Смекни!
smekni.com

Проблеми створення та функціонування СЕЗ та ТПР в Україні (стр. 5 из 7)

Вплив проектів на конкурентне середовище регіону і країни в цілому. Оцінювати ефективність розвитку СЕЗ та ТПР відокремлено від їх впливу на інших суб’єктів, що діють в звичайному режимі, як в даному регіоні так і в країні в цілому неможливо. Для господарюючих суб’єктів СЕЗ та ТПР фактично було створено монопольні переваги на цих територіях (з урахуванням пільгового оподаткування їх продукція є на 20-30% дешевшою), при тому, що реалізація їх продукції, залучення робочої сили та капіталів буде здійснюватися на всьому економічному просторі України. Тобто підприємства, які виробляють аналогічну продукцію і діють в звичайному режимі стають просто неконкурентоспроможними, банкрутують і внутрішньогалузеве конкурентне середовище спотворюється. Такі приклади вже існують на сьогодні: на ТПР в Криму запрацював содовий завод, при цьому в Луганській області такий же содовий завод закрився, оскільки не може конкурувати з ним на рівних. В Донецьку планується відкриття заводу по виробництву соняшникової олії. При цьому той же херсонський “Чумак” не зможе з ним конкурувати, оскільки в Донецьку – пільгова система оподаткування, а в Херсоні – звичайна. Подібні тенденції матимуть розвиток і в подальшому, оскільки перелік пріоритетних напрямків діяльності в СЕЗ та ТПР, закріплений в чинних нормативних актах, охоплює дуже часто виробництва, які і без того є ефективними та прибутковими, залишаючи поза увагою види діяльності, що перебувають в занепаді і потребують відродження. Наприклад, в Донецькій області в межах спеціального інвестиційного режиму під пільговий режим потрапив проект в галузі мобільного зв’язку, що поставило під загрозу майбутнє вже існуючих, успішно діючих суб’єктів.

Відсутність в Указах Президента конкретизації видів діяльності СЕЗ, зокрема у СЕЗ Закарпаття вже сьогодні призвела до масового неконтрольованого вивозу керівництвом області за підтримки деяких народних депутатів ВРУ високоцінних порід лісу та дощок, які є гостродефіцитними для деревообробної, меблевої та лісопильної промисловості даного регіону. Щоб у цьому переконатися достатньо побувати на вузлових станціях Закарпаття – Чоп і Мукачів, які переповнені довжелезними потягами з вагонами вищого сорту лісу та дощок, які направляються в Австрію, Іспанію, Німеччину і навіть Румунію. І це при тому, що меблева, лісопильна та деревообробна промисловість тут фактично знищені і їх необхідно відроджувати.

В світовій практиці СЕЗ використовувалися як засіб поступового розвитку всієї країни. Зокрема, основним гаслом створення СЕЗ в Китаї було: “Спочатку багатими повинні стати певні райони, щоб їх могли наслідувати інші (райони)”. Українській же підхід до організації СЕЗ гарантує їх розвиток за рахунок руйнування потенціалу решти територій, на яких діє звичайний правовий режим. Аналогічна ситуація, до речі, мала місце і в Росії (яка має більш тривалий досвід у створенні СЕЗ). Яскравим прикладом такого роду є СЕЗ в Калінінградській області. Пільги, які діяли на території СЕЗ негативно позначилися на стані місцевих промислових підприємств, в результаті чого, за даними Держкомстату РФ, падіння фізичного обсягу виробництва промислової продукції в 1991-1998 рр. Склало 71,2%. Це один з найгірших показників в РФ: в середньому по країні падіння виробництва за даний період становило 49,7%.

Таким чином, нагальною потребою є перегляд переліку пріоритетних видів діяльності, значне його скорочення та встановлення чітких вимог до спеціалізації СЕЗ з метою уникнення поширення пільг на переважну частину видів діяльності зони.

Слід відмітити також те, що пільги, які надаються в СЕЗ, сприяють неконтрольованому перерозподілу фінансових потоків між регіонами. В цих умовах існує реальна загроза для системи державних пріоритетів і програм в галузі реструктуризації промисловості і розвитку регіонів, які з такими труднощами створювалися в останні роки.

Рівень зайнятості та життєвий рівень населення в регіоні. Однією з головних цілей організації практично всіх СЕЗ та ТПР є створення робочих місць, вирішення соціальних проблем в регіонах. Цей критерій є чи не єдиним позитивним результатом роботи цих утворень. Лідерами за обсягами створених робочих місць станом на 01.07.2000 р. були: ТПР у Закарпатській області – 3066 одиниць, ТПР у Донецькій області – 2951 од., СЕЗ “Яворів” – 1118 од. та СЕЕЗ “Сиваш” – 1019 од.. В Донецькій області ухвалено 96 проектів, які передбачають створення 9,6 тис. нових та збереження 18,4 тис. робочих місць. В рамках реалізації інвестиційних проектів на території СЕЗ “Курортополіс Трускавець” до кінця 2000 р. було збережено 3547 робочих місць та створено 153 нових. Протягом минулого року рівень безробіття в місті вдалося зменшити з 5,4 до 4,9%. Фонд оплати праці у ІІ кварталі 2000 р. в порівнянні з І кварталом зріс майже на 1,5 млн.грн..

