Смекни!
smekni.com

Автомобілебудівна промисловість в Україні проблеми та перспективи розвитку (стр. 3 из 3)

Також українська Асоціаці автомобілевиробників займається пошуком проектів для вигідної співпраці з іноземними компаніями, намагається поролобіювати а парламменті законопроекти, які б знизили податковий тягар та ліквідували перешкоди для залучення капіталу.

7. НЕОБХІДНІ РЕСУРСИ ТА УМОВИ

В Україні сьогодні немає законадавства з інвестицій та податків, яке б сприяло залученню іноземних інвестицій. Пільгове законодавство, що було створене для компанії “АвтоЗАЗ-Daewoo”, орієнтовано виключно на імпорт обладнання для виробництва автомобілів Daewoo. Тому для іншого інвестора такі пільги не є пільгами. Корумпованість чиновників та відсутність стабільної політичної ситуації також не сприяють приходу іноземних інвесторів в Україну, які дуже необхідні для розвитку, насамперед "АвтоЗАЗу”

Тому на прший план виходить створення сприятливих законодавчих і правових умов, в яких можна було б працювати не наражаючись на великі ризики. Продаж "АвтоЗАЗу" має бути проведений за умов відкритого та прозорого конкурсу, на якому б завод отрииав інвестор, що запропонував би найвигідніші умови, а не найбільший хабар.

Податкове законодавство, шляхом прийняття нового ліберального податкового кодексу із скасуванням більшості пільг, має бути приведено таких нори, коли всі підприємства України будуть працювати за рівних умов, коли не буде фіскальних викривлень через надмірні пільги та списання податкових боргів окремим підприємствам Але широкомасштабні інвестиційні проекти мають бути звільнені від окремих видів податків на певний термін, наприклад звільнення від сплати податку на прибуток, податку на землю, запровадження прискорених нори амортизації обладнання на три-п’ять років, як це робиться в усіх розвинутих країнах. Податки є стимулюючим фактором, саме тому вони не мають бути занадто високими, але й їх повне скасування призводить до занепаду виробництва. Необхідним ресурсом є і внутрішній капітал, яким би могли скористатися невеликі підприємства автомобілебудівної галузі для свого розширення та модернізації Ці кошти можуть бути залучені як у вигляді прямих інвестицій, так і за допомогою кредитів.

1. ВИСНОВКИ

Автомобілебудівна галузь України має такі проблеми: падіння виробництва, низька якість продукції, застарілі технології, відсутність фінансових ресурсів, продаж автомобілів в кредит і як наслідок зменшення обігових крштів. Все це не дозволяє їй конкурувати навіть на рийку СНД, не говорячи про Європейські ринки.

Для України найбільш перспективною є змішана стратегія розвитку: створення виробника легкових автомобілів на базі "АвтоЗАЗ" (це має бути створення дочірнього підприємства крупної іноземної автомобілебудівної компанії, яке б розвивало нові моделі автомобілей в низькій та середній ціновій категоріях), а також інтеграція у виробництво автомобілів та комплектуючих в межах СНД (так як ці спроби вже робляться на складальних заводах в Україні, але Україна має створювати не менше 50% доданої вартості автомобілей). Виробник вантажівок "КрАЗ" має реальні плани щодо виходу на європейський ринок завдяки кредитний лініям, що були відкриті для нього в українських банках

Необхідною умовою для реалізації такої стратегії е створення прозорого законодавчого поля та справедливого податкового закогнодавства, які були б незалежними від політичної кон'юнктури.


СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ

1. СПЕЦВЫПУСК «Самое авто» \ Бизнес, №19, 7.05.2001

2. Розвиток автомобілебудівного сектора в Україні: максимізація економічного та соціального впливу здійснюваної політики з дотриманням обмежень, що накладаються ринковою економікою, правилами конкуренції та зобов’язаннями. Жан-Люк Поже, Жан-Поль Бландіньєр, Петро Моргос, UEPLAC, 2001

3. О. Омельницкий. На подъеме \ Компаньон, №8, 2000

4. О. Омельницкий. Разнонаправленные тренды. \ Компаньон, №42, 2000

5. Споют дуэтом. \ Бизнес,№23, 2000

6. Г. Семенов, М. Ткаченко. Розвиток виробництва легкових автомобілів в Україні \ Економіка України

7. Д. Киряков. На круги своя \ Компаньон, №47, 2000

8. А. Палагин. «Лишние» ГАЗы \ Компаньон, №6, 2000

9. О. Омельницкий. Гигант зашевелился \ Компаньон, №6, 2000


[1] При цьому річна виробнича потужність становила 36000 автомобілів

[2] Йдеться про моделі “ВАЗ”21093, “ВАЗ” 2107, “ВАЗ” 21043, починаючи з літа 2001 року також будуть складатися моделі “ВАЗ” 21099 та “ВАЗ” 21213

[3] “Росава” має в ньому 51% капіталу

[4] У 2000 році “Дніпрошина” почала випускати шини для автомобілів “Mersedes” та “Volvo” у невеликих кількостях.