Смекни!
smekni.com

Вплив алкоголю на організм людини (стр. 2 из 4)

Варто зупинитися на вжитку отрутних технічних рідин - різноманітні сурогати алкоголю. Їх вживають або помилково приймаючи за етиловий спирт, або намірено зневажаючи небезпеками, як це роблять іноді запеклі п'яниці.

Так, метиловий спирт і етиленгліколь входять до складу антифрізів. Володіючи низькою температурою замерзання, вони використовуються в системах охолодження різноманітних двигунів. Подібно звичайному спирту ці рідини спроможні викликати сп'яніння, але через 10-12 годин після їх вжитку з'являються ознаки важкого отруєння: головна біль, нудота, блювота, хибка хода, слабість (або короткочасне збудження), затемнення або навіть повна утрата свідомості. Смерть наступає від мозкових розладів (через 1-2 доби) або поразки нирок (через 1-2 тижні). Метиловий спирт - нервово-судинна отрута, і його доза 100 грам смертельна для людей. Навіть невеличка кількість цього спирту уражає зоровий нерв і систему оболонок ока (зокрема сітківку). Ще більш небезпечний дихлоретан, 10-15 грам якого викликають необоротні зміни в печінці і нирках.

Втім, шкідливі домішки утримуються й у продажному спиртному. Патофізиологічний вплив їх на організм обумовлено не тільки міцністю (процент спирту), але і численними, значно більш шкідливими домішками. Одним із супутників спиртних напоїв є метиловий спирт. Застосовуваний для обробки спиртного сірчистий ангідрид також далеко не нешкідливий. Зокрема, він руйнує необхідні організму вітаміни групи В.

Як бачите алкоголь і його сурогати далеко не нешкідливі, а наслідки їх вжитку небезпечні і потворні.

Причини вжитку алкоголю.

Напевно, Ви неодноразово чули вираження: «вип'ємо, зігріємося». Рахується в ужитку, що спирт є гарним засобом для зігрівання організму. Недарма спиртне часто називають «гарячливими напоями». Рахується, що спирт має лікувальну дію не тільки при простудних, але і при цілому ряді інших захворювань, у тому числі шлунково-кишкового тракту, наприклад при виразці шлунка. Лікарі ж навпаки вважають, що виразковому хворому категорично не можна приймати алкоголь. Де істина? Адже невеличкі дози спиртного дійсно збуджують апетит.

Або інше, що існує серед людей переконання: алкоголь збуджує, бодрить, покращує настрій, самопочуття, робить бесіду більш пожвавленою і цікавою, що важливо для компанії молодих людей. Недарма спиртне приймають «проти втоми», при нездужаннях, і практично на усіх святкуваннях.

Більш того, існує думка, що алкоголь є висококалорійним продуктом, що швидко забезпечує енергетичні потреби організму, що важливо, наприклад, в умовах походу і т.п. А в пиві і сухих виноградних винах до того ж є цілий набір вітамінів і ароматних речовин. У медичній практиці використовують антисептичні властивості спирту, уживаючи його для дезінфекції (при уколах і т.п.), готування ліків, але аж ніяк не для лікування хвороб.

Отже, алкоголь приймають для підняття настрою, для зігрівання організму, для попередження і лікування хвороб, зокрема як дезинфікуючий засіб, а також як засіб підвищення апетиту і енергетично цінний продукт. Де тут правда і де помилка?

Один із пироговських з'їздів російських лікарів прийняв резолюцію про шкоду алкоголю: «...немає жодного органу в людському тілі, який би не піддавався руйнівній дії алкоголю; алкоголь не володіє жодною такою дією, що не могла бути досягнута іншим лікувальним засобом, що діє корисніше, безпечніше і надійніше, немає такого хворобливого стана, при котрому необхідно призначати алкоголь на скільки-небудь тривалий час».

Так що міркування про користь алкоголю - досить поширена помилка. Взяти хоча б очевидний факт - порушення апетиту після стопки горілки або вина. Але це тільки на короткий час, поки спирт викликав «запальний сік». Надалі прийом алкоголю, у тому числі пива, тільки шкодить травленню. Адже спиртне паралізує дію таких важливих органів як печінка і підшлункова залоза.

Видатний психіатр і суспільний діяч, борець з алкоголізмом, академік Володимир Бехтерьов (1857-1927) так охарактеризував психологічні причини пияцтва: «Вся справа в тому, що пияцтво є віковим злом, воно пустило глибокі корені в нашому побуті і породило цілу систему диких звичаїв. Ці звичаї потребують пиття і частування вином у всякому випадку».

