Смекни!
smekni.com

Інформаційні технології передавання файлів через Інтернет на основі протоколу FTP (стр. 3 из 4)

· Режим ASCII(текстовий). Застосовується при передачі текстових файлів (включаючи HTML-файли). В різних комп’ютерних системах для позначення закінчення стрічки застосовуються різні символи. В текстовому режимі програмне забезпечення FTP автоматично формує закінчення рядків для системи, в яку передається файл.

· Двійковий режим (передачі зображення). Використовується при передачі файлів, що містять будь-які дані, крім неформатованого тексту.В даному режимі програмне забезпечення FTP під час передачі не вносить ніяких змін у вміст файлу. Застосовується двійковий режим при передачі графічних файлів, аудіофайлів, відеофайлів.

Відключення від сервера

Закінчивши роботу з FTP-вузлом, користувач відключається від нього (чи це робить його клієнтська програма, коли з неї виходити). Деякі FTP-кілєнти дозволяють підключатись до декількох FTP-вузлів одночасно; в такому випадку відключення від одного з вузлів не впливає на решту з’єднань з іншимим серверами.

4.2. Програмне забезпечення FTP-серверів

В мережі Internet є не тільки Web-сервери, але і тисячі FTP-серверів. Багато організацій, що застосовують Web-сервери, використовують також і FTP-сервери для розповсюдження різних файлів:безкоштовних програм, документації до своїх продуктів чи файлів даних. Найчастіше, коли відвідувачі Web-вузла клацають на посиланні для завантаження якогось файлу, це посилання фактично перенаправляє броузер відвідувача на FTP-сервер. Більшість користувачів сьогодні зіштовхуються з FTP тільки при такому непомітному перенаправленні.

Як правило, основна частина файлів, що зберігаються на FTP-серверах, призначена для більш підготованих користувачів Internet, таких, як користувачі UNIX та розробники ПЗ.

4.3. Загальнодоступна (“анонімна”) та приватна служба FTP

Одні файли на FTP-серверах можуть бути доступними для всіх, інші – тільки для приватних користувачів.

Кожен користувач FTP-сервера повинен на ньому зареєструватись, щоб можна було відрізнити привілейованих користувачів від усіх решту. Якщо сервер підтримує загальний доступ, то звичайні користувачі реєструються з використанням реєстраційного імені anonymous (анонімне), не вказуючи паролю або замість нього – свою електронну адресу.Тому часто загальнодоступні FTP-сервери називають анонімними. Приватні користувачі реєструються з використанням призначених їм імен та паролів, що дає модливість отримати різні степені привілейованості доступу до приватних папок (каталогів). Коли корситувач звертаєтсья на FTP-сервер через Web-броузер, останній автоматично виконує анонімну реєстрацію, якщо не було дано інших вказівок.

Файли на FTP-серверах зберігаються в різних папках. Після підключення до сервера можна побачити ті папки, що доступні у відповідності з рівнем пріоритету. Можна виконувати різні дії (просто бачити файли, що знаходяться в папці, завантажувати нові, помішати їх в папку або замінювати існуючі файли) в залежності від того, яка була проведена реєстрація. Як правило, на сервері файли, доступні для завантаження будь-яким користувачем, розміщені в папці pub(від слова public-загальнодоступний).

5. Режими обміну даними

У протоколі, який я розглянула в моїй курсовій роботі, велика доля уваги приділяється різним способам обміну даними між комп’ютерними одиницями різних архітектур, які мають різну довжину слова та різний порядок бітів у ньому. Крім того, різні файлові системи працюють з різною організацією даних , яка виражається в понятті методу доступу. Відповідно до матеріалів літературного джерела [1], я ознайомилась з різнимим режимами передавання інформації через протокол FTP.

З точки зору FTPобмін може бути поточний або блоковий, з кодуванням в проміжкові формати або без нього, текстовий або двійковий.

Нижче я коротко відмітила у тезах особливості різних типів режимів обміну інформацією:

- При текстовому обміні всі дані перетворюються в ASCIIі в цьому вигляді предаються по мережі. Вийняток становлять тільки дані IBMmainframe, які по замовчуванню передаються в EBCDIC, якщо обидві взаємодіючі машини IBM.

- Двійкові дані передаються послідовністю бітів або підлягають відповідним перетворенням в процесі сеансу управління.

- При поточній передачі даних за одну сесію передається один файл даних, а при блоковій передачі – кілька файлів.

5.1. Передача файлів різних типів

Для протоколу FTP типи файлів, що передаються, не мають великого значення. Проте є два режими передачі файлів: двійковий та текстовий. В двійковому режимі файл передається без особливих змін, тому так можна пересилати будь-які файли.

