Смекни!
smekni.com

Міжнародно-правове регулювання інвестиційної діяльності (стр. 3 из 3)

• співробітництво у вирішенні проблем міжнародного економічного співробітництва держав-експортерів капіта­лу, держав-імпортерів капіталу та іноземних приватних інвесторів.

Будучи за своєю природою міжнародною організа­цією, суб'єктом міжнародного права, Агентство в той же час займається чисто комерційною діяльністю в сфері страхування ризиків, пов'язаних із інвестуванням інозем­ного капіталу.

Агентство має статутний фонд, що створюється за рахунок внесків держав-учасників, а також надходжень від спонсорів. Держави — члени Агентсва поділені на дві групи:

держави, що експортують капітал;

• держави, що імпортують капітал.

Вищим органом\Агентства є Рада управляючих, вико­навчим органом — Рада директорів, що складається із 12 осіб. Рада управляючих може збільшувати кількість членів Правління директорів.

В основу захисту інтересів іноземних інвесторів, що пропонується Агентством, покладено договір страхування (далі — контракт), сторонами якого виступають Агентство (страхувач) та іноземний інвестор (страхувальник). Не­зважаючи на те, що Агентство має статус міжнародної ор­ганізації, у відносинах з іноземним інвестором, приват­ною особою, воно виступає в ролі страхової компанії. Від­повідно до укладеного контракту одна сторона — Агент­ство, зобов'язується сплатити іншій стороні — Держателю гарантій визначену в договорі суму, яка складає звичайно відсоток від суми збитків, які поніс Держатель гарантії і які виникли в результаті настання одного із перерахова­них у контракті випадків, а саме:

• введення обмежень на переказ за кордон суми при­бутку;

• експропріації майна іноземного інвестора приймаю­чою державою;

• порушення контракту, укладеного іноземним інве­стором із приймаючою державою;

• військових дій;

• громадських хвилювань.

У свою чергу Держатель гарантії зобов'язується від­повідно до укладеного з Агентством договору, щорічно сплачувати страховий внесок у розмірі відсотка від суми гарантії, що встановлюється в договорі.

За настання страхового випадку відповідно до дого­вору, укладеним іноземним інвестором з Агентством, до останнього відповідно до принципу суброгації пере­ходять всі права та вимоги приватного інвестора до приймаючої держави. З цього моменту спір між інвес­тором та приймаючою державою перетворюється в спір між приймаючою державою та міжнародною ор­ганізацією, тобто відносини із приватноправових, до яких відносяться всі відносини з участю іноземних приватних інвесторів, перетворюються у міжнародні публічно-правові відносини, сторонами в якому висту­пають два суб'єкта міжнародного економічного права як галузі міжнародного публічного права — міжна­родна організація та приймаюча держава.

Агентство виступає як посередник у відносинах між державою походження іноземного інвестора та приймаю­чою державою, чиї інтереси безпосередньо стикаються і несуть в собі загрозу створення конфліктної ситуації в міжнародних відносинах. Крім того, участь держав-імпор­терів та держав-експортерів у формуванні страхового фонду Агентства, здійснює стримуючий вплив на прий­няття державою-імпортером капіталу таких заходів, які б носили дискримінаційний у відношенні до іноземного інвестора характер.

Необхідно зазначити, що перенесення проблем пов'я­заних з іноземним інвестуванням, в ряд міжнародно-правових не знімає самої проблеми, а лише змінює її ха­рактер і механізм її вирішення. Так, в області міжна­родного публічного права з'являється нова проблема — вирішення спору, що виникає між Агентством і держа­вою-членом Агенстства з виплати сум, що належать Агентству в силу переходу до нього вимог на основі суб­рогації. В даному випадку, хоча характер спору і є пуб­лічно-правовим, якщо виходити з того, що спірні сторо­ни — держава та міжнародна організація, однак зміст за­явленої вимоги носить чисто комерційний, приватний ха­рактер. Сеульська конвенція вирішує цю проблему на­ступним чином. Коли Агентство виступає в якості суб­рогата, тобто особи, до якої переходять права вимоги в силу суброгації, учасники спору вправі домовитися щодо порядку вирішення такого спору за умови, що цей поря­док не буде відрізнятися від порядку вирішення спорів, передбаченого у Додатку II Конвенції, а також за умови, що досягнута з цього питання угода буде схвалена Прав­лінням Агентства.

Таким чином, весь комплекс відносин, що виникають в рамках багатосторонньої системи гарантій іноземних ін­вестицій, являє собою відносини двох рівнів: міждер­жавних відносин і відносин між Агентством та іноземним приватним інвестором.

Крім проаналізованих конвенцій, при вивченні даної теми слід звернути увагу на Конвенцію ООН щодо неза­лежних гарантій та резервних акредитивів 1995 p.

В рамках СНД питання інвестиційної діяльності рег­ламентуються Угодою стосовно співробітництва в області інвестиційної діяльності від 24 грудня 1993 p., учасником якої є і Україна.