Потреба в алкоголі не входить у число природних життєвих потреб людини, як, наприклад, потреба в кисні або їжі, і тому самий по собі алкоголь не має спонукальної сили для людини. Потреба ця, як і деякі інші «потреби» людини (наприклад, паління) з'являється тому, що суспільство, по-перше, робить даний продукт і, по-друге, «відтворює» звичаї, форми, навички і забобони, пов'язані з його споживанням. Зрозуміло, що ці навички не властиві усім в однаковій мірі.

З чого починається пияцтво.

Приводи першого прилучення до алкоголю різноманітні. Але просліджуються їхні характерні зміни в залежності від віку.

До 11 років перше знайомство з алкоголем відбувається або випадково, або його дають «для апетиту», «лікують» вином або ж дитина сама із цікавості пробує спиртне (мотив, головним чином властивим хлопчикам). У більш старшому віці мотивами першого вжитку алкоголю стають традиційні приводи: «свято», «сімейне торжество», «гості» і т.д. З 14-15 років з'являються такі приводи, як «незручно було відставати від хлопців», «друзі умовили», «за компанію», «для хоробрості» і т.д. Хлопчиськам властиві всі ці групи мотивів першого знайомства з алкоголем. Для дівчаток типова в основному друга, «традиційна» група мотивів.

Звичайно це буває, так сказати, «безневинна» чарочка на честь дня народження або іншого торжества. І хоча це відбувається за згодою батьків, у колі сім'ї, усе ж і таке прилучення дітей до вина небезпечно. Адже варто раз доторкнутися до спиртного, як уже знімається психологічний бар'єр і підліток вважає себе вправі випити з товаришами або навіть одному, якщо з'являється така можливість. Недарма в народі говорять: «ріки починаються зі струмочка, а пияцтво з чарочки».

У цілому мотиви вжитку спиртного підлітками діляться на дві групи. У основі мотивів першої групи лежить бажання наслідувати традиціям, відчувати нові відчуття, цікавість і т.п. Формуванню цих мотивів сприяють деякі властивості психіки неповнолітніх, що пробуджують в них почуття дорослості, бажання бути як усі, прагнення наслідувати старшим і т.п. Віковими особливостями підлітків у визначеній мірі можна пояснити і вжиток їми спиртних напоїв «для хоробрості». Цей мотив пов'язаний із відсутністю в неповнолітніх життєвого досвіду, знань, що дозволяють їм вільно вступати в спілкування з навколишніми (наприклад, з особами більш старшого віку, дівчинами).

Особливої уваги заслуговує друга група мотивів споживання алкоголю, що формують пияцтво як тип поводження правопорушників. У число цих мотивів входить прагнення позбутися від нудьги. У психології нудьгою називають особливий психічний стан особистості, пов'язаний з емоційним голодом. У підлітків цієї категорії істотно ослаблений або втрачений інтерес до пізнавальної діяльності. Підлітки, що вживають спиртне майже не займаються суспільною діяльністю. Істотні зсуви спостерігаються в них у сфері дозвілля. Ці хлопці менше цікавляться художньою літературою, рідко беруть участь у самодіяльності, майже не бувають у театрі, втрачають інтерес до серйозної музики, живопису. Нарешті, деякі підлітки споживають спиртне, щоб зняти із себе напругу, звільнитися від неприємних переживань. Напружений, тривожний стан може виникнути у зв'язку з визначеним становищем їх у сім'ї, шкільному колективі.

Проведення вільного часу переважно з друзями характерно для підлітків. І хоча підліткові групи утворюються стихійно, їх складають хлопці, близькі за рівнем розвитку, запитам і інтересам. Але якщо підліткова група не об'єднана якоюсь корисною діяльністю, у ній переважає «порожнє» проведення часу нудьгуючих неповнолітніх і така група стає сприятливим грунтом для розпиття спиртних напоїв.

Стадії і форми сп'яніння й алкоголізму.

Як часто деякі люди з гордістю відзначають в себе і у своїх товаришів підвищену стійкість до спиртного, рахуючи, що це пов'язано з фізичним здоров'ям. А насправді підвищена стійкість до спиртного - перша ознака алкоголізму, що починається, симптом серйозного захворювання. Для алкоголіка що чарка, що стакан, що пляшка вина - усе єдино. Вже від чарки спиртного він приходить у своєрідний стан ейфорії - порушення, що тільки посилює його прагнення випити, потім наступні дози мало змінюють його зовнішній вигляд, хоча в організмі відбуваються помітні зсуви. Спочатку алкоголік виявляє надзвичайну активність, намагаючись «позачергово» випити чергову стопку, починає буйствувати або дурачитись. Але остання крапля переповнює межі стійкості, алкоголік «відключається» від зовнішнього світу, впадаючи в забуття. Втрата контролю за кількістю випитого, непомірна жадібність до спиртного і супровідне цим неконтрольоване, розв'язне, нерідко цинічне поводження - стійкі ознаки алкоголізму.