Смекни!
smekni.com

Облік грошових засобів і розрахункових операцій на матеріалах Коломийської щетинно-щіткової фа (стр. 4 из 7)

Регістрами для обліку грошових засобів по розрахунковому рахунку є журнал-ордер №2 (додаток № 4) і відомість №2 (додаток №5) . У журналі ордері №2 відображають операції по кредиту, а у відомості №2 - операції по дебету 51 рахунку. Складаються журнал-ордер і відомість по даних виписок банку. При цьому треба мати на увазі, що одній виписці відводять один рядок в регістрі.

2.3. Облік розрахунків з підзвітними особами.

Підзвітними вважаються робітники і службовці підприємства, які одержали гроші, аванси під звіт для проведення деяких дрібних операційно - господарських витрат, а також на відрядження. Список таких осіб затверджує керівник підприємства, кошти на відрядження видають у міру необхідності в межах сум, передбачених кошторисом. Гроші, видані під звіт, повинні зикористовуватись лише на ті потреби, на які вони видані. Видача грошей під звіт дозволяється тільки робітникам свого підприємства із своєї каси. Грошові чеки для одержання підзвітних сум безпосередньо з розрахункового рахунку в банку, як правило, не видають.

Підзвітній особі видають гроші на основі її письмової заяви з дозволу керівника підприємства при наявності довідки бухгалтерії про те, що за даною особою немає заборгованості по раніше виданих авансах.

Для Обліку підзвітних сум застосовується синтетичний активно- пасивний рахунок № 71 " Розрахунки з підзвітними особами". По дебету цього рахунку групують суми, що видаються під звіт, і відображають заборгованість осіб. По кредиту рахунку обліковують суми, витрачені з підзвіту або його повернення.

На витрачені суми, згідно авансових звітів (додаток № 6), складаються наступні проведення:

Дт 26 " Загальногосподарські витрати"

Кт 71 " Розрахунки з підзвітними особами" на суми витрат на відрядження і інші загальногосподарські витрати.

Дт 05, 06, 08, 12 " Матеріали", " Паливо", " Запасні частини", " МШП"

КТ 71 " Розрахунки з підзвітними особами" на суму, виплачену за придбання, доставку, і відвантаження і зберігання матеріальних цінностей.

Дт 24 або 25 " ВУЕУ", " Загальновиробничі витрати".

Кт 71 " Розрахунки з підзвітними особами"

Дт 31 " Витрати майбутніх періодів"

Кт 71 " Розрахунки з підзвітними особами" на суму витрат, проведених в звітному періоді, але тих, що підлягають включенню в витрати виробництва в майбутній період.

Дт 43 " Позавиробничі витрати"

Кт 71 " Розрахунки з підзвітними особами" на витрати по відвантаженню продукції.

Гроші для видачі авансів під звіт надходять з розрахункового рахунку

Дт 50 " Каса"

Кт 51 " Розрахунковий рахунок"

Регістри для обліку розрахунків з підзвітними особами.

Облік розрахунків з підзвітними особами ведеться лінійно - позиційним способом в журналі — ордері № 7 (додаток № 7), в якому зосереджений синтетичний облік і аналітичний; повна назва цього журналу така: журнал - ордер № 7 за_________ 199_р. по кредиту рахунку № 71 " Облік розрахунків з підзвітними особами" і аналітичні дані по цьому рахунку.

Заповнюється цей журнал по кожній підзвітній особі окремо і окремо кожному виводиться залишок заборгованості.

В журналі - ордері № 7 на одній сторінці записується сума виданого авансу і сума витрат по затвердженому звіту в кореспонденції з дебетуючими рахунками.

Суми залишків, що рахуються за підзвітною особою беруться з журналу - ордеру № 7 за минулий місяць, суми виданих авансів записуються по документах, які відображені в журналі № 1.

Суми здані в касу залишків не використаних авансів записуються на основі прибуткових ласових ордерів, відображених у відомості № 1 по дебету рахунку

50 " Каса", а записи по кредиту рахунку 71 "Розрахунки з підзвітними особами" - на основі авансових звітів.

2.4. Облік безготівкових розрахунків.

Бухгалтерський облік з постачальниками і покупцями, підрядчиками і замовниками ведеться на З рахунках : № 60 " Розрахунки з постачальниками і підрядчиками" , № 61 " Розрахунки по авансах", №62 " Розрахунки з покупцями і замовниками ".

На дебеті цього рахунку відображаються суми оплачених рахунків, на кредиті обліковується сума акцептованих рахунків на матеріальні цінності, що надійшли, виконані роботи та послуги.

Аналітичний облік ведуть за окремими рахунками постачальників і підрядчиків, фактами надходження невідфактурованих поставок або оплати матеріальних цінностей, що не надійшли, в розрізі постачальників і підрядчиків.

Рахунок № 61 " Розрахунки по авансах" використовують у випадках, коли при надходженні матеріальних цінностей відсутні платіжні документи на оплату. На дебеті цього рахунку відображаються суми виданих авансів під поставку матеріальних цінностей, виконання робіт.

