Смекни!
smekni.com

дерна загроза Сучасна політика США в області ядерного озброєння. (стр. 1 из 3)

BAGATO-REFERATIV.COM.UA – переклад, виправлення

Кафедра інформатики і математики

РЕФЕРАТ

по Концепції сучасного природознавства

«Ядерна загроза»

У 1894 м. Робер Сесил, що був прем'єр-міністр Великобританії, в своєму зверненні до Британської асоціації сприяння науковому прогресу, перелічуючи невирішені проблеми науки зупинився на задачі: що ж дійсно являє собою атом - існує він насправді або є лише теорією, придатною лише для пояснення деяких фізичних явищ; яка його структура.

У США люблять говорити, що атом - уродженець Америки, але це не так.

На рубежі XIX і XX віків займалися головним чином європейські вчені. Англійський вчений Томсон запропонував модель атома, який являє собою позитивно заряджену речовину з украпленими електронами. Француз Беккераль відкрив радіоактивність в 1896 м. Він показав, що всі речовини, що містять уран, радіоактивні, причому, радіоактивність пропорційна змісту урану.

Французи Пьер Кюрі і Марія Склодовська-Кюрі відкрили радіоактивний елемент радій в 1898. Вони повідомили, що їм вдалося з уранових відходів виділити деякий елемент, що володіє радіоактивністю і близький по хімічних властивостях до барію. Радіоактивність радію приблизно в 1 млн. раз більше радіоактивності урану.

Англієць Резерфорд в 1902 році розробив теорію радіоактивного розпаду, в 1911 році він же відкрив атомне ядро, і в 1919 році спостерігав штучне перетворення ядер.

А. Ейнштейн, що жив до 1933 року в Німеччині, в 1905 році розробив принцип еквівалентності маси і енергії. Він зв'язав ці поняття і показав, що певній кількості маси відповідає певна кількість енергії.

Датчанин Н. Бір в 1913 м. розробив теорію будови атома, яка лягла в основу фізичної моделі стійкого атома.

Дж. Кокфорт і Е. Уолтон (Англія) в 1932 м. експериментально підтвердили теорію Ейнштейна.

Дж. Чедвик в тому ж році відкрив нову елементарну частку - нейтрон.

Д.Д. Іваненко в 1932 м. висунув гіпотезу про те, що ядра атомів складаються з протонів і нейтронів.

Е. Фермі використала нейтрони для бомбардування атомного ядра (1934 м.).

У 1937 році Ірен Жоліо-Кюрі відкрила процес розподілу урану. У Ірен Кюрі і її учня-югослава П. Савича результат вийшов неймовірний: продуктом розпаду урану був лантан - 57-ой елемент, розташований в середині таблиці Менделеєва.

Мейтнер, яка в течії 30 років працювала у Гана, разом з О. Фрішем, що працював у Бору, виявили, що при розподілі ядра урану частини, отримані після розподілу, в сумі на 1/5 легше за ядро урану. Це їм дозволило по формулі Ейнштейна полічити енергію, що міститься в 1 ядрі урану. Вона виявилася рівною 200 млн. електрон-вольт. У кожному грамі міститься 2.5 X1021 атомів.

На початку 40-х рр. 20 в. групою вчених в США були розроблені фізичні принципи здійснення ядерного вибуху. Перший вибух зроблений на випробувальному полігоні в Аламогордо 16 липня 1945 м. У серпні 1945 2 атомні бомби потужністю біля 20 кт кожна були скинені на японські міста Хіросіма і Нагасакі. Вибухи бомб викликали величезні жертви - Хіросіма понад 140 тисяч чоловік, Нагасакі - біля 75 тисяч чоловік, а також заподіяли колосальне руйнування. Застосування ядерної зброї тоді не викликалося військовою необхідністю. Правлячі кола США переслідували політичні цілі - продемонструвати свою силу для страхання СССР.

Незабаром ядерна зброя була створена в СССР групою вчених на чолі з академіком Курчатовим. У 1947 Радянський уряд заявило, що для СССР більше немає секрету атомної бомби. Втративши монополію на ядерну зброю, США посилило початі ще в 1942 роботи по створенню термоядерної зброї. 1 листопада 1952 в США було висаджено термоядерний пристрій потужністю 3 Мт. У СССР термоядерна бомба була уперше перевірена 12 авг. 1953.