Текстовий режим був розроблений для передачі простого тексту в коді ASCII. Стандарт ASCII представляє собою розповсюджений стандарт кодування тексту, але один його засіб – спосіб представлення закінчення рядка – не підлягає стандарту. В системах UNIXта Macintosh завершення рядка тексту позначається не так, як в системах DOSта Windows. Якщо передається на комп’ютер з системою Windowsтекстовий файл, що був початково в системі UNIX, з використанням двійкового режиму, закінчення рядків не видозміняться. Текстовий режим передачі даних дозволяє вирішити цю проблему: клієнтська програма підставить закінчення стрічок, що підходять до даної системи. Проте в текстовому режимі коректно передаються тільки текстові файли.

6. Пошук файлів на FTP-серверах

Можна проводити пошук файлів на FTP-серверах з використанням засобів пошуку Web, оскільки посилання на FTP-файли тепер розміщуються прямо на Web-сторінках. Проте FTP-сервери з’явились в Internetнабагато раніше, ніж Web-аналоги, тому ще до появи Webвиникла окрема система з назвою Archie, що дозволяє здійснювати пошук матеріалів на FTP-серверах багато в чому аналогічний пошуку, що використовується в пошукових машинах Web. Система Archieзабезпечує пошук файлів по іменах тільки на FTP-серверах.

6.1. Пошук файлів за допомогою

системи Archie

В Internetє служба під назвою Archie, яка допомагає шукати амтеріали на FTP-серверах по всьому світу. Для того, що скоритсатися її послугами, потрібно підключитись до сервера Archie. Ім’я служби Archie походить від слова archive(архів), оскільки вона є інструментальним засобом пошуку в файлових архівах. Єдиним недоліком системи Archie є те, що попит на її послуги часто перевищує можливості сервера.

Archie – це розвинута система “клієнт-сервер”, що призначена для підтримки FTP-серверів: існують сервери Archie та клієнти Archie. Такі сервери, як archie.rutgers.edu; archie.interic.net; archie.uquam.ca; archie.doc.ic.ac.uk; archie.luth.se та archie.nz, складають лише частину серверів Archie. Сервери Archie – це інструментарії пошуку файлів, особливо програмних фалів на анонімних FTP-серверах. На відміну від засобів пошуку Web, служба Archie виконує пошук тільки по іменах чи по частинах імен файлів, а не по їх вмісту.

Користувач може отримати доступ до серверів Archie декількома способами:

- Отримати програмне забезпечення клієнта Archie у вигялді автономної програми.

- Використовувати програмне забзпечення клієнта Archie, вбудоване у деякі програми FTP-клієнтів.

- Застосовувати форми запитів Archie та шлюзи Archie у webдля передачі запитів пошуку на будь-який з серверів Archie по всьому світу.

- Послати листа на сервер Archie засобами електронної пошти.

- Підключитися до сервера Archie з використанням ще одної системи клієнт-сервер telnet, що дозволяє реєструватись на віддалених системах.

Для передачі пошукових запитів на будь-який з серверів Archie у всьому світі можна використовувати Web. Одною з вихідних точок пошуку “форм запиту” та “шлюзів” Archieє сервер Yahoo!, який знаходиться за адресою http://www/yahoo/com. Потрапивши на даний сервер, треба вибрати команду ComputersandInternet/ FTPSites/Searching/Archie для доступу до Archie.

Якщо користувач надає перевагу клієнтській програмі, то потрібно враховувати. Що найбільш широко використовується програма WSArchie. Компанія BunyipInformationSystems, яка здійснює комерційну підтримку сервера Archie, веде FTP-каталог клієнтів Archie для ряду операційних систем на вузлі:

ftp://ftp.bunyip.com/pub/archie/clients/

Вікно програми WSArchie для Windows 95, Windows 98 та Windows ME в значній мірі нагадує вікно пошуку файлів цих операційних систем.

Якщо користувач має доступ до клієнта telnet, то можна підключитись по ньому до деяких серверів Archieі застосувати текстові команди для керування цим сервером. Використовується аrchie в якості реєстраційного ідентифікатора. Після підключення до Archie потрібно ввести команду help, helpfind чи helpset, що отримати довідку про них. По електронній пошті є можливість переслати свій запит на сервер Archie та отримати на нього відповідь.

Незалежно від методу доступу до сервера користувач повинен надати Archie деяку інформацію згідно джерела [1]:

- Які символи шукати в імені файлу і як їх використовувати в процесі пошуку.

- Які обмеження застосовувати, включаючи максимальну кількість екземплярів знайдених файлів та файлів з однаковими іменами (необов’язкова інформація).

- Який сервер Archie використовувати (в пакет програми клієнта входять списки. Де можна обрати сервер).

- В яких доменах (країнах) потрібно шукати даний файл (необов’язкова інформація).

Спочатку потрібно визначитись, як послідовності символів можуть зустрітися в імені файлу, який шукаємо. Можна повідомити системі Archie, що вона повинна інтерпретувати ці символи різнимим способами в процесі пошуку. Елементи керування на Web-сторінці Archie чи в клієнтському програмному забезпеченні потрібно шукати наступним чином:

- Підрядок (setsearchsub). Шукати цю послідовність символів незалежно від того, чи прописні, чи друковані літери використовуються в будь-якомі місці імені файлу.