Смекни!
smekni.com

Малокаліберна гвинтівка і автомат Калашникова (стр. 1 из 4)

РЕФЕРАТ

З КУРСУ Допризовної підготовки юнаків

на тему:

“МАЛОКАЛІБЕРНА ГВИНТІВКА І АВТОМАТ КАЛАШНИКОВА”.

Малокаліберна гвинтівка

Малокаліберна гвинтівка Тульського збройового заводу ТОЗ-8М, калібру 5,6 мм, з відкритим секторнимприцілом, є безвідмовною і надійною в експлуатації,має високу купчастість бою. Гвинтівка ТОЗ-12 з діоптричним прицілом має діафрагми, змінні мушки, високу купчастість бою, призначена для початковогонавчання із стрільби і тренування стрільців

БУДОВА ГВИНТІВКИ

Розглянемо загальну будову гвинтівки. Ствол служить для спрямування польоту кулі.Ствольна коробка призначена для розміщення затвора і спускового механізму. Затвор використовують для того, щоб надсилати патрон у патронник, зак-ривати канал ствола, здійснювати постріл, викидатистріляну гільзу. Спусковим механізмом здійснюєтьсяспуск курка з бойового зводу. Прицільний пристрій служить для спрямування гвинтівки в ціль і надання їй потрібного кута прицілювання. Тильна кришка захищає очі стрільця від опіку в разі прориву газу під час стрільби. Ложе з’єднує усі частини гвинтівки,служить для зручності при стрільбі; має приклад,шийку, цівку.

БУДОВА ПАТРОНІВ

Для стрільби з малокаліберної гвинтівки викорис-товуються так звані унітарні патрони. В них усі не-обхідні для стрільби елементи об’єднані в єдине ціле.Унітарний патрон складається з: кулі для безпосеред-нього ураження цілі; порохового заряду, що е джереломенергії, необхідної для випускання кулі зі ствола ізвизначеною швидкістю; капсуля-запальника для запа-лення пороху; гільзи, що е корпусом і об’єднує всіелементи патрона.

Патрони повинні задовольняти такі основні вимоги:

1) забезпечувати надійну стрільбу зброї в найрізноманітніших кліматичних умовах;

2) не втрачати своїхвластивостей під час тривалого зберігання;

3) бутибезпечними для людини, яка ними стріляє, а також при зберіганні і транспортуванні.

РОЗБИРАННЯ І СКЛАДАННЯ ГВИНТІВКИ

Неповне розбирання малокаліберної гвинтівки ви-конується так:

9. Відокремити тильну кришку (ковпачок). Покласти гвинтівку на ствол прицілом догори.Тримати лівою рукою за шийку ложа і, натискуючина спусковий гачок вказівним пальцем лівої руки,правою рукою взяти рукоятку затвора і повернути їївліво вгору до упору, відвести затвор назад і, трохивдаряючи ним по тильній кришці (ковпачку), зсунутиЇЇ (його) з місця і відокремити від ствольної коробки.

2. Вийняти затвор. Продовжуючи натискативказівним пальцем лівої руки на спусковий гачок,правою рукою вийняти затвор із ствольної коробки.

Складання малокаліберної гвинтівки виконують узворотній послідовності.

Потрібно знати, які затримки можуть виникати під час стрільби з малокаліберної гвинтівки, і вміти усувати їх (табл.З).

Таблиця 1.

ЗАТРИМКИ, ЩО ВИНИКАЮТЬ ПРИ СТРІЛЬБІ
З МАЛОКАЛІБЕРНОЇ ГВИНТІВКИ, І СПОСОБИ ЇХ УСУНЕННЯ

Вид за-тримки

Встановлення

Причини

Причина Спосіб усунення
Осічка Відкрити затвор, вийняти патрон й оглянути його: Нерівномірний розподіл ударної суміші всередині закраїни гільзи: Провернути патрон і ним же перезарядити гвинтівку
1. На закраїні гільзи є чіткий слід від удару бойка 1. Велика кількість мастила, забруднення затвора Перезарядити гвинтівку, зробити постріл; при повторенні осічки розібрати гвиитівку і прочистити затвор
2. На закраїні гільзи слабкий слід від удару бойка 2. Ослаблення або поломка бойової пружини
Вид за-тримки Встановлення причини Причина Спосіб усунення
3. Чіткіший слід від удару бойка ближче до центраабо відсутність сліду Несправність ударника Замінити пружину, замінити ударник

Невики-Дання гільзи

При відведенні затвора назад гільза зали- шилась у стволі 1. Накопичення бруду в пазах ствольної коробки і затвора Почистити пази
2. Спрацювання або поломка гачка викидача і його пружини Замінити викидач і його пружину, гільзу виштовхнути шомполом
Розриван-ня гільзи іпрорив га-зів Вкласти гільзу в патронник, закрити затвор і похитати у горизонтальному напрямі. При не-щільному закри-ванні затвор будепереміщатися вперед-назад Нещільне закривання каналу ствола внаслідок спрацювання задньої частини основи рукоятки затвора або стінки колінчастого вирізу ствольної коробки Здати гвинтівку до збройової майстерні
Самовіль-ний по-стріл Ослаблення натягу гвинта спускової пружини, внаслідок чого спуск зривається з шомпола Гвинт спускової пружини закрутити до упору; якщо ж гвинт не закручується і спуск лишаєтьсяслабким, то гвинтівку здати
до збройової майстерні

ПРИЙОМИ І ПРАВИЛА СТРІЛЬБИ З МАЛОКАЛІБЕРНОЇ ГВИНТІВКИ

Безпека під час проведення стрільби з малокалі-берної гвинтівки вимагає її чіткої організації, знанняі точного дотримання порядку і правил, встановлених на стрільбищі або в тирі, високої дисциплінованості всіх учасників стрільби.

