Смекни!
smekni.com

Господарські товариства як юридичні особи (стр. 6 из 7)

Права вкладника командитного товариства:

· Діяти від імені товариства тільки у разі наявності доручення і згідно з ним;

· Вимагати першочергового повернення вкладу у разі ліквідації товариства;

· Вимагати подання їм річних звітів і балансів;

Обов’язки вкладників командитного товариства.

· Повинні вносити вклади і додаткові внески у розмірі способами і у пор’ядку, передбачиними установчим договором

· Сокупний розмір часток вкладників не повинен перевищувати 50 % майна товариства, зазначеного в установчому договорі;

3.4. Припинення командитного товариства.

Згідно ст. 37 ЦК припинення юридичних осіб можливо шляхом ліквідації або реорганізації. Ліквідація – це така форма припинення діяльності юридичної особи, яка не передбачає перехід прав і обов’язків у порядку правонаступництва.

Реорганізація передбачає виникнення на основі діючої юридичної особи однієї або більше нових юридичних осіб.

Незважаючи на те, що ліквідація може проводитись з різних причин, можна виділити загальні підстави. Законодавець розрізняє добровільний і примусовий порядок ліквідації – це такий порядок, коли юридична особа припиняє свою діяльність з ініціативи власника, засновника, органа. Мотиви ініціативи власника щодо ліквідації товариства можуть бути різними і закон їх не регулює. Наприклад: якщо юридична особа створена на певний строк, то підставою ліквідації буде закінчення строку; якщо юридична особа створена з певною метою, то досягнення цієї мети буде підставою її ліквідації.

Примусова ліквідація юридичної особи проводиться на підставі рішень суду (арбітражного суду). Для ліквідації юридичної особи створюється ліквідаційна комісія, встановлюється порядок і строк ліквідації. Ліквідаційна комісія повідомляє про ліквідацію юридичної особи в пресі, за місцем знаходження юридичної особи.

У разі реорганізації юридичної особи всі її права та обов’язки переходять до правонаступника (здійснюється універсальне правонаступництво). При цьому відбувається зміна форми юридичної особи, яка існувала раніше. Наприклад: господарське товариство стає правонаступником орендного права.

Командитне товариство припиняє свою діяльність у разі вибуття усіх учасників з повною відповідальністю.

При вибутті усіх вкладників, учасники з повною відповідальністю вправі замінити ліквідацію товариства та перетворити його на повне товариство. У цьому випадку, як і у разі ліквідації товариства, необхідно внести відповідні зміни до установчого договору та державної реєстрації.

Наявні у командитному товаристві грошові кошти, включаючи і виручку від продажу його майна при ліквідації, після розрахунків по оплаті праці найманих працівників товариства і виконання обов’язків перед банком, бюджету, іншими кредиторами у першу чергу розподіляється між вкладниками для повернення їм їх вкладів, а потім між учасниками з повною відповідальністю у порядку і на умовах, передбачених установчим договором. У разі недостатності коштів товариство для повного повернення вкладникам їх вкладів наявні кошти розподіляються між вкладниками відповідно до їх долі у майні товариства.

Розділ 4. Товариство з обмеженою відповідальністю.

4.1. Поняття товариства з обмеженою відповідальністю.

Товариством з обмеженою відповідальністю визначається товариство, що має правовий статутний фонд, розділений на частки, розмір яких визначається установчими документами. На відміну від інших товариств установчі документи товариства з обмеженою відповідальністю крім відомостей, загальних для всіх видів товариств повинні містити відомості про розмір часток кожного із учасників, розмір, склад та порядок внесення ним вкладів.

Учасники товариства з обмеженою відповідальністю несуть відповідальність у межах своїх вкладів до статутного фонду товариства з обмеженою відповідальністю. Розмір статутного фонду товариства з обмеженою відповідальністю повинен становити суму, еквіваленту не менше 100 мінімальних заробітних плат, виходячи із ставки мінімальної заробітної плати, яка діє на момент створення товариства з обмеженою відповідальністю.

До моменту реєстрації товариства з обмеженою відповідальністю кожний з учасників зобов’язаний внести не менше 30 % у зазначеного в установчих документах вкладу. Повністю вклад повинен бути внесений не пізніше одного року після реєстрації. Товариство з обмеженою відповідальністю так само як і закрите акціонерне товариство (ЗАТ) – це підприємство з фіксованим складом учасників, тобто частки в них розподіляються при емісії серед відповідного кола осіб; учасники цих підприємств можуть уступати належні їм частки тільки за згодою інших учасників; у межах цих підприємств діє досить жорстка система колективного контролю над персональним складом учасників та кількістю належних кожному часток. Але між ними є й істотна відмінність: при виході учасника із товариства з обмеженою відповідальністю на його вимогу і за згодою товариства вклад може бути повернутий повністю або частково в натуральній формі.

