Смекни!
smekni.com

Наркоманія Наркотичні речовини їх дія на людину і класифікація


Зловживання наркотичними засобами і незаконна торгівля ними останнім часом в багатьох, особливо розвинених країнах світу прийняли катастрофічні розміри. Офіційна преса США, Німеччини, Франції, Англії, Швеції майже щодня повідомляє про смерть своїх громадян із-за зловживання наркотичними і психотропними речовинами. Наркоманія захопила в багатьох країнах навіть підлітків.

Широке поширення наркоманії в розвинених країнах багато в чому є наслідком тих соціальних умов, які там існують, а саме: безробіття, невпевненість в завтрашньому дні, щоденні стреси,

важкий нервово-психічний стан, прагнення отримати допінг, що створює враження припливу сил, хоч би на короткий проміжок часу піти від навколишньої дійсності.

Поряд з вже всесвітньо відомими наркотичними препаратами, за останні 10 років в багатьох країнах збільшилося число наркоманів, що вживають так звані психотропні наркотики.У цьому відношенні самими небезпечними виявилися амфетаміни і глюциногени, ЛСД і інші похідні

лізергинової кислоти, що не є, на відміну від інших психотропних препаратів, медичними, і що представляють виняткову небезпеку для людини.

У міжнародному антинаркотичному центрі в Нью-Йорку назвали приблизну кількість наркоманів на земній кулі; цифра виявилася жахливою: мільярд наркоманів! При цьому не можна не згадати, що в наші дні торгівля наркотиками стала однієюз самих страшних форм експлуатації людини людиною, однимз самих страшних злочинів проти людства.

Що ж таке "наркотик"? Виходячи з визначення, даного Всесвітньою організацією охорони здоров'я, наркотиком потрібно вважати будь-яку речовину (що має або що не має законного застосування в медицині), яке є предметом зловживання в інших цілях, крім медичних.

Вчені, що стараються проникнути в таємницю дурману, приголомшені надзвичайною вірулентністю наркотиків, здатних прокрадатися в саму глибину почуттів і думок своїх споживачів. Тривалі і поглиблені дослідження, що проводилися цілими поколіннями вчених, не були безплідними. Отрута, прихована в більшості "райських" засобів, була виявлена. Ще в 60-х роках фахівці встановили, що надмірне вживаннягалюциногенних речовин викликає психічні розлади, важкі патологічні стани.Фізіологічні властивості наркотиків, залучених до складного хімічного процесу, що відбувається в людському організмі, володіють притягальною силою і примушують жертву звертатися до них повторно або безперервно після того, як звичка або залежність міцно вступила в свої права.

Наркотики, в залежності від їх впливу на організм людини, умовно можна розділити на дві великі групи:

1) збудливі;

2) що викликають депресію.

При цьому потрібно мати на увазі, що кожний з наркотиків володіє великою різноманітністю прихованих властивостей, що по-різному впливають на нервову систему.

Є наркотики, які заспокоюють і знеболюють (їх називають депресивними), і є інші, що надають стимулюючий вплив, збуджуючі організм. Галлюциногенні засоби викликають екстаз і буйство, кошмари або почуття болісного неспокою. При цьому кожна з цих речовин, навіть сама небезпечна з точки зору зловживання, може надавати цілющу, благотворну дію, але тільки в тому випадку, якщо її застосовують абсолютно правильно.

Індійські коноплі, листя коки, сім'я маку вважається однимзсамих древніх природних наркотичних речовин. Опіум і його похідні: морфій, героїн - надають болезаспокійливу дію і усувають стан тривоги і страху, зменшують, часто до повного зникнення, відчуття голоду і спраги, ослабляють статевий потяг, знижують сечовиділення, повергають людину в сонливий стан або, у випадку з героїном, в буйство. Кокаїн викликає звичайно самі буйні реакції, що супроводяться галюцинаціями або дивною ейфорією, змішаною з параноїдальними імпульсами. Часом криміногеннийхарактер цього наркотика породжує насильство і стимулює психічну активність людини.У 60-х роках на горизонті з'явивсяЛСД, диетиламідлізергінової кислоти, напівсинтетична речовина, похідна лізергінової кислоти, взята з гриба ріжок жита. ЛСД, далеко не самий останній нащадок сім'ї наркотиків, відкрив шлях ще більш сильнодіючим речовинам. Щоб зрозуміти небезпеку, яку несе з собою такий вибух наркотиків, нагадаємо, що досить прийняти мільйонну частку грама ЛСД на кожний кілограм ваги, щоб він став галюциногувати.


