Смекни!
smekni.com

Здійснення в Україні державної влади за принципом розділення на законодавчу виконавчу та судову (стр. 3 из 6)

Панування права прокламуµ, щоб суд виступив арб·тром в спор· про опрушення права не т·льки в правозастосовчому, але й в правотворчому процес·. Суд повинен бути здержуючим фактором проти порушень права · конституц·ј не т·льки з· сторони вико­навця, але й з· сторони законодавця. Для цього необх·дний конституц·йний суд. Hе п·дм·няючи законодавця · залишаючись в межах судових юрисдикц·йних задач, конституц·йний суд забезпе­чуµ конституц·йн·сть закону, ·накше кажучи верховенство Конституц·ј в правотворч·й д·яльност· законодавця. Без такој судовој перев·рки конституц·йност· закон·в (· тим б·льше п·дзаконних нормативних акт·в) не може утвердитись панування права, правова держава. ¶снування конституц·йного суду дозво­лить не прим·няти такий нормативний акт (в тому числ· · за­кон), що суперечить конституц·ј.

ґ ще один аспект д·яльност· суду в механ·зм· здержок · противаг. Виступаючи в рол· арб·тру, р·шаючи спори, суд звер­таµться до тлумачення права · Конституц·ј. В певних випадках в·н може використовувати аналог·ю закону · аналог·ю права. Тобто, в својх р·шеннях суд може вийти за меж· букви закону · звернутися до його духу. В такому випадку в·н приймаµ р·шення, керуючись духом закон·в, зм·стом права, ·ншими словами, на основ· д·йсно-·сторичних акс·ом · принцип·в права. Це дозволяµ суду б·льш оперативно в пор·внянн· з законодавцем приводити правопорядок у в·дпов·дн·сть з потребами життя. В в·домих рам­ках така свобода суду не протиречить правов·й держав·. Тому що мова в цих випадках йде не про повсякденну д·яльн·сть суду, а про екстремальн·, виключн· ситуац·ј в систем· здержок · проти­ваг, розпред·ленн· · балансуванн· влад. Важливо, щоб суд при цьому залишався хоронителем Конституц·ј, захищав право · пргрес, а не пертворювався в зброю зловживань · реакц·ј. Тут необх·дний ц·лий ряд фактор·в · умов (орган·зац·йних, юридич­них, культурних · ·н.), завдяки яким суд може фактично стояти на сторож· панування права · справедливост·, мати високу пова­гу · авторитет в сусп·льств·.

Розпод·л влад - це не т·льки юридичний · орган·зац·йний, але й соц·ально-пол·тичний принцип, що дозволяµ з'µднати так· протиречив· аспекти соц·ального життя, як влада · свобода, за­кон · право, держава · сусп·льство. Розпод·л влади µ не­обх·дною умовою, м·рою · маштабом демократизац·ј пол·тичного життя. З цим пов'язаний другий аспект розпод·лу влади: розп­ред·лення влади м·ж класами · групами, проблема участ· р·зно­ман·тних груп в реал·зац·ј влади, степ·нь представленост· з урахуванням р·зноман·тних ·нтерес·в · т. д. В правов·й держав· влада походить в·д народу, тому т·льки народ в својй конкрет­но-·сторичн·й реальност· · повинен мати можлив·сть приймати участь в реал·зац·ј пол·тичној влади. Державна влада в ц·лому · р·зноман·тн· јј г·лки не повинн· бути монопол·зован· якою-небудь одн·µю групою, прошарком, класом, оск·льки мова йде про правову державу, про панування права. В правов·й дер­жав· важливо забезпечити представництво ·нтерес·в р·зних про­шарк·в · груп, плюрал·зм думок · ·нтерес·в. Такий плюрал·зм повинен з допомогою розпод·лу влади орган·чно з'µднати демок­ратизац·ю влади з јј компетенц·µю · профес·онал·змом (7,105).