На рахунку № 62 "Розрахунки з покупцями та замовниками" відображають розрахунки за відвантажену продукцію, виконані роботи і послуги лише на тих підприємствах, у яких реалізація продукції планується в міру її відвантаження, здавання замовникам робіт та надання послуг. Тут обліковують також і заборгованість покупцям за одержану від них часткову оплату продукції, що знаходиться у відвантажених товарах або в платежах, що надійшли в оплату ще не відвантаженої продукції.

На дебеті рахунку № 62 "Розрахунки з покупцями та замовниками" відображають суми, що належать з покупців або замовників, на кредиті — надходження коштів в оплату відвантажених товарів або використаних робіт і послуг. Сальдо на рахунку № 62 означає суму неоплачених платниками рахунків за товари відвантажені, виконані роботи і надані послуги. Як правило на рахунку № 62 сальдо має бути дебетовим, а якщо випадково виникає кредитове ­­- це означає переплату покупцями і замовниками по окремих рахунках.[8][8]

Розрахунки по претензіях.

На кожному підприємстві в процесі його фінансово-господарської діяльності можуть виникати і їх необхідно облічувати розрахунки претензійного порядку, борги за нестачі, розтрати, крадіжки.

Розрахунки претензійного характеру облічуються на рахунку № 63 “Розрахунки за претензіями”. На цьому рахунку інформація про претензії, які висувають постачальникам, підрядчикам, транспортним та іншим організаціям, а також про пред'явлені й визнані (судовим порядком) штрафи, пені, неустойки.

По дебеті рахунку № 63 відображаються такі суми претензій:

• за виявлену при перевірці розрахунків постачальників і підрядчиків, транспортних організацій невідповідність цін і тарифів, передбачених договорами, арифметичні помилки;

• за виявлену невідповідність якості матеріалів, товарів постачальників технічним умовам, зумовлені договором;

• за нестачу вантажів постачальників, транспортних та інших організацій;

• за брак та простій, що виникли з вини постачальників;

• за суми, помилково списані установами банків з розрахункового рахунку підприємства;

• за штрафи, пені та неустойки, що утримуються з постачальників, підрядчиків, покупців, замовників за невиконання договірних зобов'язань, у розмірах, визнаних платником або присуджених арбітражем.

У разі, якщо висунені претензії судовими органами відхиляються й утриманню не підлягають, їх суми відносять на ті рахунки обліку, я яких вони були списані.

Підставою для записів операцій на рахунку № 63 “Розрахунки по претензіях” є: акти прийомки вантажів, рішення арбітражних органів, письмові погодження постачальників на задоволення претензій, а також виписки банку на суми, що надійшли в порядку задоволення претензій.

Синтетичний і аналітичний обліки руху коштів на рахунку № 63 “Розрахунки за претензіями” ведуться по кредиту в журналі-ордері №8, по дебету - у відомості №7 (додаток № 8) по кожному дебітору, а при спрощеній формі обліку - у журналі-ордері № 03 і відомості № 02.

На рахунку №69 “Розрахунки по страхуванню” діють такі субрахунки:

№ 69-1 “Розрахунки по соціальному страхуванню”

№ 69-2 “Розрахунки по страхуванню майна”

№ 69-3 “Розрахунки по індивідуальному страхуванню”

№ 69-4 “Розрахунки з Пенсійним фондом”

№ 69-5 “Розрахунки по медичному страхуванню”

Облік розрахункових операцій по соціальному страхуванню та з Пенсійним фондом.

Рахунок № 70 "Розрахунки з оплати праці" призначений для обліку розрахунків за всіма видами оплати праці: заробітної плати, премій, виконання громадських обов'язків та ін.

Для обліку розрахунків по оплаті праці використовують два субрахунки:

№ 70-1 "Нарахована заробітна плата" № 70-2 "Депонована заробітна плата". На кредиті субрахунку № 70-1 "Нарахована заробітна плата" -відображаються:

— нарахована заробітна плата робітникам основного виробництва, виробництва напівфабрикатів, допоміжних виробництв;

— нарахована заробітна плата робітникам за обслуговування і ремонт обладнання цехів основного виробництва;

— нарахована заробітна плата службовцям та обслуговуючому персоналу;

— нарахована заробітна плата спеціалістам; — нарахована плата працівникам житлово-комунального господарства;

— нарахована заробітна плата за впровадження нової техніки, технології, за виконаний ремонт основних засобів;

— суми нарахованої допомоги з тимчасової непрацездатності;

— суми премій, нараховані за рахунок коштів Фонду економічного стимулювання або Фонду спеціального призначення;

— оплата праці за рахунок коштів Резерву наступних витрат і платежів та інші.

На кредиті субрахунку № 70-2 "Депонована заробітна плата" відображаються суми своєчасно не виданої заробітної плати, премій, допомоги тощо працівникам підприємства.

На дебеті субрахунку № 70-1 "Нарахована заробітна плата" відображається виплачена заробітна плата, депонована заробітна плата, відрахований прибутковий податок із заробітної плати працівників та службовців на користь державного бюджету, відраховані аліменти та інші відрахування згідно з виконавчими листами, відрахування у розмірі 1% з нарахованої плати кожного працюючого до Пенсійного фонду, у розмірі 1 % профспілкових внесків від нарахованої заробітної плати, сплачені дивіденди за акціями, відрахування сум за лікарняними листками, 0,5% — збір на випадок безробіття та ін.