Смекни!
smekni.com

Економічна сутність фінансової стратегії діяльності підприємства. (стр. 4 из 4)

-А –позиція,яка відповідає фактичному стану підприємства в момент часу t-1: (Y1(t-1), Y2(t-1));

-Б –позиція ,яка відповідає фактичному стану підприємства в момент часу t : (Y1(t), Y2(t));

-В –позиція,яка відповідає оптимальному стану підприємства в момент часу (t-1) : (Y1(t), Y2(t));

-Г –позиція,яка відображує потенціальну границю розвитку підприєм-ства в момент часу t+1 : (Y1(t+1), Y2(t+1));

Сплошна стрілка показує фактичне переміщення підприємства по ква-дратам матриці,а пунктирна –оптимальні межі розвитку.Виробітка ре-комендацій відносно вибору оптимальних фінанових стратегій здійс-нюється за допомогою Табл.№1.

В столбці ¢¢Характеристика стану¢¢ табл.№1 приведені співвідношення, які показують динаміку зміни стану суб¢єкту господарської діяльності за період (t-1);(відношення а(t) к а(t-1);досягнення оптимальних меж розвитку в момент часу t (відношення а(t) к аопт(t-1);динаміку зміни по-тенціальних меж розвитку зіставлено с попереднім періодом(відноше-ння а(t+1) к аопт(t).В столбці ¢¢№ квадрату матриці¢¢ табл.№1перераховані квадрати матриці фінансової стратегії[5].

На перетені стовбців та строк табл.№1вказані номера фінансових стратегій,які відповідають характеристикам діяльності підприємства.

3.3.Оцінка діяльності підприємства

Оцінити успіх діяльності підприємства на основі аналізу характеристики його стану і квадрату матриці фінансової стратегії по таблиці №2,3.Відмічу,що в табл №2,3 ¢¢+1¢¢ відповідає добрій оцінці,¢¢0¢¢ -задовільній,

¢¢-1¢¢ -незадовільній.

Оцінка характеристики становища підприємства виконується виходячи з аналізу відношень :

(додатним рахуємо
);

(додатним рахуємо
);

(додатним рахуємо
);

Існування в характеристиці стану підприємства трьох додатних співві-дношень можна оцінювати як ¢¢добре¢¢,двох -¢¢задовільно¢¢,одного або жодного -¢¢незадовільно¢¢.

Щоб визначити номер фінансової стратегії необхідно зкористуватися табл.№4.

Для завершального аналізу фінансової стратегії діяльності підприємс-тва використовують дані з табл.№5.

Вибір оптимальних фінансових стратегій діяльності підприємства пе-редбачає комплексне дослідження сукупності економічний показників,яке обхватує усі аспекти фінансово-господарського стану.Ретроспективний аналіз за декілька послідовних звітних періодів дає можливість для виявлення тенденцій розвиткку підприємства,а це дає можливість формуванню перспективних фінансових стартегій його діяльності[5].

Висновки.

Розробка фінансової стратегії грає не аби яку роль в розвитку діяль-ності підприємства.Проаналізувавши в цілому вище згаданий мате-ріал,можна зробити деякі висновки.

Різноманіття фінансових механізмів та інструментів,традиційно вико-ристовуємих в країнах з ринковою економікою,потребують адаптації кумовам трансформуючої економіки України.

Підприємства,особливо працюючі в стратегічно важливих для економіки країни галузях,повинні формувати власні фінансові механізми та інструменти,виходячи з особливостей як кожного контракту,так і конк-ретних умов ринкового середовища –законодавчої бази,кон′юктури ринку та інших факторів.Для цього в складі економічних структур підп-риємства повинні створюватися підрозділи фінансової інженерії,які призвані самим тісним чином взаємодіяти з службами стратегічного планування і управління підприємством.

Розроблені та реалізовані механізми фінансової стратегії,які наведені в курсовій забезпечують синергічний ефект –сформовані в результаті пільги та преференції для підприємства ведуть в кінцевому рахунку кбільшому сумарному результату для економіки держави в цілому (платежі до бюджету на всіх рівнях,занятість працівників підприємства розвиток потенціалу підприємства).

Використання більшості сучасних та довольно струнких інструментів фінансової стратегії,нароблених в странах Заходу,особливо пов′язаних з наявності розвинутого фінансового ринку,потребує формування та розвитку фінансового менеджменту на макроекономічному рівні.З другого боку,банковським структурам потрібні мотиваційні механізми для підтримки процедур фінансової інженерії на взаємодіючих з ними підприємствами.

Багато фінансових механізмів,у тому числі,які забезпечують діяльність підприємства в маштабах світового фінансового ринку,могли б бути запущені та приносити значні результати вже зараз в випадку ле-галізації фінансових ресурсів ′′тіньової економіки′′.

Література.

1.А.В.Калина,М.Т.Пашута ¢¢Прогнозування та макроекономічне пла-нування¢¢;Навчальний посібник,К:МАУП,98р.,стр.34-36.

2.А.М.Ковалева ¢¢Финансы¢¢,Научное пособие,М:97,стр.322

3.А.М.Поддерьогін ¢¢Фінанси підприємств¢¢,стр.288

4.Бонк И.А. ¢¢Стратегия и тактика управления финансами¢¢,К,1996,с.21

5.БизнесИнформ; ж,№5-6,1999,стр.86—92.