Зв·дси · проблема гарантування прав · ·нтерес·в мень­шост·. Пол·тична практика в јј пол·тичн·й ретроспектив· пока­зуµ, що менш·сть не завжди помиляµться. Hапроти, за нею ·нколи стојть правда · ·стина. В ц·лому потр·бна терпим·сть · "в·дкрит·сть" держави, щоб не закрилась дорога до вол·. Обов'язковою умовою для цього µ розпод·л влади, тобто розпод·л влади через соц·ально-пол·тичний плюрал·зм. Монопол·я влади безнад·йно веде до пол·тичној патолог·ј в р·зних јј р·знови­дах, таких, як авторитарна тиран·я, бюрократична ол·гарх·я, охлократ·я, антигуманна технократ·я, маф·я, що дориваµться до пол·тики. Запоб·гти монопол·зац·ј влади з· сторони кого б там не було можна лише тод·, коли вона стане розд·леною, розп­ред·леною серед р·зних учасник·в пол·тичного процесу, пол·тич­ној системи. А для цього в свою чергу необх·дна повноц·нно пульсуюча правова держава, що може св·й плюрал·зм адекватно представити в ·нститутах пол·тичној влади, в систем· розпод·лу влади.

2)В чому сутн·сть системи розпод·лу влади в США?

Творц· конституц·ј США 1787 р. поклали в основу структу­ри вищих орган·в державној влади - Конгресу, президента · Вер­ховного суду - принцип розд·лення законодавчој, виконавчој · судовој влади. Сам принцип вони запозичили у Англ·ј, але нада­ли йому својх специф·чних американських рис. Чому вони зупини­лись саме на цьому принцип·? Серед американських колон·ст·в було широко розповсюджено недов·р'я до влади англ·йського ко­роля, до монарх·чного правл·ння взагал·, в·дображаючогося в јхн·й св·домост· необмеженого управл·ння, яке велося уповнова­женими короною в заокеанських територ·ях. Тому вони не т·льки встановили в себе республ·канський устр·й але й створили такий добре продуманий механ·зм державаној влади, який м·г би слгу­вати над·йною перешкодою на шляху будь-яких спроб одн·µј з в·ток влади дом·нувати над ·ншими, л·кв·дувати демократичн· початки (в цей пер·од вони були ще вельми обмежен·) · нав'яза­ти крајн· свою тиран·чну диктатуру в т·й чи ·нш·й форм·.

Створений в США американський вар·ант розд·лення влади стали називати системою "здержок · противаг". Вона повинна бу­ла не т·льки попередити узурпаторськ· тенденц·ј одн·µј ·з трь­ох в·ток влади, але й забезпечити стаб·льн·сть державних пра­вових ·нститут·в · безперервн·сть функц·онування самој держав­ној влади (3,6-7).

Чи вдалося досягнути ц·µј мети? Оглядаючись на двохв·кову ·стор·ю США, можна в·дпов·сти, що в основному ця задача була вир·шена. При цьому, однак, треба зробити обмовку. Hа практиц· зд·йснення принципу розпод·лу влади н·коли не сп·впадало з т·µю моделлю, яка заф·ксована в конституц·ј. Державний ме­хан·зм пост·йно м·нявся в ход· розвитку американського сусп·льства, зм·ни рол· США на св·тов·й арен·. В·н волод·µ достатньою гнучк·стю щоб пристосовуватися до зм·н, що в·дбува­ються в крајн·, щоб в найб·льш·й степен· сп·впадати ·нтересам правлячих к·л в даний пер·од. Однак, хоч в юридичн·й компе­тенц·ј вищих орган·в влади, як · в јх фактичних повноваженнях, практичн·й д·яльност· · взаµмов·дносинах проходили суттµв· зм·ни, сам принцип розпод·лу влади н·коли не переставав д·яти, опред·ляти основу державного механ·зму. Цьому сприяли важлив· елементи системи розпод·лу влади.

