Смекни!
smekni.com

Наркотичні речовини і їх шкідливість

Реферат на тему:

Наркотичні речовини і їх шкідливість


Багато тисяч років тому люди звернули увагу на те, що деякі речовини мають особливий вплив на людину - спричиняють галюцинації , заспокоєння , припиняють болісні відчуття , покращують сон , формують стан душевного комфорту , задоволення , емоційного піднесення .Вживання цих речовин найчастіше було пов’язане з релігійними містеріями.

Ейфорія та неадекватна веселість, а потім дивне заніміння після вживання зілля із різних рослин незмінне супроводжували грецькі вакханалії, релігійні свята мешканців джунглів Амазонки або верхів’я Нілу. Якщо в минулих століттях їх використовували доволі рідко, то вXXст. наркоманія розповсюдилася дуже широко і головним чином у великих містах.

Багато людей вважають , що наркоманія – значно більше зло , ніж алкоголізм , і тому вже краще пити , ніж вживати наркотики. Насправді ж порівнювати , що жахливіше-черга алкоголіків з руками , що трусяться, чи декілька худих наркоманів – цілком безглуздо. Як би не здавалось дивним , але саме спроба позбавитись від тютюнової залежності призвела до першого спалаху зловживання наркотиками в Європі .

Які ж фактори впливають на початок вживання наркотиків серед молоді ?

Перш за все – мода ,прагнення вписатися в те оточення , в ту компанію ,яка важлива для молодої людини , цікава і де вживання наркотиків – норма . Можливо , молодь приваблює поширене помилкове судження , що вживання наркотиків - ознака сучасного способу життя .

Психологи вважають , що вживання наркотиків – одна із сходинок втечі від реального життя . Наступна – самогубство .Серед інших причин можна назвати такі:

- погані стосунки в родині, з близькими і друзями ;

- антисоціальна поведінка та гіперактивність ;

-дружба з однолітками, які вживають наркотики ;

-нелюбов до школи, неуспішне навчання ;

-економічні та соціальні труднощі ;

До яких наслідків приводять наркотики ?

Вже через 2-3 роки вживання наркотиків приведе до повного виснаження організму. Людина худне, її шкіра набуває жовтуватого відтінку , з’являється крихкість нігтів , починає випадати волосся, повна і необоротна імпотенція. Вона втрачає здатність навіть до найменших фізичних і психічних навантажень. Настає передчасне старіння з ознаками слабоумства.

Повністю втрачають попередні почуття і інтереси, єдиною турботою стає добування наркотику будь-якою ціною. Настає остаточна моральна та інтелектуальна деградація – повний розпад особистості.


Чи можна вилікувати наркоманів?

Так, але вилікувати дорослого наркомана легше, адже підліток несформований психологічно. Але це не означає , що допомогти підліткові неможливо. Причина, через яку вилікувати підлітка складніше ,та ж сама ,що й при алкоголізмі, - у дітей деградація протікає в 4 рази швидше, ніж у дорослих. Скажімо, людина яка вперше спробувала наркотики після 20років, до 30 років стане невиправним наркоманом, але збережеться при цьому як особистість, а дитина, яка почала колотися в 13років до 23 як особистість повністю деградує.

Майже у всіх містах України при звичайних поліклініках є наркологічні відділення, де надають медичну та психологічну допомогу анонімно і безкоштовно, що, безумовно, приваблює

приваблює пацієнтів, які вирішили припинити вживати

наркотики.

Шкром’юк І. М

Давайте замислимось! Ви дізналися про шкідливість, якої зазнають організм, психіка від вживання наркотику. І подумайте про те, що чекає вас в майбутньому якщо ви будете курити, пити

спиртне і вживати наркотичні речовини.

У важки хвилини згадайте слова Джека Лондона: „Хмільне завжди простягає руку, коли нас спіткала невдача, коли ми підупадаємо в силі, коли й стомлені, і вказує надзвичайно легкий вихід з такого становища. Але обіцянки ці фальшиві : під впливом хмільного ми втрачаємо справжнє уявлення про цінність речей” .

Якщо ви все зважили, то зробіть ще одне зусилля і вирішіть ніколи не торкатися чарки, сигарети й наркотиків.

Пам’ятайте: здоров’я, справжня радість життя і щастя не сумісні з тютюном, наркотиками і спиртними напоями.

Людина, що всерйоз захопилася наркотиками, поступово потрапляє до злочинного середовища. Світ наркоманів та злочину жорстокий, і людське життя тут нічого не варте. Відомо, що для здобуття грошей на наркотики наркоманам доводиться красти, грабувати людей, продавати та займатися проституцією.

Наркотики та злочинність ідуть у парі. Звичайно, все в житті починається з дрібних крадіжок у магазинах чи кишенькового злодійства, а закінчується більш серйозними злодійствами – пограбуваннями, розбоєм та насильством.

У всіх країнах торгівля наркотиками контролюється владою. І майже скрізь, виробництво, зберігання і розповсюдження та вживання знаходиться поза законом.

У наркоманів виникає велика проблема матеріальної залежності від тих, хто забезпечує „ білою смертю”. Уникнути її практично не можливо.

Ніколи не підтримуйте стосунків із торговцями наркотиками. Законом суворо переслідуються навіть ті, хто виконує їхні дрібні доручення в якості плати. А в результаті – ув’язнення!

Люди часто не усвідомлюють загрози, пов’язаної із вживанням наркотиків, не думають про наслідки поганої звички. Ті, хто став на дорогу, що веде від експериментів до узалеження, зазнають значних змін. Вони відстронюються від родичів і друзів, перестають цікавитися життям, спортом, ізолюються від оточення, стають агресивними і некомунікабельними, часто втрачають фізичну форму.

Тим, хто починає приймати наркотики, слід пам’ятати, що відмовитися від цієї звички буде не легко. У наркомана виникає психічна та фізіологічна залежність, він мріє тільки про те, як здобути нову дозу. Потяг до наркотиків не зникає за одну мить.

Спочатку людина страждає від нестерпного болю, в організмі відчувається „ломка”, все тіло зводить судомами. Багато людей не витримують цього стану і знову починають вживати наркотики. Але з кожною новою дозою зупинитися стає дедалі складніше.