1. На сьогоднішній день секретом ядерної зброї володіють крім Росії і США також Франція, Німеччина, Великобританія, Китай, Пакистан, Індія, Італія.

Сучасна політика США в області ядерного озброєння.

2. Протягом більш ніж 50-літнього періоду після створення в СШA ядерної зброї основою всіх американських військових стратегій, що існували, таких як "масованої відплати" (50-е роки), "гнучкого реагування" (60-роки), "реалістичного усунення" (70-е роки), що визначає цілі, форми і способи використання цього варварського засобу знищення людей, завжди незмінним залишався принцип - відвертий ядерний шантаж і загроза застосування ядерної зброї в будь-яких умовах обстановки. Загалом, якщо проаналізувати суть і спрямованість сучасної політики США і конкретні плани розвитку їх стратегічних сил, то досить чітко видні їх агресивні спрямування. У умовах військово-стратегічного паритету, що склався між США і РФ Вашингтон намагається додати своєму ядерному потенціалу такі властивості, які забезпечили б можливість, зі слів президента США, "отримати верх в ядерній війні". І хоч на сучасному етапі спостерігається потеплення міжнародного стану: підписана угода про знищення ракет середньої дальності в Європі, побудовані заводи по знищенню хімічної зброї, одностороннє скорочення ВС РФ і т.д. ми повинні бути готові до ведення бойових дій в умовах застосування зброї масової поразки. Це можливе в тому випадку, якщо ми будемо знати заходи щодо захисту від ОМП, його бойові властивості, що вражають чинники.

Характеристика ядерних вибухів і їх вражаючих чинників.

2.1 Ядерний вибух - процес розподілу важких ядер. Для того, щоб сталася реакція, необхідно як мінімум 10 кг високообагащеного плутонія. У природних умовах ця речовина не зустрічається. Дана речовина виходить внаслідок реакцій, що виготовляються в ядерних реакторах. Природний уран містить приблизно 0.7 процентів ізотопу U-235, інше - уран 238. Для здійснення реакції необхідно, щоб в речовині містилося не менше за 90 процентів урану 235.

Види ядерних вибухів.

· У залежності від задач, що вирішуються ядерною зброєю, від вигляду і розташування об'єктів, по яких плануються ядерні удари, а також від характеру майбутніх бойових дій ядерні вибухи можуть бути здійснені в повітрі, у поверхні землі (води) і під землею (водою). Відповідно до цього розрізнюють наступні види ядерних вибухів:

· повітряний (високий і низький)

· наземний (надводний)

2.2 підземний (підводний)

Вражаючі чинники ядерного вибуху.

· Ядерний вибух здатний вмить знищити або вивести з ладу незахищених людей, відкрито стоячу техніку, споруди і різні матеріальні кошти. Основними вражаючими чинниками ядерного вибуху є:

· ударна хвиля

· світлове випромінювання

· проникаюча радіація

· радіоактивне зараження місцевості

електромагнітний імпульс

а) Ударна хвиля в більшості випадків є основним вражаючим чинником ядерного вибуху. За своїй природою вона подібна ударній хвилі звичайного вибуху, але діє більш тривалий час і володіє набагато більшою руйнівною силою. Ударна хвиля ядерного вибуху може на значній відстані від центра вибуху завдавати поразки поразки людям, руйнувати споруди і ушкоджувати бойову техніку. Ударна хвиля являє собою область сильного стиснення повітря, що розповсюджується з великою швидкістю у всі сторони від центра вибуху. Швидкість поширення її залежить від тиску повітря у фронті ударної хвилі; поблизу центра вибуху вона в декілька разів перевищує швидкість звуку, але із збільшенням відстані від місця вибуху різко падає. За перші 2 сік ударна хвиля проходить біля 1000 м, за 5 сек-2000 м, за 8 сек - біля 3000 м. Це служить обгрунтуванням нормативу N5 ЗОМП "Дії при спаласі ядерного вибуху": відмінно - 2 сек, добре - 3 сек, задовільно -4 сек. Вражаюча дія ударної хвилі на людей і руйнуючу дію на бойову техніку, інженерні споруди і матеріальні кошти передусім визначаються надмірним тиском і швидкістю рушення повітря в її фронті. Незахищені люди можуть, крім того здивовуватися осколками скла, що летять з величезною швидкістю і обломками будівель, що зруйновуються, падаючими деревами, а також частинами бойової техніки, що розкидаються, каменями і іншими предметами, що приводяться в рушення швидкісним натиском ударної хвилі. Найбільші непрямі поразки будуть спостерігатися в населених пунктах і в лісі; в цих випадках втрати військ можуть виявитися більшими, ніж від безпосередньої дії ударної хвилі. Ударна хвиля здатна завдавати поразки поразки і в закритих приміщеннях, проникаючи туди через щілини і отвори. Поразки, що наносяться ударною хвилею, поділяються на легкі, середні, важкі і надто важкі. Легкі поразки характеризуються тимчасовим пошкодженням органів слуху, загальною легкою контузією, ударами і вивихами кінцівок. Важкі поразки характеризуються сильною контузією всього організму; при цьому можуть спостерігатися пошкодження головного мозку і органів черевної порожнини, сильна кровотеча з носа і вух, важкі переломи і вивихи кінцівок. Міра поразки ударною хвилею залежить передусім від потужності і вигляду ядерного вибуху. При повітряному вибуху потужністю 20 кТ легкі травми у людей можливі на відстанях до 2,5 км, середні - до 2 км, важкі - до 1,5 км від епіцентра вибуху. З зростанням калібру ядерного боєприпаса радіуси поразки ударною хвилею ростуть пропорціонально кореню кубічному з потужності вибуху. При підземному вибуху виникає ударна хвиля в грунті, а при підводному - у воді. Крім того, при цих видах вибухів частина енергії витрачається на створення ударної хвилі і в повітрі. Ударна хвиля, розповсюджуючись в грунті, викликає пошкодження підземних споруд, каналізації, водопроводу; при поширенні її у воді спостерігається пошкодження підводної частини кораблів, що знаходяться навіть на значній відстані від місця вибуху.

б) Світлове випромінювання ядерного вибуху являє собою потік променистої енергії, що включає ультрафіолетове, видиме і інфрачервоне випромінювання. Джерелом світлового випромінювання є світлова область, що складається з розжарених продуктів вибуху і розжареного повітря. Яскравість світлового випромінювання в першу секунду в декілька разів перевершує яскравість Сонця. Поглинена енергія світлового випромінювання переходить в теплову, що приводить до розігрівання поверхневого шара матеріалу. Нагрів може бути настільки сильним, що можливо обвуглювання або запалення горючого матеріалу і розтріскування або оплавлення непального, що може приводити до величезних пожеж. При цьому дія світлового випромінювання ядерного вибуху еквівалентно масованому застосуванню запалювальної зброї, яке розглядається в четвертому учбовому питанні. Шкіряне покривало людини також поглинає енергію світлового випромінювання, за рахунок чого може нагріватися до високої температури і отримувати опіки. Насамперед опіки виникають на відкритих дільницях тіла, звернених у бік вибуху. Якщо дивитися у бік вибуху незахищеними очима, то можлива поразка очей, що приводить до повної втрати зору. Опіки, що викликаються світловим випромінюванням, не відрізняються від звичайних, що викликаються вогнем або кип'ятком. Вони тим сильніші, чим менша відстань до вибуху і чим більше потужність боєприпасу. При повітряному вибуху вражаюча дія світлового випромінювання більше, ніж при наземному тієї ж потужності. У залежності від сприйнятого світлового імпульсу опіки діляться на три міри. Опіки першої міри виявляються в поверхневій поразці шкіри: почервонінні, припухлості, хворобливості. При опіках другої міри на шкірі з'являються пузирі. При опіках третьої міри спостерігається омертвіння шкіри і утворення виразок. При повітряному вибуху боєприпасу потужністю 20 кТ і прозорість атмосфери порядку 25 км опіки першої міри будуть спостерігатися в радіусі 4,2 км від центра вибуху; при вибуху заряду потужністю 1 МгТ ця відстань збільшиться до 22,4 км. опіки другої міри виявляються на відстанях 2,9 і 14,4 км і опіках третьої міри - на відстанях 2,4 і 12,8 км відповідно для боєприпасів потужністю 20 кТ і 1МгТ.