Щоб не допустити нещасних випадків і гарантувати безпеку тих, хто стріляє, і тих, хто перебуває на стрільбищі або в тирі, забороняється:

вести стрільбу з несправної зброї;

брати на вогневому рубежі зброю, торкатися її, підходити до неї без дозволу керівника стрільби;

заряджати і передавати зброю без команди керівника;

прицілюватися в мішені навіть незарядженою зброєю, якщо біля мішеней перебувають люди;

спрямовувати зброю вбік або назад, а також в людей, в якому б стані зброя не була (незаряджена, несправна, навчальна, розібрана);

виносити заряджену зброю з лінії вогню;

перебувати на лінії вогню тим, хто не входить до зміни, що стріляє;

залишати на лінії вогню заряджену або з відкритим затвором зброю;

використовувати гвинтівки і патрони до них в цілях, не пов’язаних з виконанням Програми допризовної підготовки юнаків;

розбирати патрони, запали до ручних гранат, запресовані та завальцьовані деталі зброї.

Необхідно пам’ятати, що зброю можна заряджати тільки на лінії вогню після команди керівника «За-ряджай!». Патрони видаються за розпорядженням керівника стрільби лише на лінії вогню. Якщо попадання перевіряються після кожного пострілу, то видають лише по одному патрону.

При розбиранні та складанні зброї необхідно користуватися тільки штатним справним приладдям і спеціальним інструментом, не прикладати надмірної сили, не вдаряти частини зброї одна об одну. Зброю дозволяється чистити лише у спеціально відведених місцях. Під час перевезення (перенесення) навчальної зброї (малокаліберних та пневматичних гвинтівок) вона повинна бути розряджена й обов’язково зачохлена. Переносити зброю у навчальних приміщеннях і на заняттях у полі, у вогневому класі (містечку), тирі можна тільки в положенні «на ремінь» чи «на плече».

Щоб навчитися влучно стріляти з малокаліберної гвинтівки, необхідно виробити стійкі навички виконання прийомів стрільби. До цих прийомів належать: приготування, прицілювання, спуск курка.

Приготування до стрільби. Правильне приготування до стрільби передбачає стале положення і того, хто стріляє, і гвинтівки. Це має вирішальне значення для влучності стрільби. Найзручнішим положенням для стрільби є положення лежачи, бо воно забезпечує найкращу сталість для стрільцяі гвинтівки.

Приготування до стрільби включає такі моменти:

прийняття положення до стрільби, заряджання гвинтівки, прикладка гвинтівки.

Положення для стрільби лежачи з малокаліберної гвинтівки приймається у такий спосіб. Тримаючи гвинтівку у правій руці дуловою частиною вперед, зробити правою ногою повний крок уперед і трохи вправо. Нахиляючись уперед, опуститися на ліве коліно. Потім, обіпершись лівою рукою об землю, опуститися на стегно лівої ноги і передпліччя лівої руки. Лягти на лівий бік і швидко повернутися на живіт, трохи розкинувши ноги в боки носками назовні. Корпус знаходиться під кутом 25—30° до площини стрільби. Гвинтівку кладуть цівкою на долоню лівої руки.

Заряджання малокаліберної гвинтівки проводиться так: відкривши і відвівши затвор, узяти патрон за головку великим і вказівним пальцями правої руки і підштовхнути його вперед, поки закраїна гільзи не наштовхнеться на торець ствола; закрити затвор.

Прикладка малокаліберної гвинтівки здійснюється таким чином. Лікоть лівої руки відводиться точно під гвинтівку, передпліччя цієї ж руки просовується вперед настільки, щоб цівка лежала не на пальцях, а на долоні лівої руки між великим і вказівним пальцями. Правою рукою взяти приклад і встановити його на плече так, щоб відчувалося прилягання до плеча усього затильника, а його середина впиралась у виїмку плеча. Далі кистю правої руки без напруження охопити шийку приклада, а вказівний палець накласти першим суглобом на спусковий гачок і лікоть вільно опустити на землю (підлогу). Голову трохи нахилити вперед і, не напружуючи шию, праву щоку прикласти до верхньої частини приклада.

Приготувавшись до стрільби, потрібно перевіритиправильність прийнятого положення.Закінчивши прикладку, прицілитись, потім заплющити на декілька секунд очі, після чого, розплющивши праве око (або ліве, якщо стрілець лівша), подивитися, як спрямована гвинтівка відносно мішені. Якщо мушка відхилилася наліво від точки прицілювання, то весь корпус слід подати вліво, не пересуваючи лівого ліктя. Якщо гвинтівка спрямована вправо, то потрібно зробити те саме, але тепер у правий бік. Якщо гвинтівка

спрямована нижче точки прицілювання, то слід увесь корпус подати назад, не пересуваючи ліктів з місця, і, навпаки, якщо гвинтівка спрямована вище, то корпус подати вперед. Правильним вважається положення, якщо під час перевірки мушка залишається точно під точкою прицілювання.