Смекни!
smekni.com

Робота з файлами і папками у Windows 98 (стр. 2 из 2)

- натиснути на невідомому елементі правою кнопкою миші і потім лівою кнопкою на пункті Что это такое? у контекстному меню;

- натиснути на невідомому елементі мишею, потім натиснути клавішу F1;

- вибрати пункт Справка (?) у рядку меню і потім пункт Вызов справки;

- натиснути кнопку Пуск і потім пункт Справка.

У двох останніх випадках повинно з’являтися діалогове вікно Справочная система. В укладці Содержание необхідно знайти потрібний розділ. Розділи довідки мають значки і містять пункти та інші розділи. Розділ відкривається подвійним натисканням миші на ньому. Пункт довідки має значок . Якщо натиснути на ньому мишею, у правій частині вікна з’явиться текст довідки по цьому пункту.

В укладці Предметный указатель слід уводити слово, що цікавить, у поле, поки у переліку не з’явиться відповідний пункт. Для виведення довідки по виділеному пункту – натиснути кнопку Вывести або двічі натиснути мишею. Також терміни можна шукати, переглядаючи перелік.

Корзина

Корзина – спеціальна папка, що містить перелік усіх видалених файлів і папок. Для відновлення видалених файлів і папок їх необхідно виділити та в пункті меню Файл вибрати команду Восстановить. Для видалення файлів і папок їх слід виділити й натиснути клавішу Delete або кнопку . Для видалення із спеціальної папки Корзина усіх файлів і папок використовується команда Очистить корзину з пункту меню Файл.

Проводник Windows

Ярлик програми Проводник (Explorer) частіше за все має вигляд, як на мал.11.

Вікно програми (мал.12) поділене на дві основні частини: ліворуч відображається дерево папок, праворуч – вміст відкритої (поточної) папки. Поруч з ім'ям кожного об’єкту (диску, папки, файлу) стоїть позначка, що указує на тип об’єкту.

Натискуючи мишею значки , можна виводити й приховувати структуру папок. Для відкриття папки слід один раз натиснути по позначці папки в лівій частині або двічі в правій. Подвійне натискання по позначці папки в лівій частині відкриває папку й показує її структуру.

Мал.6. Вікно Проводник

– позначка дисководу;

– позначка диску вінчестера;

– позначка CD-ROM дисководу;

– позначка папки;

– позначка відкритої папки (поточної папки);

– папка містить укладені папки (підкаталоги), що можуть бути показані;

– папка містить укладені папки і вони показані.

Для переходу на один рівень угору (у папку, яка містить поточну папку) використовується кнопка на панелі інструментів або клавіша Backspace. Щоб перейти на один і більше рівнів угору або на інший диск можна використати прихований перелік на панелі інструментів Адрес. Перейти до попередньої папки, яка була відкрита, можна за допомогою кнопки , а повернутися – . Приховані переліки містять імена папок, які були відкриті у поточному сеансі. Для переходу до будь-якої з них, слід вибрати у переліку її ім’я. Для виведення панелі інструментів і рядку стану слід увімкнути відповідні режими в меню Вид.

Вміст відкритої папки можна подати в 5-х станах: Крупные значки, Мелкие значки, Список, Таблица, Как Web-станица. Для переходу поміж станами використовуються прихований перелік на панелі інструментів або пункти меню Вид. Для сортування файлів по имени, по типу, по размеру, по дате необхідно в контекстному меню або меню Вид вибрати пункт Упорядочить значки, а після цього тип сортування.

Для запуску програми слід виконати подвійне натискання на імені файлу, що містить програму. Якщо двічі натиснути ім’я будь-якого іншого файлу, то завантажиться програма, яка обробляє цей файл, а в її вікні – цей файл.

Виділення файлів і папок

- Для виділення одного файлу достатньо натиснути мишею на його імені.

- Для виділення блоку файлів необхідно натиснути в одному куті блоку й розсунути виділення до протилежного кута.

- Для виділення декількох файлів підряд – виділити ім’я першого файлу, потім натиснути клавішу Shift і виділити останній файл із групи.

- Для виділення декількох файлів, розташованих окремо – натиснути Ctrl і натискати по іменам потрібних файлів.

