Смекни!
smekni.com

Операції банків с банківськими металами (стр. 4 из 7)

· операції з банківськими металами без фізичного постачання (продаж, купівля, розміщення на депозитні рахунки);

· відкриття і обслуговування металевих рахунків - поточних і депозитних;

· надання кредитів в національній і іноземній валюті під заставу банківського металу на депозитному рахунку клієнта;

Розглянемо детальніше вище зазначені операції:

1) Купівля/продаж банківських металів у злитках і монетах.

· мірні злитки банківського золота, срібла, платини і паладію;

· номінали злитків золота: 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100, 250, 500 і 1000 грам проби 999,9; номінали злитків срібла: 50, 100, 250, 500 і 1000 грам проби 999,0;

· золоті, срібні і платинові монети виробництва монетних дворів Великобританії, Канади, Австралії, Нової Зеландії у т.ч. в подарункових упаковках для подарунків та інвестицій.

Умови виконання цих операцій:

· купівля/продаж банківських металів на суму до 50 000 грн. проводиться без надання паспорта і довідки про присвоєння ідентифікаційного коду.

· придбати банківські метали можна у всіх філіях і відділеннях VAB.

Переваги:

· VAB продає злитки і монети провідних світових виробників;

· дизайн і оформлення більшості злитків, що продаються, дозволяє без додаткової упаковки використовувати їх як подарунки;

· банківські метали купуються незалежно від того, де вони раніше купувалися.

2) Купівля/продаж банківських металів без фізичного постачання.

Операції купівлі і продажу банківських металів без фізичного постачання фактично відкривають доступ до світового ринку для інвестицій або спекулятивних операцій. На відміну від операцій купівлі/продажу злитків і монет такі операції проводяться без фізичного руху банківських металів через касу. Курси за такими операціями залежать тільки від поточних світових котирувань дорогоцінних металів і обсягу операції, оскільки при проведенні таких операцій відсутні витрати на виготовлення і ввезення злитків.

Умови виконання операцій:

· банківські метали без фізичного постачання можуть бути внесені на депозитні рахунки так само як і банківські метали в злитках;

· розрахунок по операціях купівлі/продажу банківських металів проводиться у національній валюті;

· покупка у клієнта банківського металу без фізичного постачання відбувається в тому відділенні VAB, в якому знаходиться його рахунок.

Переваги:

· банківські метали без фізичного постачання більш ліквідні у порівнянні із злитками, оскільки не прив'язані до кон'юнктури українського ринку;

· метал, куплений без фізичного постачання може бути знятий клієнтом з рахунку у вигляді злитків за умови сплати комісії і наявності необхідних номіналів у відділенні VAB.

3)Депозит у банківських металах.

а) система вкладів приватним клієнтам:

Традиційно золото – один із найбільш поширених металів і надійний спосіб для зберігання та примноження коштів.

Порядок відкриття депозиту в банківських металах нічим не відрізняється від відкриття аналогічних депозитів у національній або іноземній валюті:

· на депозит у золоті може зараховуватися банківський метал як у злитках, так і без фізичного постачання. Золото у злитках може бути придбане безпосередньо під час відкриття депозиту (без отримання його з каси), також можуть вноситися раніше куплені злитки, але лише через касу Головного банку (м. Київ, вул. Зоологічна, 5). Золото без фізичного постачання купується під час відкриття депозиту (або перераховується з поточного рахунку), курси купівлі-продажу для золота без фізичного постачання розраховуються окремо за кожною операцією, виходячи з поточної ціни на світовому ринку.

· умови депозитного вкладу з фізичним постачанням (у злитках): – строк – 6, 12 і 18 місяців;

– мінімальна сума депозиту – 50 г (1,61 тр. унції);

– метал – золото;

– відсотки за депозитами в золоті нараховуються у золоті, виплачуються у гривнях за обліковим курсом НБУ на день закінчення договору; – можливість поповнення вкладу, мінімальна сума – 20 г;

· умови депозитного вкладу без фізичного постачання

– строк – 3, 6, 12 і 18 місяців;

– мінімальна сума депозиту – 50 г (1,61 тр. унції);

– метал – золото;

– відсотки за депозитами в золоті нараховуються у золоті;

· виплачуються у гривнях за обліковим курсом НБУ на день закінчення договору Переваги: внесення золота на депозит вирішує питання збереження металу і дозволяє убезпечити гроші від знецінення.


