Смекни!
smekni.com

Проблема наркоманії у сучасному суспільстві (стр. 3 из 5)

Формується особлива наркоманська субкультура зі своїми специфічними способом життя, системою цінностей, мовою, атрибутами, стереотипами, установками, поняттями, міфами. Наркоманська субкультура, втягуючи у свою орбіту молодь, виступає як могутній фактор прилучення до наркотиків.

Справа в тім, що субкультура зм'якшує сприйняття явищ, на які люди за межами субкультури дивляться як на психічне відхилення або навіть кримінальне поводження. Таким чином, наркоманська субкультура є специфічною реакцією на поводження суспільства стосовно наркоманії і її поява і розвиток – неминучий процес. Аналіз змісту і спрямованості наркоманської субкультури дозволяє говорити про неї як про антисистему і явище вкрай негативному, оскільки вона сприяє прилученню до наркотиків і закріплення їхнього вживання.

Економічний аспект

1. Незаконний обіг наркотиків породжує колосальний по своїх масштабах тіньовий оборот коштів. Торгівля і споживання наркотиків виступають як надзвичайно могутній механізм перекачування коштів у тіньовий бізнес.

2. Держава затрачає на медичне обслуговування наркоманів значні засоби, відволікаючи тим самим частина засобів від рішення інших проблем охорони здоров'я.

3. Розвиток наркотичної залежності приводить до руйнування трудової мотивації і трудового поводження в цілому. У такий спосіб зі сфери матеріального і духовного виробництва відбувається постійний відтік робочої сили. Наркомани складають сьогодні величезну, нічого не виробляючу, а тільки лише споживаючу частину населення.

4. Оскільки інтенсивне вживання психоактивних речовин (за винятком сподіваючись, кава і тютюну) практично несумісне ні з роботою, ні з навчанням, поширення наркоманії серед молоді приводить як до зниження загального інтелектуального потенціалу країни, так і до збідніння трудових ресурсів. На тлі загальної економічної кризи ці процеси носять латентний характер, однак їхні негативні наслідки неминуче позначаться при зміні трудових поколінь.

5. Витрата державних засобів на припинення незаконного обороту наркотиків не дає скільки-небудь відчутного результату. Отже, фінансові й інші засоби будуть направлятися в цю сферу в усі більш зростаючих обсягах.

6. У деяких країнах виробництво наркотиків є частиною загальної політики. У Бірмі, Лаосу, Камбоджі прибуток від виробництва наркотиків складає значну частину національного доходу. У ряді таких країн, як Гватемала, Венесуела, Колумбія, Афганістан, нелегальне виробництво наркотиків є могутнім стимулом для припливу капіталовкладень у місцеву промисловість.

Демографічний аспект

1. У сферу незаконного систематичного вживання наркотиків утягують переважно юнаки і підлітки чоловічої статі. Співвідношення наркоманів чоловічої і жіночої статі складає приблизно 10:1. Формування наркотичної залежності приводить до руйнування статево рольового поводження і вгасанню сексуальних інстинктів. З іншого боку, смерть від передозувань і нещасних випадків, зв'язаних з наркоманією, приводить до різкої диспропорції в співвідношенні статей. У результаті цих явищ уже найближчим часом відбудеться визначене зниження народжуваності, збільшення кількості самотніх жінок і неповних родин.

2. Вимирання внаслідок наркотизації чоловіків з покоління 70 – 85-х років народження приведе до подальшого наростання диспропорції в співвідношенні статей в Україні.

3. Серед наркоманів значний відсоток складають діти з неповних родин або родин, що мають одну дитину. Висока смертність серед наркоманів приводить до значного зростання числа «бездітних» і безпритульних старих, про які комусь треба дбати.

У результаті систематичного вживання наркотиків відбувається стрімка девальвація особистості з руйнуванням моральних аспектів її поводження. Поступово в наркомана руйнується моральна основа регуляції поведінки. Поведінка стає спрямованим винятково на безпосереднє задоволення потреби в наркотиках. Традиційна мораль, навіть підкріплена авторитетом релігії, нездатна зупинити хвилю наркоманії, виявилася сьогодні перед особою самої серйозної небезпеки – остаточного руйнування особистості. Як контркультура наркоманія експлуатує глибинні підстави культури, псуючи їхній позитивний зміст, так, християнське «не здобувай багатств на землі» у свідомості наркомана перетвориться в «нехтуй життя». І про це не догадуються ні батьки, ні священнослужителі. Замість очікуваного покаяння наркоман знаходить у церкві підтвердження своїм переконанням.

