, освітньої робо­ти, спортивних заходів та ігор, написання листів тощо.

Підйом, ранковий огляд і перевірка. За 10 хвилин до сигналу «Підйом» черговий роти будить заступників коман­дирів взводів, які керують своїми підлеглими після сигналу «Підйом» та проводять ранкову фізичну зарядку. Після цьо­го здійснюється прибирання приміщення і території, зап­равка постелі, ранковий туалет та ранковий огляд.

За командою чергового «Рота, для ранкового огляду — СТАВАЙ!» заступники командирів взводів (команди­ри відділень) вишиковують свої підрозділи у визначено­му місці і за командою старшини роти проводять ранко­вий огляд: перевіряють наявність особового складу, зов­нішній вигляд, дотримання правил особистої гігієни, наказують усунути виявлені недоліки і перевіряють виконання цих розпоряджень.

Після вечірньої прогулянки за командою чергового роти «Рота, на вечірню перевірку — СТАВАЙ!» заступ­ники командирів взводів шикують свої підрозділи на пе­ревірку. Старшина роти розпочинає вечірню перевірку особового складу за іменним списком. Почувши своє прізвище, солдат відповідає: «Я». За відсутніх відповідає командир відділення. Після перевірки у встановлений час подається сигнал «Відбій».

Навчальні заняття. Навчальні заняття — це основа бойової підготовки і головний зміст повсякденної діяльності військовослужбовців у мирний час. На заняттях та навчан­нях має бути весь особовий склад підрозділу (військової час­тини). Від занять звільняються тільки особи, які перебувають у добовому наряді або на стаціонарному лікуванні у лазареті. Заняття починають і закінчують за сигналом у час, визначений розпорядком дня. Перед виходом на заняття командири перевіряють, чи наявні усі підлеглі, чи до­тримується ними форма одягу, чи правильно припасова­не спорядження і чи розряджена зброя.