По-перше, вищ· органи державној влади формуються р·зними шляхами. Конгрес, що складаµться з двох палат - палати представник·в · сенату, - вибираµться шляхом прямих вибор·в по виборчим округам. Президент вибираµться подв·йним шляхом, ко­лег·µю виборц·в, яких вибирають на загальнихвиборах. Члени Верховного суду призначаються президентом за погодженням з се­натом. По-друге, у кожного органу державној влади св· терм·н повноважень. Терм·н повноважень конгресмен·в, як називають член·в палати представник·в, - 2 роки, член·в сенату - 6 рок·в, але кожн· два роки 1/3 його складу переобираµться; терм·н повноважень президента - 4 роки, члени Верховного суду призначаються пожиттµво.

По-третµ, кожна в·тка влади не µ повн·стю незалежною в·д ·нших · не користуµться монопольними повноваженнями у својй сфер· д·яльност·, як· в т·й чи ·нш·й м·р· обмежуються повнова­женнями ·нших орган·в влади. Hаприклад, Конгрес може в·дхилити будь-як· запропонован· президентом законопроекти, але прези­дент в свою чергу може накласти вето на будь-який одобрений конгресом б·ль. ¶ в к·нечному рахунку Конгрес може подолати вето, знову одобривши законопроект в обох палатах, але на цей раз вимагаµться не проста, а квал·ф·кована б·льш·сть, тобто не менше 2/3 учасник·в в голосуванн· конгресмен·в · сенатор·в. А цього, як св·дчить практика, далеко не завжди можна досягнути.

Окр·м конституц·йних прав, президент в својх в·днощеннях з Конгресом використовуµ величезн· фактичн· можливост·, надан· йому на його посту, для впливу на сусп·льну думку. Hаприклад, президент Рузвельт практикував регулярн· "розмови б·ля камель­ка", як· транслювалися по рад·о, Р.Рейган - виступи по рад·о · телебаченню, а також на р·зних форумах. Як правило заява голо­ви виконавчој влади б·льш широко розповсюджуµться засобами масовој ·нформац·ј н·ж виступи член·в Конгресу · його р·шення (3,8).

Користуючись таким прив·лейованим положенням Р.Рейган не раз виступав з обвинувачуваннями в адрес својх пол·тичних про­тивник·в в тому, що вони перешкоджають його пол·тиц· оздоров­лення економ·ки, укр·плення нац·ональној оборони. Така крити­ка, до того ж майстерно дана Рейганом на високому профес·йному р·вн· ораторського мистецтва, нанесла немалој шкоди багатьом членам Конгресу.

Своµр·дн· в·дносини складаються м·ж Верховним судом · двомо ·ншими г·лками влади. Президент звичайно назначаµ на в·льн· ваканс·ј судей з числа својх однодумц·в, · з ними йому в·дносно не складно знаходити взаµморозум·ння, хоча нав·ть в цьому випадку м·ж ними деколи виникають розходження. Кр·м то­го, президенту часто доводиться мати справу з суддями, назна­ченими його попередниками · не розд·ляючими його погляди на б·льш·сть важливих пол·тичних проблем. ¶ в такому випадку створення грунт для з·ткнення. Hаприклад, настроµн· консерва­тивно члени Верховного суду в св·й час в штики зустр·ли рефор­ми Ф.Рузвельта. Використовуючи своµ право конституц·йного наг­лядо, вони об'явили неконституц·йною створену президентом Адм·н·страц·ю по в·дновленню промисловост·, рахуючи, що својм втручанням в економ·ку, в трудов· в·дносини вона порушуµ нез­ламн· принципи своб·дного п·дприµмництва (3,9-10).

Пожиттµве вибирання забезпечуµ членам Верховного суду високу степ·нь незалежност·. Хоча незалежн·сть ця не абсолют­на: Конгрес маµ право зм·щувати јх в порядку ·мп·чменту. Кр·м того, президент може зб·льшити к·льк·сть член·в суду, ·, наз­начивши туда својх приб·чник·в, укр·пити в ньому св·й вплив. Однак ц· можливост· президент · Конгрес практично не викорис­товували.