У випадках, передбачених установчими документами учасники, які неповністю внесли вклади відповідають за зобов’язаннями товариства також у межах невнесеної частки вкладу.

Максимальна кількість товариства з обмеженою відповідальністю встановлюється законом. При перевищенні цієї кількості товариство з обмеженою відповідальністю підлягає перетворенню на акціонерне товариство протягом одного року, а зі спливом цього року – ліквідації у судовому порядку, якщо кількість його учасників не зменшується до встановленої межі. Товариство з обмеженою відповідальністю може мати єдиним учасником інших господарське товариство, учасником якого є одна особа, особа може бути лише учасником одного товариства з обмеженою відповідальністю, яке має одного учасника.

4.2. Договір про заснування товариства з обмеженою відповідальністю.

Якщо товариство з обмеженою відповідальністю засновується кількома особами, ці особи в разі необхідності визначити взаємовідносини між собою щодо створення товариства укладають договір у письмовій формі, який встановлює порядок заснування товариства, розмір статутного капіталу, частку в статутному капіталі кожному з учасників, строки та порядок внесення вкладів та інші умови передбачені законодавством.

Договір про заснування товариства з обмеженою відповідальністю не є установчим документом. Подання цього договору при державній реєстрації не є обов’язковим. Установчим документом товариства з обмеженою відповідальністю є статут, цей статут містить відомості про:

- розмір статутного капіталу, з визначенням частки кожного учасника;

- склад та компетенцію органів управління і порядок прийняття ними рішень;

- розмір і порядок формування резервного фонду;

- порядок передання (переходу часток у статутному фонді).

Статут товариства з обмеженою відповідальністю зі всіма змінами зберігається в органі, що здійснив державну реєстрацію товариства і є відкритим для ознайомлення

Статутний капітал товариства з обмеженою відповідальністю складається з вкладів його учасників. Не допускається звільнення учасників від внесення вкладу до статутного капіталу товариства. До моменту державної реєстрації товариство з обмеженою відповідальністю, його учасники повинні сплатити не менше 50 % суми своїх вкладів. Частину статутного капіталу, що залишилася не сплаченою потрібно сплатити в продовж року. Якщо сума не була сплачена то учасники товариства повинні зменшити статутний капітал і зареєструвати зміни, або ліквідувати товариство. Якщо сума не була сплачена то учасники товариства повинні зменшити статутний капітал і зареєструвати зміни, або ліквідувати товариство. Якщо статутний капітал зменшився до мінімального рівня статутного капіталу який встановлено законом, товариство підлягає ліквідації.

4.3. Управління товариством з обмеженою відповідальністю.

Вищим органом товариства з обмеженою відповідальністю є загальні збори його учасників. Вищим органом товариства з обмеженою відповідальністю є загальні збори. Компетенція загальних зборів визначається в статуті і в законах, які регулюють правове положення цього виду товариств.

У товаристві з обмеженою відповідальністю створюються виконавчий орган (колегіальний або одноособовий), який здійснює поточне керівництво його діяльністю і є підзвітним загальним зборам його учасників. Виконавчий орган товариства може бути обраний також і не зі складу учасників товариства.

Компетенція виконавчого органу товариства з обмеженою відповідальністю, порядок ухвалення ним рішень і порядок вчинення дій від імені товариства встановлюються ЦК, і іншим законом і статутом товариства.

Колегіальний орган товариства з обмеженою відповідальністю приймає рішення простою більшістю від числа присутніх члені, якщо інше не встановлено установчими документами або законом.

Залежно від ступеня важливості прийняття рішення з того чи іншого питання, встановлюється певна кількість голосів, необхідних для прийняття такого рішення. Більшість рішень загальних зборів приймається простою більшістю від числа присутніх учасників, якщо інше не встановлено установчими документами або законом. Рішення про внесення змін до статуту товариства, відчуження майна товариства на суму, що становить п’ятдесят і більше відсотків майна товариства, та про ліквідацію товариства приймаються більшістю не менш як у ¾ голосів, якщо інше не встановлено законом. Учасник товариства з обмеженою відповідальністю голосує кількістю голосів, яка є пропорційною його частці в статутному капіталі товариства. Таким чином, чим більша частка у статутному капіталі, тим більша кількість голосів.