6.Портер М.¢¢Стратегія конкуренції:методика аналізу галузей і діяльно-сті конкурентів¢¢,К,1998.,стр.342,416.

7.¢¢Стратегическое планирование¢¢,Под ред. Уткина Э.А.,М:98

8.Тян Р.Б.¢¢Планирование деятельности предприятия¢¢,Научное посо-бие;К:МАУП,1998г.

9.¢¢Формування державної системи економічного прогнозування та планування¢¢,ж.Банківська справа №2 ,96р.,стр.11-20.

10.Ю.В.Николенко,М.М.Діденко,А.В.Шегда ¢¢Основи економічної теорії¢¢,Підручник:У 2 кн.Кн.2:Підприємництво,маркетинг,менеджмент.Ві-дтворення в національному та світовому господарстві,К:Либідь,1998р,

272с.,стр 180.

Додатки

Блок-схема№1.Процес планування



Таблиця №2. Оцінка стану підприємства .
Характеристика стану Підприємства Оцінка
а(t)<а(t-1)а(t)<аопт(t)а(t+1)<аопт(t)а(t)
а(t-1)а(t)<аопт(t)а(t+1)<аопт(t)
-1
а(t)
а(t-1)а(t)
аопт(t)а(t+1)<аопт(t)
0
а(t)
а(t-1)а(t)
аопт(t)а(t+1)>аопт(t)
+1
а(t)< а(t-1)а(t)
аопт(t)а(t+1)<аопт(t)
-1
а(t)< а(t-1)а(t)
аопт(t)а(t+1)
аопт(t) а(t)
а(t-1)а(t)< аопт(t)а(t+1)
аопт(t)
0
а(t)< а(t-1)а(t)< аопт(t)а(t+1)
аопт(t)
-1

Таблиця №3.Оцінка квадрату матриці фінансової стратегії.

№ квадрату матриці фінансової стратегії Оцінка
1 -1
2 -1
3 -1
4 0
5 0
6 0
7 +1
8 +1
9 +1

Таблиця №4.Визначення номеру фінансової діяльності.

Оцінка характеристики стану Підприємства Оцінка квадрату матриці фінансової стратегії Номер фінансової стратегії
-1 -1 1
-1 0 2
-1 +1 3
0 -1 4
0 0 5
0 +1 6
+1 -1 7
+1 0 8
+1 +1 9

Таблиця №5.Склад фінансової стратегії.

№ фінансової стратегії в табл.№1. Визначення стану Підприємства Склад фінансової стратегії
1 незадовільний фінансово-гос-подарський стан з тенденцією до погіршення Підприємство знаходиться в кризовому стані.для покращен-ня стану необхідна комплекснасистема фінансово-господар-ського оздоровлення.потрібнодобитися приросту результатів фінансової і господарської дія-льності для переміщення в квадрати 4,5,6.доцільним в май-бутньому буде зближення к по-тенціальним межам розвитку.
2 задовільний фінансово-госпо-дарський стан з тенденцією до погіршення Старіюче підприємство.необхі-дно недопустити одкат в квад-рати 1-3,досягнучи стабільно зростаючої тенденції розвитку. доцільним являється спроба виходу на нові сегменти ринку і розвиток технічних нововедень
3 добрий фінансово-господарсь-кий стан з тенденцією до погір-шення Підприємство,досягше меж ро-звитку.перспективною можна рахувати орієнтацію виробниц-тва,вихід на нові ринки збуту, проведення маркетингової по-літики,яка може надопустити одкату в нижні квадрати матри-ці.
4 незадовільний фінансово-гос-подарський стан з нестабіль ною тенденцією розвитку Забезпечення стабільності ро-звитку дозволе підприємству покинути небезпечну зону мат-риці.чим вище будуть темпи росту,тим скоріше відбудетьсяздвиг до верхніх квадратів матриці.
5 задовільний фінансово-госпо-дарський стан з нестабільною тенденцією розвитку Нестабільний стан.підприємст-во балансує між небезпекою одкату в нижні квадрати матри-ці.
6 добрий фінансово-господарсь-кий стан знестабільною тенде- нцією розвитку непоганий стан,на котрий ,од-нако,негативно впливає неста-більний стан розвитку,що можезумовити зпад в нижні квадра-ти матриці.ліквідація причин,які зімовлюють нестабільністьрозвитку,лозволе зберегти по-ложення в матриці.
7 незадовільний фінансово-гос-подарський стан з тенденцією до покращення Підприємство,яке виходить з кризового стану.при забезпе-чинні добрих тенденцій змінифінансово-господарського ста-ну в майбутньому стане реаль-ною можливість покращення стану.
8 задовільний фінансово-госпо-дарський стан з тенденцією допокращення достатньо успішна діяльність.однак,на всі можливості розви-тку задієні.стабільна і динаміч-на діяльність забезпечить мож-ливість досягнення верхніх квадратів матриці.
9 добрий фінансового-господар- ський стан з тенденцією до по-кращення успішна діяльність з реальни-ми можливостями подальшогорозвитку.можлива одна стра-тегія –утримання досягнутого стану.

Міністерство освіти України

КДТУ

Кафедра:Фінансів та планування

Курсова робота на тему :

′′Фінансова стратегія діяльності підприємства.′′

Виконав: студент

групи ФК-97-2

Москаленко В.М.

Перевірив:

Кравченко В.П.

Кіровоград 1999р.