Смекни!
smekni.com

Санітарна розвідка вододжерел в умовах екстремальних ситуацій та у военний час (стр. 2 из 2)

З метою здійснення адекватної оцінки результатів слід виходити з того, що

зараження води, яке становить 14 мР/год, понад 30 діб після вибуху, вважається загрозливим і, отже, потребує проведення дезактивації.

Додаток 3

ПРИБЛИЗНЕ КІЛЬКІСНЕ ВИЗНАЧЕННЯ АЗОТУ АМОНІЙНОГО

У ПИТНІЙ ВОДІ

В пробірку наливають 10 мл досліджуваної води, додають 7 крапель 50% розчину сегнетової солі та 7 крапель (3мл ) реактиву Неслера. Вміст пробірки перемішують і через 10 хвилин визначають кількість азоту амонійного за відтінком забарвлення, що одержане, з використанням даних таблиці:

Забарвлення при розгляді збоку (на білому фоні)

Забарвлення при розгляді зверху (на білому фоні)

Вміст азоту амонійного (мг/л)

немає

немає

до 0,4

немає

надзвичайно слабкожовте

0,08

надзвичайно слабкожовте

дуже слабкожовте

0,2

дуже слабкожовте

жовтувате

0,4

слабкожовтувате

світложовтувате

0,8

світложовтувате

жовтувате

2.0

жовте

інтенсивно жовте

4,0

дещо каламутне, різко жовте

буре, розчин каламутний

8,0

інтенсивно буре

буре, розчин каламутний

10,0

ПРИБЛИЗНЕ КІЛЬКІСНЕ ВИЗНАЧЕННЯ АЗОТУ НІТРИТІВ

У ПИТНІЙ ВОДІ

В пробірку наливають 10 мл досліджуваної води, додають 10 крапель (0,5мл) реактиву Гріса, нагрівають на полум’ї спиртівки протягом 5 хв. Вміст нітритів досліджують з використанням таблиці:

Забарвлення при розгляді збоку (на білому фоні)

Забарвлення при розгляді зверху (на білому фоні)

Вміст азоту амонійного (мг/л)

немає

немає

0,001

ледь помітне рожеве

надзвичайно слабкорожеве

0,002

дуже слабкорожеве

слабкорожеве

0,01

слабкорожеве

світлорожеве

0,02

світлорожеве

рожеве

0,04

рожеве

сильно рожеве

0,07

сильно рожеве

червоне

0,2

червоне

яскраво червоне

0,4

СИТУАЦІЙНІ ЗАДАЧІ

Задача 1

Окрема радіотехнічна рота використовуе воду з шахтової криниці, що має глибину 15 м з дебітом 15 м3 за добу. Органолептичні показники води посередні, лабораторні обстеженняя не проводилися. Стіни криниці викладені цементними кільцями, сруб(оголовок) піднімається над рівнем землі на 10 см, глиняного замка та замощення навколо криниці немає, для підйому води використовують громадське відро; на відстані 50 м від криниці розташовагні убиральня та помийна яма, грунт піщаний, місцевість рівна. У липні місяці серед особового складу роти зареєстровані групові захворювання на дизентерію.

* Дайте гігієнічну оцінку санітарному стану криниці та встановіть, чи існуе зв’язок між захворюваннями на дизентерію та станом водопостачання.

Задача 2

На території військового містечка закладена глибока (163 м) свердловина із значним дебітом води. Дані лабораторного аналізу води: азот амонійний та нітратів відсутній, вміст хлоридів — 150 мг/л, заліза — 3,2 мл/л, нітритів— 10 мг/л, фтора — 0,7 мг/л, колі—індекс - 3. Після нетривалого відстоювання вода набуває жовтуватого забарвлення.

* Дайте гігієнічну оцінку якості питної води та обгрунтуйте рекомендації щодо її покращання.

Задача 3

Підрозділ, який обслуговує пункт зв’язку, що розміщений на острові у гирлі річки для забезпечення питних потреб використовуе воду з артезіанського колодязя, віддаленого від ближнього берега на 120 м. Стіни колодязя зроблені з цементних кілець. Оголовок його піднімається над рівнем землі на 45 см, глиняного замка, замощення навколо криниці та навісу немає. У періоди паводку та зливових дощів колодязь заливає тала та дощова вода. Грунт острова піщаний. Знезараженню вода не підлягає. Дайте гігієнічну оцінку стану водопостачання та обгрунтуйте пропозиції щодо його покращення.

Задача 4

Мотострілкова частина (2500 чоловік) для забезпеччення питних потреб використовує воду з артезіанської cвердловини глибиною 90 м. Дебіт свердловини — 15 м3/год, потужність насоса першого підйому — 10 м3 /год. При подачі води у водопроводну мережу бувають перерви. За даними лабораторних досліджень вода за фізичними та хімічними показниками повністю відповідає вимогам Державного стандарту, проте її колі—тітр періодично знижується до 25—50.

Задача 5

Розміри зрубу криниці — 1,0 х 1,0 м. Після відкачування води криниця наповнюється на висоту 1,6 м за 2 години. Визначити дебіт (потужність) криниці.