Як бачимо, активізація господарських процесів в СЕЗ та ТПР дійсно сприяла виконанню їх соціального навантаження. Але враховуючи те, що їх діяльність в цілому негативно позначилася на стані регіонів із звичайним правовим режимом, призвела до закриття інших підприємств, при оцінці ефективності діяльності СЕЗ за цим критерієм необхідно також взяти до уваги кількість скорочених працівників. На разі дані про це відсутні, а нехтування ними призведе до спотворення оцінки.

До речі, характерною рисою СЕЗ в світі є особливий режим, який регулює використання робочої сили. В багатьох країнах (зокрема, Сходу) він спрямований на обмеження соціального захисту працюючих, заборону діяльності профсоюзів в межах СЕЗ, припинення дії трудового законодавства в частині фіксування мінімальної заробітної плати і максимальної тривалості робочого дня, звільнення підприємців від сплати внесків в фонди соціального страхування і т.ін. Такий режим забезпечує отримання іноземними підприємцями додаткових прибутків.

Рівень забруднення навколишнього середовища в регіоні. Розглянута вище ситуація, що має місце в Закарпатській області, свідчить про перетворення СЕЗ, в окремих випадках, в додатковий фактор руйнування балансу екосистеми України. Натомість, передбачалося, що залучення нових технологій і технічне переозброєння підприємств дозволить ці проблеми вирішити. Існує велика загроза того, що зони “Закарпаття”, “Азов” та “Донецьк”, будуть в подальшому використовуватися не як експортно-виробничі для чого вони власне і створювалися, а, в основному, як експорто-вивізні, тобто такі, що використовуються українським та іноземним капіталом для вивозу з України стратегічних товарів та сировини. Це підтверджується досвідом країн, що розвиваються – недосконала урядова політика при створенні експортно-виробничих зон призводить до використання їх насамперед для вивозу з країни різноманітних видів сировини і природних ресурсів. Тому, підходи до організації і регулювання СЕЗ в Україні повинні бути переорієнтовані на захист національних інтересів і запобігання перетворенню України на сировинний придаток.

Отже, оцінивши початкові результати діяльності СЕЗ та ТПР можна сказати, що вони є невтішними, а подекуди загрозливими для стану регіонів і країни в цілому. Рівень ризику, непевності отриманих соціально-економічних результатів в наслідок функціонування зон в Україні є дуже високим. Причини цього вбачаються у недостатньо глибокому вивченні досвіду інших країн в сфері організації та регулювання СЕЗ (важливо розглянути не тільки позитивні аспекти СЕЗ, а насамперед розібратися із проблемами, що мали місце при їх організації і функціонуванні, адже “вчитися необхідно на чужих помилках”), неоднозначності підходу різних гілок влади до проблеми функціонування СЕЗ, відсутності відповідної нормативно-правової бази. Нормативно-правова база, що регулює сферу функціонування СЕЗ має ті ж недоліки, що і решта законодавства України: не відповідає сучасним вимогам, містить суперечні нормативи, нечіткість формулювання, множинність актів, які регулюють певні питання та абстрактність певних актів через нерозуміння конкретних відносин, які вони повинні регулювати.

Переважна частина існуючих проблем є похідною недосконалості державного регулювання соціально-економічних процесів. Саме відсутність у виконавчої влади ефективних механізмів регулювання соціально-економічних процесів, безсистемність їх розробки та впровадження, а також несвоєчасність реагування на небажані процеси і тенденції в економіці, є одними з головних причин стримування економічних перетворень і нездатності спрямувати ситуацію в кращу сторону.

При створенні СЕЗ в Україні не було враховано, що при існуючих масштабах розвитку вільних зон в світі, податкові пільги відіграють далеко не головну роль для іноземного капіталу. В цьому відношенні все більш важливими стимулами стають такі фактори, як політична стабільність, інвестиційні гарантії, якість інфраструктури, кваліфікація робочої сили, простота адміністративних процедур. Пільги повинні слугувати інструментом реалізації існуючих відносних переваг даної галузі або території, а не механізмом компенсації існуючих недоліків або відсутності факторів розвитку.

Недостатнє врахування цих обставин з боку держави призводить в кінцевому підсумку до того, що найбільша вигода від створення зон отримується вузьким колом зацікавлених осіб (керівниками виробництв, орієнтованих на експорт високоліквідної сировини та товарів з низьким ступенем переробки), а інтереси потенційних інвесторів проявляються лише до регіонів багатих на легкодоступні ресурси, які користуються підвищеним попитом на світових ринках, а їх освоєння дає можливість швидкого повернення вкладених інвестицій. Що фактично і відбувається зараз в Україні.

Відсутність комплексного підходу до процесів організації СЕЗ призводить до стихійності їх утворення, нераціонального визначення розмірів. На сьогоднішній день Україна не має достатньої кількості ресурсів (насамперед фінансових) для ефективного впровадження такої кількості СЕЗ. Іноземні інвестори аж ніяк не зацікавлені вкладати кошти в регіони, де відсутні належна інфраструктура, засоби зв’язку, натомість є застарілі виробничі потужності та випрацьовані корисні копалини.