- Для виділення усіх файлів у папці вибрати команду Выделить все з меню Правка.

Копіювання файлів і папок

1 спосіб:

1. виділити файли і папки;

2. натиснути кнопку ;

3. відкрити папку, в яку необхідно скопіювати файли;

4. натиснути кнопку .

Переміщення файлів виконується так само, але замість кнопки використовується кнопка .

2 спосіб:

1. виділити файли й папки;

2. у лівій частині вікна показати папку, в яку необхідно скопіювати файли;

3. пересунути виділення з правої частини вікна на ім'я потрібної папки.

Якщо при пересуванні в лівій частині вікна поруч із покажчиком миші з’явиться +, то буде виконана операція копіювання. Для виконання переміщення слід виконувати цю операцію при натиснутій клавіші Shift. Якщо поруч із покажчиком миші знаку + не буде, то файли й папки будуть переміщені, а для копіювання необхідно пересувати їх при натиснутій клавіші Ctrl.

Для перейменування файлу або папки слід натиснути два рази на його імені з великим інтервалом. У рамці з курсором, що з'явилася, можна відредагувати ім'я й натиснути Enter.

Для створення папки необхідно в меню Файл або в контекстному меню вибрати пункт Создать, а після цього пункт Папка. У рамці, що з'явилася, увести ім'я папки й натиснути Enter.

Для створення ярлика програми необхідно пересунути файл, що запускає цю програму (файл з розширенням exe або com) у ліву частину вікна Проводник на ім’я потрібної папки. При пересуванні поруч з покажчиком миші з’явиться позначка . Щоб створити ярлик для будь-якого іншого файлу необхідно пересувати його при натиснутих клавішах Shift та Ctrl.

Для вилучення файлів і папок їх потрібно виділити й натиснути клавішу Delete або кнопку .

Для скасування останньої операції необхідно натиснути на кнопці або вибрати відповідний пункт у меню Правка або контекстному меню.

Кожний об’єкт (файл, папка, диск та ін.) має набір параметрів. Для їх перегляду та зміни слід виділити цей об’єкт і натиснути кнопку або у контекстному меню об’єкта вибрати пункт Свойства.

Основні операції з об’єктами

Пошук файлів

1. натиснути кнопку Пуск;

2. вибрати пункт Найти;

3. вибрати пункт Файлы и папки;

4. у полі Имя увести ім'я файлу або шаблон;

5. у полі Искать текст можна увести фрагмент тексту, який повинні містити файли, що розшукуються;

6. у полі Где искать вибрати диск, на якому має проводитися пошук;

7. в укладках Дата і Дополнительно можна вказати додаткові умови пошуку;

8. натиснути кнопку Найти.

Шаблон (маска) – використання замість імені файлу символів * і ? . Символ * позначає будь-яку кількість символів, ? – один довільний символ, або його відсутність.

Наприклад:

*.* – усі файли з поточної (відкритої) папки;

*.doc – усі файли з розширенням doc;

???.* – усі файли з ім'ям із трьох або менше символів;

a*.* – усі файли з іменами на літеру а.

Створення ярлика

Для створення ярлика на Робочому столі необхідно:

1. натиснути праву клавішу миші у вільному місці Робочого столу;

2. у контекстному меню вибрати пункт Создать, а після цього вибрати пункт Ярлык;

3. у діалоговому вікні Создание ярлыка увести повне ім'я файлу програми, для якої створюється ярлик (для заповнення командного рядка можна використати кнопку Обзор);

4. натиснути кнопку Далее;

5. увести назву ярлика й натиснути кнопку Готово.

Зміна значка ярлика

Для зміни значка ярлика слід:

1. натиснути правою клавішею миші на ярлику;

2. у контекстному меню вибрати пункт Свойства;

3. у діалоговому вікні вибрати укладку Ярлык (або Программа);

4. натиснути кнопку Изменить значок (або Смена значка);

5. у діалоговому вікні Изменение значка вибрати значок і натиснути ОК (для вибору значка з іншого файлу використовується кнопка Обзор);

6. у діалоговому вікні Свойства натиснути ОК.