Міжнародний (міждержавний) аспект. Наркотики стали елементом міжнародної політики ще в XIX столітті. У XX сторіччі захист своїх громадян від напливу наркотиків неодноразово ставав приводом для утручання у внутрішні справи, а іноді і воєнних операцій США в латиноамериканських країнах.

З іншого боку, зони виробництва, канали поширення і регіони споживання наркотиків, як правило, рознесені в просторі і не вміщаються в границі окремих держав. Поширення наркоманії приводить до глобалізації кримінальних відносин. Кримінальні структури, що контролюють виробництво, поширення і збут наркотиків, виходять на рівень міжнародних синдикатів, здатних завдяки своїм фінансовим можливостям впливати на політику окремих країн або регіонів.

Медичний аспект. Традиційна наркологія розглядає наркоманію як невиліковну хронічну хворобу, протягом якої можливі більш-менш тривалі періоди ремісії.

Вважається, що в міру прийому наркотиків розвиваються три головних клінічних феномени:

1. Психічна залежність. Її суть полягає в тім, що людина перестає почувати себе більш-менш пристосованою до життя без прийому наркотиків. Наркотик стає найважливішою умовою контакту людини з життям, собою, іншими людьми.

2. Фізична залежність. Вона полягає в тім, що поступово наркотик проникає в різні ланцюги обмінних процесів в організмі. Якщо наркоман не приймає відповідну кількість наркотику, вона випробує різні по ступені виразності фізичні страждання: ломоту, тремтіння, розлади в діяльності травного тракту, сухість шкіри (або, навпаки, рясну пітливість) і ін. Це явище називається «абстинентний синдром». Для його зняття необхідне прийняття наркотику, дози якого постійно збільшуються.

3. Толерантність. Мається на увазі звикання до наркотику. У переважній більшості випадків лікування наркоманії зводиться до госпіталізації хворого, позбавленню його можливості приймати наркотики, проведенню дезінтоксикаційної і загально зміцнювальної терапії. Перераховані заходи копіюють абстинентний синдром, руйнують фізичну залежність. Однак психічна залежність, що грає в розвитку наркоманії найважливішу роль, залишається поза досяжністю для існуючих сьогодні психотерапевтичних заходів, побудованих відповідно до традиційного психіатричного підходу. Сформована в медицині (психіатрія і клінічна психологія) традиція зв'язувати вживання наркотиків і зловживання ними з якими-небудь психопатологічними процесами в індивідуумах лише консервує наркотичну проблему. Уселяння хворого відрази до прийнятого засобу, коли він знаходиться в стані гіпнозу і під час вироблення негативного рефлексу на речовину, якою зловживає, виявляється малопродуктивним методом руйнування психічної залежності.

Таким чином, чисто медичний підхід до наркоманії виявляється неефективним ні в плані лікування і реабілітації, ні тим більше в плані профілактики.

Психологічний аспект. Відомо, що наркоманів можна зустріти серед будь-яких типів особистості і що потреба в змінах стану свідомості є характерною для роду людського взагалі, але адже не все-таки приймають наркотики, а тим більше стають наркоманами. Дослідження дозволяють затверджувати, що існують психологічні фактори, що визначають характер індивідуальних реакцій молодої людини на дію і вибір наркотику.

Деякі фахівці, намагаючись визначити «донаркотичну» особистість наркомана, на перше місце ставлять імпульсивний характер. Вони відносять наркоманію до імпульсивних неврозів, а стан, що передує наркоманії, вважають основним, вирішальним фактором, що ініціює її виникненні. У пошуках этиологічних факторів наркоманії значення потрібно додавати не тільки хімічним ефектам наркотику, а більше звертати увагу на символічне значення, що наркотик має для пацієнта. З цього погляду, наркоманія є своєрідним вираженням невпорядкованості особистості і непристосованості її до навколишнього світу.

Деякі дослідники, говорячи про донаркотичний особистості наркомана, виділяють наступні риси особистості молодих людей, що можуть, хоча і не обов'язково, стати причиною наркоманії: емоційна незрілість, неповноцінна психосексуальна організація, садистські і мазохистскі прояву, агресивність і нетерпимість. Слабкі адаптаційні здібності, схильність до регресивного поводження, нездатність до міжособистісного спілкування з партнером і т.д.