Стан наркоманії характеризується трьома властивостями:

1) непереборне бажання або потреба продовжувати приймати наркотики і діставати їх будь-якими способами;

2) прагнення збільшувати дози;

3) залежність психічного, а іноді і фізичного характеру від впливів наркотика.

Так званий синдром наркоманії виникає лише внаслідок прийняття наркотичного засобу, незалежно від того, чи відбувається це випадково або після систематичного вживання. Етапи цього процесу, що протікає більш повільно або більш швидко, в основному такі:

1) Початкова ейфорія, часто вельми короткочасна. Вона характерна для певних наркотичних речовин (особливо морфію і опіуму), а не для всіх засобів.У такому стані підвищеної дратівливості, химерних і часто еротичних видінь, чоловік втрачає контроль над собою...

2) Толерантність носить тимчасовий характер. Це явище пояснюється реакцією організму на дію однієї і тієї ж дози речовини, що приймається неодноразово. Поступово організм реагує слабше.

3) Залежність. Більшість дослідників прийшли до висновку, що залежність - явище як фізичне, так і психічне. Виражається воно класичними симптомами абстинеції, або "позбавлення", які наркоман переносить дуже важко і з ризиком важких органічних або функціональних приступів.

4) Абстинеція (синдром позбавлення) відбувається звичайно через 12-48 годин після припинення прийняття наркотика. Наркоман не може перенести цей стан, що викликаєу нього нервові розлади, тахікардію, спазми, блювоту, діурею, слинотечу, підвищену секрецію залоз. При цьому з'являється нав'язливе бажання знайти токсичну речовину - наркотик - будь-якою ціною!

Різке " позбавлення " наркомана приводить до несамовитих і надто небезпечних виявів, які можуть в деяких випадках викликатисправжніколлапси, як це буває з морфіністами. Це різновиди страшного delirium tremens - білої гарячки, в яку занурюється невиліковний алкоголік... Приступ сам по собі виражає стан гострої потреби в отруті, що стала необхідним чинником внутрішніх процесів. Тепер ми перейдемо до класифікації наркоманій. Приведемо класичне розподіл, розроблений фахівцями Всесвітнього товариства охорони здоров'я.

Отже, всі наркотики і їх дії діляться на наступні групи.

1) Седативні отрути, що заспокоюють психічну діяльність. Вони скорочують аж до повного усунення функцію збудливості і сприйняття, вводячи людини в оману, обдаровуючи його букетом приємних станів. Ці речовини (опіум і його алкалоїди, морфій, кодеїн, кок і кокаїн) змінюють мозкові функції і віднесені до категорії Euforica.

2) Галлюциногенні засоби, представлені великим числом речовин рослинного походження, дуже різні по своєму хімічному складу. Сюди входять мескалинзкактуса, індійські коноплі, гашиш і інші тропеінові рослини. Всі вони викликають церебральні збудження, що виражаються в деформації відчуттів, галюцинаціях, спотворенні сприйнять, видіннях, і тому їх відносять до категорії Fantastica.

3) Сюди відносяться речовини, що легко отримуються шляхом хімічного синтезу, викликаючі спершу церебральні збудження, а потім глибоку депресію. До таких засобів відносяться: алкоголь, ефір, хлороформ, бензин. Ця категорія Inebrantia.

4) Категорія Hypnotica, куди входять отрути сну: хлорал, барбітурати, сульфорол, кава-кава і інші).

5) Excitantia. Тут переважають рослинні речовини, збуджуючі мозкову діяльність без негайного впливу на психіку; сила впливу на різнихосіб буває різною. Сюди входять рослини, що містять кофеїн, тютюн, бетель і інші.

У більшості країн, що беруть участь в боротьбі проти наркотиків, контролюється лише невелика частина продукції, тобто препарати, що увійшли в список заборонених наркотичних засобів. Сходинки наркоманії ведуть все нижче, визначаючи загострення біди, що є, як підкреслюють експерти Всесвітньої організації охорони здоров'я, великою загрозою для охорони здоров'я в світовому масштабі. Небезпека ця збільшується по мірі того, як фабрики і лабораторії виробляють все нові і нові типи наркотиків, все більш сильних і шкідливих.