Процентні ставки по депозиту в банківських металах:

№ з/п Вид строкового вкладу Cтрок вкладу Мінімальна сума, грам/тр. унцій Періодичність виплати процентів Річна процентна ставка Доходність клієнта з урахуванням складного процента Мінімальна сума додаткового внеску, грам/тр.унцій
I. Накопичувальні іменні вклади
Строкові
1 З фізичною поставкою (в зливках) 18 міс.* 50/1,61 в к-ці строку 2,75 20/0,64
12 міс.* в к-ці строку 2,25
6 міс. в к-ці строку 1,5
*На суму строкового вкладу від 1000 і більше грам процентна ставка збільшується на 0,5 процента річних від стандартної ставки за відповідним строком строкового вкладу.
2 Без фізичної поставки 18 міс. - /1,61 в к-ці строку 3,5 необмежена
12 міс. в к-ці строку 3,0
6 міс. в к-ці строку 2,0
3 міс. в к-ці строку 1,5
У разі дострокового розірвання договору банківського вкладу процентна ставка – 0,5% річних.
На вимогу
1 "Для виплат" безстр. необмежена щомісячно 0,0 складн. необмежена
ІІ. Банківські рахунки
Рахунок "До вкладу" безстр. необмежена щомісячно 0,0 складн. необмежена

б) система вкладів корпоративним клієнтам (депозит „Гарант”):

«Гарант» — депозит, який передбачає розміщення на депозитний рахунок банківських металів. «Гарант» призначений для мінімізації валютних ризиків. Додатковою перевагою розміщення депозитів у банківських металах є можливість отримання додаткового доходу за рахунок підвищення ціни на банківські метали.

Умови виконання операції:

· строк — 6 та 12 місяців;

· валюта депозиту — золото;

· мінімальна сума депозиту — 100 унцій, максимальна сума вкладу — необмежена;

· порядок нарахування та виплати відсотків — у кінці строку;

· розмір відсоткової ставки залежить від виду металу та строку розміщеного вкладу;

· поповнення та дострокове повернення депозиту/частини депозиту — не передбачено.

Переваги:

· мінімізація валютних ризиків;

· можливість отримання додаткового доходу від росту цін на банківські метали;

· простота та зручність оформлення.

Відсоткові ставки по депозиту в банківських металах «Гарант»

Строк Валюта Періодичність виплати процентів Пропонована Річна процентна ставка Поповнення Особливі умови Переваги
6 місяців золото в кінці строку 1,50% не передбачено При достроковому вилученні вкладу/частини вкладу — відсотки не нараховуються Можливість мінімізувати валютні ризики
срібло -
платина -
паладій -
12 місяців золото в кінці строку 2,50%
срібло -
платина -
паладій -

* Мінімальний строк розміщення частини вкладу — 1 тиждень

2. Управління ризиками та дотримання економічних нормативів, пов’язаних з виконанням операції банка з банківськими металами.

Українське законодавство і нормативні акти, що регулюють сферу валютного і митного контролю продовжують змінюватись. Положення законів і нормативних актів часто нечіткі, а їх тлумачення залежить від позиції місцевих, регіональних і центральних органів влади, а також інших державних органів. Випадки суперечливих тлумачень законодавства не поодинокі. Керівництво VAB Банку вважає, що його тлумачення положень законодавства, є правильними, і діяльність банку здійснюється у повній відповідальності до законодавства, яке його регулює.

Діяльності банку притаманний ризик, яким управляють за допомогою постійного процесу виявлення, оцінки та контролю ризиків, з урахуванням лімітів ризику та інших засобів контролю. Процес управління ризиками є вирішальним для постійної прибутковості банку, а кожний співробітник банку несе відповідальність за вплив ризиків, пов’язаних з Йоно службовими обов’язками. Банк наражається на кредитний ризик, ризик ліквідності та валютний ризик, а також операційний ризик.

Процес незалежного контролю за ризиками не стосується ризиків ведення діяльності, таких, наприклад, як зміни у середовищі, технологіях або зміни в галузі. Банк контролює такі ризики в процесі стратегічного планування.

Для забезпечення комплексного управління ризиками у банку працює Департамент управління ризиками, у структурі якого функціонують підрозділи з управління кредитними ризиками корпоративного і роздрібного бізнесу, підрозділ з оцінки застав, а також підрозділ з управління ринковими та операційними ризиками.

Так як проведення операцій банку з банківськими металами регулюють нормативи ліквідності и нормативи валютного ризику, то звідси витікають наступні методи:

— метод управління ризиком ліквідності

Ризик ліквідності – це ризик неспроможності банку виконати свої зобов’язання по виплатах при настанні строку їх погашення в ході звичайної господарської діяльності та за непередбачених умов. Строки погашення активів і зобов’язань та здатність замінити, за прийнятною ціною, процентні зобов’язання при настанні строку їх погашення є важливими чинниками в оцінці ліквідності банку та його ризиків, пов’язані зі змінами в процентних ставках та обмінних курсах.